Checklista och introduktion när fisken mår dåligt.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Johan Ågren
    • March 2009
    • 113

    Checklista och introduktion när fisken mår dåligt.

    Checklista och introduktion när fisken mår dåligt.

    Här är en checklista att svara på om dina fiskar verkar må dåligt. Man kan på detta sätt utesluta att fiskarna mår dåligt pga själva miljön i akvariet, och vidare se om medicin eller andra åtgärder bör sättas in.

    Om du vet med dig att fisken verkligen är medicinskt sjuk så är detta ett bra ställe att börja på för att jämföra symptom med bilder och beskrivningar: http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/index.php

    Dessa punkter kan vara bra att svara på när du söker hjälp här på Zoopet. På så sätt är det mycket enklare för andra på forumet att ringa in problemet och gå vidare och ge råd:
    1. Vilken art är det och hur många fiskar gäller det?
    2. Hur ser symptomen ut, hur beter sig fiskarna??
    3. Hur länge har karet varit igång?
    4. Hur länge har fiskarna varit i karet?
    5. Hur ofta och hur mycket vatten byter du?
    6. Hur ofta och hur mycket matar du?
    7. Hur luktar akvarievattnet?
    8. Hur stort är karet, och finns där växter och andra gömslen?
    9. Har du testat nitritnivån (med dropptest, inte stickor)?
    10. Vilken temperatur har du i karet?
    11. Har du gjort någon extra förändring innan symptomen uppstod?
    12. Vilken cirkulation/typ av filtrering har du på vattnet, och hur är utblåset riktat. Hur ser rörelsen på vattenytan ut?
    13. Tillsätter du några substanser i karet förutom mat och vatten?
    5 lätta åtgärder

    Se över följande 5 punkter om fiskarna ser hängiga ut, har indragna fenor, står vid ytan eller utmattat ligger på botten, och utan att uppvisa några andra synliga tecken på angrepp:
    1. Gör ett 30% vattenbyte (minskar mängden uppbyggda skadliga ämnen i vattnet).
    2. Ta bort täcklock/glas (avlägsnar syrefattigt mikroklimat som hindrar syre från att komma i kontakt med vattenytan).
    3. Sänk temperaturen 1-2 grader (ökar mängden syre som kan bindas i vattnet).
    4. Rikta utblåset från filtret så att det blir så mycket rörelse på vattenytan som möjligt. Testa med ett blad eller något annat lätt som flyter. Det ska då färdas snabbt på vattenytan (ökar syresättningen genom att en större mängd vatten är i kontakt med luften).
    5. Om du matat fiskarna varje dag, så ta en paus en dag (minskar belastningen på kvävecyklet).
    Vattenkvalitet, vattenbyten och nitrit

    Det viktigaste för att fiskarna ska må bra är att ha en bra och stabil vattenkvalitet. Vårt svenska vatten har i genomsnitt ganska bra värden och kan användas som akvarievatten utan att man bereder det på något sätt. Men har man mycket klor i vattnet så bör man lufta ur det, alternativt tillsätta vattenberedningsmedel. Förutom att det tar bort kloret så binder det tungmetallerna i vattnet. Vattenbyten ska man göra; 20-30% i veckan. Fast mängden är beroende av hur mycket ämnen som byggs upp i karet. Har man mycket nyttiga bakterier i karet/filtret som bryter ner fiskarnas bajs till nitrat, och vidare mycket växter som kan ta upp nitratet som näring, så behöver man byta mindre vatten. De goda bakterierna i akvariet mår inte bra av att du byter för mycket vatten. I ett nystartat akvarium ska man mata sparsamt, och på så sätt försöka hålla nitrithalten nere utan att byta för mycket vatten. Man kan i ett nystartat akvarium (eller nystartat filter) hjälpa bakterierna på traven genom att tillföra Nitrivec eller liknande. Investera i ett nitrittest så att du kan hålla koll på nitritvärdena när det sker stora förändringar i akvariet (som vid en nystart eller filterbyte). Höga nitratnivåer (slutprodukten i nitrifikationsprocessen) är också ohälsosamma för fiskar, men inte lika giftigt som nitrit. Mata aldrig mer än vad fiskarna hinner äta upp på 20 sekunder. Övermatning är ett mycket större problem än att man matar för lite. Om fiskarna börjar magra av så mata lite mer, men se till att du känner till var dessa gränser går genom att under en period snåla in för att sedan sakta börja mata mer. Här är en bra länk där du kan läsa om vattenbyte och kvävekretsloppet; dvs; proteiner > aminosyror > ammonium > nitrit > nitrat: http://www.kramforskoi.com/vattenbyte.htm


    Växter

    Mycket och friska växter är bra för att hålla vattenvärdena stabila, syresätta vattnet, och få gömställen till fiskarna. Att få växterna att må bra kan dock tyckas svårare än att få fiskarna att må bra, men det är värt det när det fungerar. Växterna kräver tillsatser av näringsämnen; Nitrat, fosfat, och mikroämnen (Som järn ETC). De behöver dessutom ljus och koldioxid. Om du inte tänkt satsa på växterna så använd bara de allra lättaste växterna. Risken är annars att vissnande växter ytterligare kommer att belasta akvariet på ett negativt sätt. Får man växterna att må bra så har man dock en bra buffert så att fiskarna mår bra.


    Oballans och tillsatser

    En fara med akvarium är att vattenvärdena kommer att börja åka jo-jo genom hur man underhåller det och på olika sätt försöker vidta åtgärder mot problem man iakttar. Fiskar mår visserligen dåligt av att vattenvärdena inte är optimala, men de mår riktigt dåligt av drastiska förändringar. Målet är att utifrån de förutsättningar man har kunna skapa en så stabil miljö som möjligt. Se därför upp med att försöka optimera ditt akvarievatten genom att tillföra en massa olika ämnen till vattnet; pHsänkare, salt ETC. Tänk dig för innan du tillsätter mediciner. Även stora vattenbyten leder till svängningar. Målet är att ha en jämn stabil nivå med så bra värden som möjligt som passar just dina fiskar. Ta reda på vilka värden som just dina fiskar trivs i; temperatur, pH, hårdhet, ETC. Försök anpassa valet av fiskar efter det vatten du har.


    Syresättning

    Syresättningen av vattnet är en annan viktig del. En bra syresättning av akvariets vatten får man genom att ha så stor ytrörelse som möjligt. Poängen med ytrörelsen är att så mycket av vattnets volym som möjligt ska komma i kontakt med den syrerika luften. Denna ytrörelse får man genom att rikta utblåset/strilröret snett uppåt så att det sker en tydlig rörelse på ytan (om man lägger ett blad på ytan så ska det snabbt färdas till andra sidan akvariet). Man kan sedan ha hur bra ytrörelse som helst och ändå få syrebristsymtom hos fiskarna OM man har ett täcklock/glas eller enbart små ventilationshål. Ångtrycket under täckglaset kan då leda till att inget syre kommer i kontakt med vattenytan. Utöver fiskarna så behöver de goda bakterierna i akvariet/filtret också syre. En syrerik miljö grundar således för en bra ballans.


    Stress

    En vanlig orsak till att fiskarna blir sjuka, förutom dåliga vattenvärden, är att de av någon anledning är stressade (de blir även ”stressade” av dåliga vattenvärden). Fiskarna ska inte ha det för trångt; tumregeln är 1 cm fisk per liter vatten. Fiskarna ska dessutom trivas ihop; dvs de ska inte jaga varandra. Man ska inte ha för många ivriga hanar som terroriserar honorna. Det ska finnas gott om gömställen så att enskilda fiskar kan ha ett ”privatliv” om de vill. Är fiskarna stressade så blir de lätt sjuka; får infektioner av olika slag (precis som oss människor).


    Nyinsättning

    Att sätta in nya fiskar och att byta akvarium för fiskar är ett riskmoment. Man ska "koppa in" fiskar till den nya miljön; DVS i små steg vänja dem med de nya vattenvärdena samt temperaturen. Man ska också undvika att hälla i akvarievatten från andra akvarium när man för över fiskar, så att inga nya sjukdommar introduceras. Att sätta dem i karantän kan vara ett alternativ.

    Håller man koll på dessa olika punkter så har man en bra buffert mot att fiskarna ska uppvisa vidare tecken på sjukdom. Har nu fisken trotts allt börjat uppvisa symptom på sjukdom så får man gå vidare utifrån detta och finna råd.

    Här är ett bra ställe att börja: http://www.jbl.de/onlinehospitaluk/index.php

    /Johan Ågren
    Senast redigerad av Johan Ågren; 17 June 2009, 09:56.
    Inga täckglas/lock på ditt akvarium - för fiskarnas skull!
  • Guest

    #2
    Bra jobbat Johan!

    Kommentar

    Arbetssätt...