ja, bikarbonat är samma som natriumbikarbonat (finns andra sorter men dom är mycket svårare och dyrare att få tag på)
jag har läst på en artikel om oorganiskt kolupptag bland sötvattensväxter. den var väldigt intressant, men tyvärr finns den inte online utan man måste kopiera den på nått botaniskt bibliotek.
det finns en klar nackdel med att mata sina växter med bikarbonat och det är att för varje bikarbonatmolekyl växten tar upp så släpper den en hydroxidjon som gör att ph't höjs, (kan i extremfall gå över 11) .
så för att kunna använda bikarbonat som kolkälla under lång tid utan vattenbyten måste man förutom bikarbonatet dessutom tillsätta någon syra (tex citronsyra)
hur mycket man måste tilsätta kan man mäta sig fram till genom att mäta ph och tilsätta bikarbonat och syra så att ph sänks, haken med den metoden är att det bildas andra syror i akvariet som gör det svårt att veta om man har något bikarbonat alls om man låter andra syror ackumuleras.
en annan hake är att generellt så är alger bättre på att käka bikarbonat än vanliga växter. vissa växter saknar helt förmåga att använda bikarbonat.
jag har läst på en artikel om oorganiskt kolupptag bland sötvattensväxter. den var väldigt intressant, men tyvärr finns den inte online utan man måste kopiera den på nått botaniskt bibliotek.
det finns en klar nackdel med att mata sina växter med bikarbonat och det är att för varje bikarbonatmolekyl växten tar upp så släpper den en hydroxidjon som gör att ph't höjs, (kan i extremfall gå över 11) .
så för att kunna använda bikarbonat som kolkälla under lång tid utan vattenbyten måste man förutom bikarbonatet dessutom tillsätta någon syra (tex citronsyra)
hur mycket man måste tilsätta kan man mäta sig fram till genom att mäta ph och tilsätta bikarbonat och syra så att ph sänks, haken med den metoden är att det bildas andra syror i akvariet som gör det svårt att veta om man har något bikarbonat alls om man låter andra syror ackumuleras.
en annan hake är att generellt så är alger bättre på att käka bikarbonat än vanliga växter. vissa växter saknar helt förmåga att använda bikarbonat.
Kommentar