Hejsan!
Jag har fått ett rejält problem med alger i mitt 240l akvarium. Stenar och växter är angripna av trådalger och på vattenytan lägger sig alltid en grön alghinna. Nitratvärdena är bra ( ca 12 ) och det är inga problem med nitrit heller. Däremot har jag märkt att kH värdet har börjat sjunka och pH värdet har också visat tecken på att vilja sjunka.
Det finns bara ett fåtal växter i akvariet dvs. de enda som överlever allätande fiskar med mycket god aptit. Det är bara en av växterna som får näring i form av kulor.
Det jag personligen misstänker är den stora boven i dramat är ljusrören. Den ena är av den sort som leverardes med akvariet ( Juwel ) och den andra är från Sera och ska vara främjande för växterna ( hade betydligt mera växter förut ).
I akvariet bor två papegojciklider som äter upp alla fiskar utom min ancistrus, men den har slutat äta alger. I alla fall så är det mycket svårt att få andra algätande fiskar att kunna bo där, då de har en tendens att bli lunchmåltid.
Har ni några tankar på vad som kan vara orsaken och vad man kan göra för att minska algerna?
Jag har fått ett rejält problem med alger i mitt 240l akvarium. Stenar och växter är angripna av trådalger och på vattenytan lägger sig alltid en grön alghinna. Nitratvärdena är bra ( ca 12 ) och det är inga problem med nitrit heller. Däremot har jag märkt att kH värdet har börjat sjunka och pH värdet har också visat tecken på att vilja sjunka.
Det finns bara ett fåtal växter i akvariet dvs. de enda som överlever allätande fiskar med mycket god aptit. Det är bara en av växterna som får näring i form av kulor.
Det jag personligen misstänker är den stora boven i dramat är ljusrören. Den ena är av den sort som leverardes med akvariet ( Juwel ) och den andra är från Sera och ska vara främjande för växterna ( hade betydligt mera växter förut ).
I akvariet bor två papegojciklider som äter upp alla fiskar utom min ancistrus, men den har slutat äta alger. I alla fall så är det mycket svårt att få andra algätande fiskar att kunna bo där, då de har en tendens att bli lunchmåltid.
Har ni några tankar på vad som kan vara orsaken och vad man kan göra för att minska algerna?
Kommentar