147L snäcklekare som blev sydamerikabiotop

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • åheim
    • April 2006
    • 13131

    Ursprungligen postat av Sleaper
    Tycker FF har en väldigt ålderdomlig syn på hur man sköter ett akvarium och utan att tänka på hur det skiljer sig beroende på inriktning. Men många, speciellt nybörjare tilltalas naturligtvis av uppmaningar som "gör inget" "rör inget". Den typen av videor verkar få mycket visningar helt förklarligt. Han verkar heller inte ha speciellt mycket att visa som bevisar hans påståenden vad jag sett.
    Ja tänk om dem ändå kunde följa den uppmaningen "gör inget" "rör inget"! Bara göra i ordning akvariet och sen sätta sig och titta och beundra det i flera dagar sen ge några smulor mat och fortsätta titta beundra fisken, och ett par dagar senare ge lite smulor mat... Men istället ska de små liven matas för de är ju så hungriga hela tiden så de måste få flera ggr om dagen och så måste vattnet bytas för det ligger så mycket mat och bajs på botten och sen växer växterna så dåligt så det måste till en co2 utrustning och växtnäring och sen blir nån fisk plötsligt sjuk så det måste ju medicineras med nåt men med vad? Så brukar det ofta låta och sen är dem i loopen så att säga
    Viva Leo Buscaglia

    Kommentar

    • Lusse

      • April 2008
      • 328

      Ursprungligen postat av åheim

      Det första akvariet i klippet så byter jag ca 10-20% vatten ungefär varannan månad och i det andra akvariet ca 20% varje månad och att jag byter mer i det andra är för att det är lite mycket fisk i det så jag måste också mata mer. Men som jag sagt förut överbefolkar man inte och matar korrekt så slipper man påfresta akvariet och invånarna med täta vattenbyten.
      Det första karet har jag haft igång i 12 år och har aldrig slamsugit sanden och de senaste 4-5 åren har jag inte heller gjort täta vattenbyten och nitratnivån har aldrig gått över 25ppm, så det kan alltså hantera nitratet på egen hand!
      Det andra där går nitratet upp högre men det har aldrig gått över 50ppm så det oroar mig inte.

      Jag tycker mina akvarier ser väldigt välmående och friska ut och jag tycker dem är underbara.
      Precis exakt vad jag skrev.
      Du gör ju det till punkt och pricka. Så vi är jätteöverens

      Sammanfattning:
      Under lång tid har du kommit fram till
      1. Hur mycket rent vatten du behöver byta ut för att spä ut NO3.
      2. Och hur ofta när NO3 byggs upp med tiden.

      För att hålla det på en jämn nivå över tiden. (I dina specifika två kar <20 samt <50 ppm NO3. Som du har kommit fram till är bra och långsiktiga nivåer för dina olika kar och deras mål med din specifika fiskhållning.

      Och det är precis just detta som SAKNADES i ditt förra inlägg och vad FF skiter fullständigt i.

      Att mäta är att veta, och du vet.

      Men säger man till en nybörjare som inte vet att NO3 dikterar delvattenbytena (DVB):
      - Sluta med täta stora vattenbyten
      Så kommer kommer de att ha med en ökning på 25 ppm/vecka tex:
      Vecka 2: 50 ppm
      Vecka 4: 100 ppm sen 10% DVB som spär ut det till ~90ppm
      Vecka 6: 140 ppm
      Vecka 8: 190 ppm sen 10% DVB som spär ut det till ~170 ppm
      Vecka 10: 220 ppm
      Vecka 12: 270 ppm sen 10% DVB som spär ut det till ~240 ppm
      Osv.. ..och den ovetandes nybörjar akvaristen i värsta fall lämnar hobbyn för han lyssnade på FF och allt gick åt he***te.. ..men det gick ju så bra de första veckorna..
      (Kallas och är dokumenterat som "Old Tank Syndrome" (OTS) dvs ingen nytt. Man indirekt pushar nybörjare till att deras kar långsamt och omedvetet utvecklar OTS över tid.)

      När man inte VET och har inte mätt så vet man inte att NO3 akumuleras i akvariet vecka efter vecka. FF säger inget och nada om det i de videons jag tittade på.
      ​​​​​​
      Däri ligger "faran" för nybörjaren som saknar den lilla men viktiga informationen!

      Det enda jag säger är att det är mer eller mindre generellt bra råd men lägg till bara den lilla detaljen som du uppenbarligen själv praktiserar:

      - Mät och håll reda på karets NO3 nivå.

      Det dikterar och hjälper oss att VETA inte bara hur mycket eller hur ofta man behöver göra DVB utan man kan också skruva på hur mycket mat man tillför (inom rimliga gränser) mm precis som du säger.
      ​​​​​

      Kommentar

      • åheim
        • April 2006
        • 13131

        Hej Lusse! Tack du skriver verkligen noggranna inlägg
        Jag kan dock tänka att alla som startar akvarium inte kommer engagera sig i hur allt hänger i hop men om man kan få dessa människor att ändå förstå nåt så enkelt som att det är en naturlig miljö man med fördel vill uppnå och att matningen är det som belastar och förstör vattenkvalitén så har dem fått en väldigt viktig och avgörande insikt!
        Om man börjar gå in för mycket på kemi och detaljer så tappar man ofta många generellt eller så nöter dem sönder en med frågor som dem vill ha svar på seververade på silverfat Men får man bara förståelsen omkring regleringen av mat så är mycket vunnet redan där!

        Men om man tex har akvarium med spelkulor på botten eller tom botten eller har ett gäng diskus som man tycker ska matas med oxhjärta och grejer flera ggr per dag så har man ju helt frikopplat sig från naturen och hela grejen är ju vansinne och vad ska man ge för råd där när det går south...
        Viva Leo Buscaglia

        Kommentar

        • lan
          • May 2019
          • 35

          I naturen så regnar det och fylls på med nytt vatten så hur naturligt är ett "naturligt" akvarium utan vattenbyten,bara en tanke.

          Kommentar

          • åheim
            • April 2006
            • 13131

            Ursprungligen postat av lan
            I naturen så regnar det och fylls på med nytt vatten så hur naturligt är ett "naturligt" akvarium utan vattenbyten,bara en tanke.
            Jag förespråkar absolut inte att man aldrig ska byta en del av vattnet i sitt akvarium, utan bara mängden och intensiteten Inget vattendrag fylls väl på med 20-50% nytt vatten varje vecka heller
            Mina akvarier dunstar ju också en del så jag får säkert fylla på 5L i veckan...
            Viva Leo Buscaglia

            Kommentar

            • Sleaper

              • September 2008
              • 2893

              Många av fiskarna som vi håller i akvarium lever i floder där det mer eller mindre är ett kontinuerligt byte/flöde av vatten. För att hålla en bra balans och slippa oroa sig för nitrat, pH etc. så är det ju enklast att göra veckovisa delvattenbyten, samma mängd samma dag i veckan. Att vara konsekvent vad gäller delvattenbyte, belysningstid, foder mm. är en framgångsfaktor. Gör man saker lite "random" leder det oftast till problem. Att ersätta avdunstat vatten med nytt är inte att jämställa med delvattenbyte, då alla näringssalter etc. ändå blir kvar i karet och endast rent vatten avdunstar.

              Kommentar

              • åheim
                • April 2006
                • 13131

                Om du syftar på att jag sa att jag fyller på när det avdunstat så ser det inte som ett vattenbyte... jag är inte på den nivån sleaper
                Jag har kört precis som Sleaper beskriver och gjort så i flera år och det är inte i närheten av det jag åstadkommer nu Ingen kan få mig att se det på ett annat vis eftersom jag har gått igenom alla steg som ledit fram till min inställning som jag har till hur jag ska hålla mina akvarium nu
                Senast redigerad av åheim; 10 June 2023, 20:22.
                Viva Leo Buscaglia

                Kommentar

                • åheim
                  • April 2006
                  • 13131

                  En bekant hörde förresten av sig till mig för ett par veckor sen och hon var så förtvivlad över hur hennes akvarium såg ut och hon mådde så dåligt av att titta på det
                  Hon visade akvariet på messenger och jag förstog henne när jag såg det.. grovt grus typ eng sjösten sen olika typer av stenar som inte passade ihop, nån rot som inte såg ut att höra hemma där och så lite växter som dock såg ok ut och sen en växtplansch som defenetivt visade var akvariet slutade och som inte hade nåt gemensamt med inredningen i övrigt. Hon kände kaos när hon tittade på karet och för att råda bot på det så går man tillbaka till enkelhet så man kan slappna av när man tittar på det.

                  Nu ville hon att jag skulle hjälpa henne... men hur lätt är det...tex att veta vad hon vill med sitt akvarium och dessutom på distans och hon är inte så insatt i akvaristik fast hon har haft akvarium i många år.
                  Men jag sa ok! Då ska vi gå tillbaks till grunden sa jag, så ta ur ALLT ur akvariet och det gick hon med på, ut med grus stenar ett gammalt eheim pick up filter och fiskar! Hon hade fått en inköpslista på en mörk fin sand JBL Sansibar, lite högre enkla växter, ett litet svampfilter och en eheim 100!
                  Sen instruerade jag henne på videosamtal hur ett svampfilter funkar och kopplas till en luftpump, och att hon måste sköljde sanden.

                  Sen en enkel instruktion att fylla upp med sanden, samla ihop växter (inte för många olika arter) i klungor på var sin sida av akvariet och sätt svampfiltret bakom en växtklunga och efter ett par timmar kan fisken läggas tillbaka och INGEN mat till fisken på några dagar Hon sa sen, men... kan jag inte lägga i dem här stenarna, (nån hålsten sen nån annan variant) Svarade nej då blir det rörigt och kaos igen

                  Nu har det gått några dagar och jag fick se akvariet och det var jättefint, enkelt och hamoniskt och hon älskade det Puh!
                  Senast redigerad av åheim; 13 June 2023, 09:37.
                  Viva Leo Buscaglia

                  Kommentar

                  • åheim
                    • April 2006
                    • 13131

                    Ursprungligen postat av åheim
                    En bekant hörde förresten av sig till mig för ett par veckor sen och hon var så förtvivlad över hur hennes akvarium såg ut och hon mådde så dåligt av att titta på det
                    Hon visade akvariet på messenger och jag förstog henne när jag såg det.. grovt grus typ eng sjösten sen olika typer av stenar som inte passade ihop, nån rot som inte såg ut att höra hemma där och så lite växter som dock såg ok ut och sen en växtplansch som defenetivt visade var akvariet slutade och som inte hade nåt gemensamt med inredningen i övrigt. Hon kände kaos när hon tittade på karet och för att råda bot på det så går man tillbaka till enkelhet så man kan slappna av när man tittar på det.

                    Nu ville hon att jag skulle hjälpa henne... men hur lätt är det...tex att veta vad hon vill med sitt akvarium och dessutom på distans och hon är inte så insatt i akvaristik fast hon har haft akvarium i många år.
                    Men jag sa ok! Då ska vi gå tillbaks till grunden sa jag, så ta ur ALLT ur akvariet och det gick hon med på, ut med grus stenar ett gammalt eheim pick up filter och fiskar! Hon hade fått en inköpslista på en mörk fin sand JBL Sansibar, lite högre enkla växter, ett litet svampfilter och en eheim 100!
                    Sen instruerade jag henne på videosamtal hur ett svampfilter funkar och kopplas till en luftpump, och att hon måste sköljde sanden.

                    Sen en enkel instruktion att fylla upp med sanden, samla ihop växter (inte för många olika arter) i klungor på var sin sida av akvariet och sätt svampfiltret bakom en växtklunga och efter ett par timmar kan fisken läggas tillbaka och INGEN mat till fisken på några dagar Hon sa sen, men... kan jag inte lägga i dem här stenarna, (nån hålsten sen nån annan variant) Svarade nej då blir det rörigt och kaos igen

                    Nu har det gått några dagar och jag fick se akvariet och det var jättefint, enkelt och hamoniskt och hon älskade det Puh!
                    meningen med det här inlägget var att visa att man kan gå tillbaka till enkelheten om man känner att man inte får ordning på utseendet av sitt akvarium
                    Viva Leo Buscaglia

                    Kommentar

                    • åheim
                      • April 2006
                      • 13131

                      Ursprungligen postat av Lusse


                      Så kommer kommer de att ha med en ökning på 25 ppm/vecka tex:
                      Vecka 2: 50 ppm
                      Vecka 4: 100 ppm sen 10% DVB som spär ut det till ~90ppm
                      Vecka 6: 140 ppm
                      Vecka 8: 190 ppm sen 10% DVB som spär ut det till ~170 ppm
                      Vecka 10: 220 ppm
                      Vecka 12: 270 ppm sen 10% DVB som spär ut det till ~240 ppm
                      Osv..
                      ​​​​​
                      På papperet är det teoretiskt så, men så funkar det inte i ett akvarium, uppenbarligen...Puh
                      Akvariumet verkar ha en viss kapacitet att kunna ta hand om en del nitrat och göra sig av med det på egen hand, genom växter, genom biologiska/kemiska processer...
                      För med den lilla mängd vatten jag byter så skulle nitratet ha skenat fullständigt i mina akvarier enligt det teoretiska exemplet här...




                      Viva Leo Buscaglia

                      Kommentar

                      • Lusse

                        • April 2008
                        • 328

                        Ursprungligen postat av åheim
                        På papperet är det teoretiskt så, men så funkar det inte i ett akvarium, uppenbarligen...Puh
                        Akvariumet verkar ha en viss kapacitet att kunna ta hand om en del nitrat och göra sig av med det på egen hand, genom växter, genom biologiska/kemiska processer...
                        För med den lilla mängd vatten jag byter så skulle nitratet ha skenat fullständigt i mina akvarier enligt det teoretiska exemplet här...
                        Ja vi kanske inte skall dryfta om papper o teorier.
                        Utan det vi vet ifrån praktiskta erfarenheter.

                        För mig är det vad jag har i praktiken som är i det ovan givna exemplet.

                        Låt mig illustrera hur jag skulle kunna lätt höja min produktion ifrån 22ppm/vecka NO3 till 25ppm/vecka rätt enkelt!

                        Mina förutsättningar och praktiska erfarenerfarenheter:
                        Jag har tex ett 180 l Rio kar. Uppskattar att det i praktiken innehåller 150 l, när man räknar bort att det INTE är fyllt upp till kanten som är 180l. Och man räknar bort 10 cm tjockt lager orörd grus o inner filter mm..
                        ​​​​​
                        Fiskarna är:
                        3 st siamesis
                        ~9 st ~10cm Afrikanska ciklider (om jag inte glömt bort någon)
                        2 st ancistrus

                        Tycker själv inte att det är på något sätt överbefolkad men det varierar från person till person..

                        Foder automat 2ggr/dygn allt blir uppätet på mindre än 30 sek. Så antar att jag inte ger så mycket per gång. Sen när de inte var fullvuxna så vill man ju inte iheller påverka deras tillväxt. Med att mata för litet (stunted growth).

                        Byter varje söndag minst 3 dunkar a 22L remiliniserat RO vatten (garanterat 0 ppm NO3).

                        Det är ett byte på 44% varje vecka och då har jag innan bytet 50ppm NO3.

                        Senast såg det ut såhär innan DVB:
                        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_20230612_125259.jpg
Visningar: 227
Storlek: 271,0 KB
ID: 2439650

                        Efter DVB på 44% då har jag kvar 28ppm NO3 uträknat:
                        ​​​​​​https://www.hamzasreef.com/Contents/...terChanges.php

                        Så har jag en vecka senare igen 50ppm. Så varje vecka ökar NO3 med 22 ppm "med alla biologiska och kemiska processer", så då är jag egentligen inte så långt ifrån papperets exempel på 25ppm/vecka..

                        Då skall man SAMTIDIGT betänka att jag har så mycket växter att om fiskarna blir skrämda så är det så mycket växtlighet inklusive snabbväxande växter så att all de där relativt stora fiskarna kan gömma sig och fullständigt försvinna in i grönskan...

                        För mig är växterna number 1 och sen kommer fiskarna. Så där injeceras CO2 och gödning med doseringspump (som inte innehåller några N överhuvudtaget).

                        Dvs det växer så det knakar och det slängs växter varannan vecka och ges bort. (Någon som villa ha Anubis som är nära att hamna i soporna i Malmö trakten?).
                        Med andra ord så borde de "ta hand om" ammonium, NO2 och NO3. Så mycket det är teoretiskt möjligt för växter per liter vatten.

                        Så min erfarenhet så det N som växer sörplar i sig är ringa och mer eller mindre i det närmaste obetydligt i JÄMFÖRELSE med kubik centimeter fisk man har i karet. Och vad de kan tillverka.
                        Dvs för mig känns det som att växterna vs fiskar är som, att sila mygg och svälja kameler..
                        ​​​​​
                        Om jag hade en mer vanlig setup utan "förmycket" växer, CO2, gödning, belysning osv?

                        Då hade jag högst troligt haft en NO3 tillverkning på 25ppm per vecka.. då pratar vi inte om på pappret utan IRL! (Bara 3ppm NO3 extra till ifrån vad jag har idag, inte helt orimligt.)

                        Man kan undra vad som hade hänt på lång sikt under de gångna åren, om jag bara bytt 10% av vattnet var fjärde vecka?
                        Istället för att bara behålla JÄMNVIKTEN på mellan 28 och 50ppm under en vecka. Med 44% veckovisa DVB? Kanske teorin hade varit mer eller mindre vad jag hade haft i praktiken?!

                        Mer växter o tjockare grus/sand lager säger gemene man.. det går inte att få in mer växter.. Alla som sett karet IRL säger men vafan är det.. rensa ut växter så att man kan se fisken.. (se nedan)

                        Ok så här ser karet ut idag efter 5min att jag tänt lampan för att ta bilden:
                        Klicka på bilden för större version

Namn: IMG_20230613_135747.jpg
Visningar: 159
Storlek: 594,6 KB
ID: 2439651

                        Ser det ut som det är överbelastat med fisk?!

                        Jag tycker själv inte det men jag kan ha sedvridna preferenser..

                        Sammanfattningsvis
                        Vi har vi olika erfarenheter som gör att vi tänker olika. Utifrån dem, men förhoppningsvis ser du ifrån denna synvinkeln att det är inte helt orimligt senario att man kan hamna med ökning av NO3 med 25ppm per vecka. Och växter hjälper föga.. ur min ovanstående erfarenhet så är växternas positiva effekter på att hålla nere N en mer teoretisk egenskap än att det i praktiken kan LÖSA ett problem med redan hög tillväxttakt av N dvs för många fiskar.

                        Ja i ett växt kar med bara några Amano räkor o någon Otto. Så kan man behöva tillsätta N som gödningsmedel när det i det närmaste inte finns någon fisk i dessa kar. Men det behöver långt ifrån alla som har fisk i sina kar göra..
                        ​​​​​

                        ​​​​
                        ​​​​

                        Kommentar

                        • åheim
                          • April 2006
                          • 13131

                          Oj oj jag tycker jag matar på bra i mitt och det blir knapp nån nitrathöjning alls?? Kan det ha nåt att gör med att jag har tjockt med sand...? Grus släpper ju tillbaka allt till vattenkolumnen medans sanden bäddar in och bryter ner Kan det ha nåt att göra med ditt hastigt stigande nitratvärde?
                          Viva Leo Buscaglia

                          Kommentar

                          • andynamo
                            • May 2023
                            • 14

                            Jag gillar denna tråd och tänkte kasta ur mig några spridda tankar. Det skulle vara trevligt att bo i Malmö. Fiskar skitar ner akvarivattnet olika mycket, framförallt är det kolhydrater som fiskar har svårare att tillgodogöra sig allmänt sett. Så vad man matar med har en stor betydelse men inte lika stor som hur mycket man matar med. Man kan byta vatten med RO vatten för att bli av med skiten eller skapa bra förutsättningar för levande varelser att växa och bli fler. Tillslut ett akvarium hermetiskt och tillför ingenting. Nitrithalten kommer gå upp och ner i vattenkolumnen beroende på om livet i akvariet frodas.

                            Kommentar

                            • Lusse

                              • April 2008
                              • 328

                              Ursprungligen postat av andynamo
                              Jag gillar denna tråd och tänkte kasta ur mig några spridda tankar. Det skulle vara trevligt att bo i Malmö. Fiskar skitar ner akvarivattnet olika mycket, framförallt är det kolhydrater som fiskar har svårare att tillgodogöra sig allmänt sett. Så vad man matar med har en stor betydelse men inte lika stor som hur mycket man matar med. Man kan byta vatten med RO vatten för att bli av med skiten eller skapa bra förutsättningar för levande varelser att växa och bli fler. Tillslut ett akvarium hermetiskt och tillför ingenting. Nitrithalten kommer gå upp och ner i vattenkolumnen beroende på om livet i akvariet frodas.
                              Det hade varit kul att prata fisk med någon likasinnad!
                              Ja i stora drag håller jag med.
                              Nu är jag INGEN expert på något sätt.

                              Jag trodde att det var proteinet i maten som är den bidragande orsaken till kvävet (Kemiska formeln N) och inte kolhydraterna.

                              Tänker såhär att vi stödjer kvävecykeln genom att tillsätta N i karet som bildar de olika föreningarna i kvävecykeln.

                              Ifrån Wikipedia angående proteiner och kolhydrater.

                              Proteiner
                              Den allmänna formeln för aminosyror är följande: NH 2 – R – COOH Deras namn är en förkortad form av termen "α-aminokarboxylsyra".

                              Kolhydrater
                              Kolhydrater består endast av grundämnena kol, väte och syre. Namnet kommer av att kolhydrater har den kemiska formeln Cm(H2O)n (m och n ≥ 3) och därför kan betraktas som hydrater av kol
                              .

                              Så när det inte finns någon N i kolhydrater men den finns i de olika aminosyror som är proteiner. Då bör kvävet komma ifrån proteinet och dess olika aminosyror.

                              Men vi skall inte försöka jaga rätt på den maten som har lägst mängd procentuell andel proteiner för att minska DVB.

                              Det finns så många flera aspekter som är viktigare än om maten har 13% eller 10% protein tycker jag.

                              Fisk per liter?
                              Ja det är helt rätt att det upplevs att fiskar "skitar ner olika mycket" per centimeter.

                              I akvarium hobbyn så finns det en gammal tumregel som var nog framtagen för att grovt uppskatta hur mycket fisk man kan stoppa in i ett specifikt kar med en given volym.

                              "En cm fisk per liter vatten."

                              Men det är så missvisande som det kan bli.
                              Tex om man tar en av mina större ciklider på deras bredaste/högsta del och den centimetern motsvarar uppskattningsvis en till två HELA guppies om man väger det i gram.. (och lätt två guppies hannar)

                              Om man nu antar att varje gram fiskmassa kräver lika mycket/lite näring och energi som biologisk massa. För att existera. Då konsumerar den lika mycket energi och gör lika mycket skit it i vattnet.

                              Så en cm ciklid räknas som en liter men två guppie hanar är ~8 liter/cm?

                              Så därför med den mycket större massan (gram) per cm så skitar en ciklid ner upp till 8 ggr mer per cm. (Skitar ner som av produktion utav kväve).

                              Man förstår rätt snabbt att om den sammanslagna längden av alla fiskarna totalt blev 150cm av bara större ciklider.
                              Då kommer de att producera upp till åtta gånger mer kväve än om man hade i samma kar istället totalt 150cm guppies uppskattningsvis.

                              Så däri ligger pudelns kärna och gör att man blir högst förvånand när någon som i mitt exempel säger att jag måste byta minst 44% vatten per vecka för att bara hålla NO3 på en jämn nivå.

                              Och även om man har haft akvarium som åheim jättelänge och är mycket erfaren, tror att det är en så kallad teoretisk "pappersexercis" så visar det tydligt att olika typer av fiskhållning ger helt helt olika utfall och att vi har olika stora utmaningar som tex en annan akvarie hobbyist inte har.
                              ​​​​​​
                              Och illustrerar rätt bra varför man INTE kan generellt säga byt X% vatten Y ggr per tidsenhet.
                              Därför jag säger att man skall låta NO3 nivån styra X och Y. När INGEN kan veta exakt det individuella behovet av det unika karet. Samt säkerställa att nivåerna inte sakta kryper upp med tiden.
                              ​​​​​​
                              RO vatten
                              Det där med att jag angav att jag använder remiliniserat RO vatten. Var bara för att vissa kan ha mer eller mindre kväve i sitt tappvatten!

                              Så om man har redan en del kväve i sitt tappvatten så kan man ju inte spä ut så effektivt karets NO3 nivåer..

                              Och när RO vatten inte innehåller någoting så kan man inte SPEKULERA:
                              "Att jag måste ju göra så stora DVB pga att troligen mitt tappvatten innehåller redan en del kväve.."

                              Men så är inte fallet med RO vatten. Det finns andra anledningar till att jag använder RO vatten.

                              Det går jättebra i de flesta fall att använda kranvatten utifrån om man bara tittar på kväve tex. (men givetvis finns det andra hänsyn som börs ta).

                              Tillslut ett akvarium hermetiskt
                              Ja det är kul. Jag har sett dem som har årsvis tillslutna burkar med olika livsformer i.
                              Antar att kvävet är bunden i olika former och inte bara i vattnet.

                              Har ett 30L kar med 3-4 små räkor i..
                              Det finns massa "baggar" i gruset, något supersmått vitt som simmar omkring i vattnet och maskliknande vita kryp på glaset osv..

                              Det är fascinerande att kolla på detta mikroskopiska lilla ekologiska aktiviteten. Som frodas och finns i våra kar.

                              Det roliga är om det hade funnits en fisk/fiskar i karet så hade den hållt nere "kryp beståndet". Till den milda grad att man aldrig ser dem och man tror att man inte har några kryp överhuvudtaget!

                              Genom att de blivit uppätna och jag antar att det är superbra mat tillskillnad från den processade maten man köper.

                              Och är en liten bidragande orsak till att fiskar hittar mat via dessa olika livsformer. Och varför man sällan ser krypen när de blir uppätna.​​​​
                              ​​​​​​

                              ​​​​
                              Senast redigerad av Lusse; 18 June 2023, 11:43.

                              Kommentar

                              • åheim
                                • April 2006
                                • 13131

                                Ja Lusse dessa småkryp är älskvärda och jag vill ha så mycket det bara är möjligt. Jag hade stora populationer av märlkräftor i båda mina kar men dem verkar totalt utrotade av mina pansarmalar, förut såg jag dem överallt...

                                Nu har i alla fall mina nya guppies gått tillsammans med mina mycket gamla glastetror i drygt 3v och det har blivit väldigt bra för glastetrorna har alltid varit otroligt ängsliga och reagerat varje gång jag skulle mata eller sitta nära akvariet MEN nu har dem funnit trygghet bland sina orädda vänner och är inte alls ängsliga längre

                                Viva Leo Buscaglia

                                Kommentar

                                Arbetssätt...