Ni med stor mäskerfarenhet, vad säger ni om det här med att ta gammalt akvarievatten istället för kranvatten? Kanske inte spelar någon större roll, eller ser ni bättre effekt med akvarievatten?
Enkelt mäskrecept?
Kollaps
X
-
Jag har provat, ser ingen skillnad.
Tror att rekomendationerna om akvarievatten kommer från länder med betydligt högre klorering av kranvattnet, dvs det har luftats ur klor om man tar det från karet istället.Kommentar
-
-
Man kokar gelatinet/agar-agar med socker för att skapa en sockerpudding som tar lång tid för jästen att knapra på.Kommentar
-
-
Defdac, frågan löd:
"När man kör ett gelatinbaserat recept så används mycket mindre vatten, varför????"
Jag frågade alltså om varför har man mindre vatten inte varför man har gelatin. Någon annan som vet varför man avänder mindre vatten då man kör ett gelatinbaserat recept?
De recepten jag sett så är det ju ca 80% mindre vatten när man kör gelatin. VARFÖR?Kommentar
-
Varför inte?
Grejjen är bara att få en schysst sockerpudding (ta recept från kokbok) i mäskflaskan varpå man häller på lite ljummet vatten med jäst så får jästen jobba sig igenom puddingen.Kommentar
-
Bara en tanke,, jag kommer dra igång en vinsats vilken dag som hellst, väntar bara på vinbären. Visst borde man kunna köra CO2'n från den till karet?
5L vinmäsk som får en stadig tillförsel av socker över en 1månads period
det borde ge jämt bubbel,,Senast redigerad av jolon; 25 July 2005, 13:25.My internet should be readonly.Kommentar
-
borde gå jolon ser ingen skillnad på de och mäsk lösningen.Kommentar
-
Jämför dessa recept
Utan gelatin:
9 dl vatten
1 dl socker (10% socker ger 10% sprit, jästen klarar sig)
1/2 tsk bikarbonat (Ph-reglering)
1 tsk torrjäst
1-2tsk protein (från vällingspulver eller torrmjölkspulver)
Med gelatin:
Gelatinmixen,
1dl vatten
3-4 dl socker
2,5msk gelatin
Häll sedan på,
1dl vatten
en påse torrjäst
Alltså, i gelatinblandningen är det bara totalt 2dl vatten!!!! Varför så mycket mindre mängd vatten? Jag fattar allt om sockerpuddingen, att det blir tuffare för jästen. Däremot så tycker jag att det borde vara mer vatten i den blandningen också!
Om inte, varför behövs inte lika mycket vatten bara för att man tillsätter sockret i en geléklump?Kommentar
-
Jag lovar Leif, du får göra *precis* som du vill efter eget huvud och rapportera om det går bättre med lite eller mycket vatten till gelatinet 8)Kommentar
-
Bara Defdac som svarar, trots att du inte använder mäsk (?). Hmm, finns det inga "mäsk med gelatin"-gubbar som kan svara? Som har provat? Varför uppfinna hjulet igen?
Jaja, nu kör jag en mäsk utan gelatin (hade inget hemma) har precis dragit igång och trycket i flaskorna håller på att byggas upp.Kommentar
-
Hej!
Jag har testat gelantin, men har inte tillräckligt tålamod för att exprimentera fram nåt som passar mig. Jag kom på att gelantinmäsken behöver lika mycket kärlek från mig som ren mäsk. Den ska spetsas och pysslas med ett par gånger i veckan. och då kan jag lika bra sätta ny mäsk två gånger i veckan. Och dessutom få tillräckligt med co2 för att sänka ph rejält. Dessutom är gelantin dyrt.
Nu kör jag mäsk på 25 liters dunk i källaren 0ch en slang upp i karet. 1pk brödjäst, 1pk strösocker, 20 liter vatten. det räcker ett tag och ger mycket co2, men jag har inte kört länge nog för att ge en vettig utvärdering.
UrbanKommentar
-
Hej!
Jag läste nåt intresant i boken vin är fin hobby(gammal bok). Jäst svampar behöver syre för att föröka sig.
Jag antar att det är därför man sätter förmäsk när man gör vin, för att få upp en lagom stor stamm av jästsvampar. När man sen brygger så finns ju bara co2.
Detta borde vi mäskare kunna utveckla.
UrbanKommentar
Kommentar