<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>..."hatkampanj" här på forumet mot röda mygglarver... Näringsvärdet i röda mygglarver är inte alls så dåligt som det tydligen påstås.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>I en annan tråd gav Ola Svensson en länk till http://hem.passagen.se/stoakvf/foder.htm#tabell Jag vet inte om tabellen stämmer, men om vi utgår från att den gör det så vill jag ge några kommentarer. Min slutsats blir att näringsvärdet i röda mygglarver är medelmåttigt. Inte särskilt lågt men inte heller särskilt högt. Till vanliga fiskar duger detta utmärkt, men till fiskar som gynnas av hög proteinhalt och hög näringshalt (t.ex. diskusfiskar) finns det foder som ger bättre tillväxt.
En sådan här enkel tabell säger dock inget om fördelningen mellan olika aminosyror, dvs olika typer byggdelar till proteiner. Den säger inte heller något om fördelning av snabba och långsamma kolhydrater, vitaminer, typ av fibrer, kalcium, mineraler, spårämnen, fettsyror etc. Den säger inte heller hur pass lätt det är för fiskar att ta upp de näringsämnen som finns i fodret.
Nåja, jämför t.ex. vita mygglarver i tabellen mot de röda mygglarverna. Vad får du fram då? Jo röda myggen har mycket högre vattenhalt. Vad innebär detta? Jo föder man upp en fisk på vita mygg får den plats med betydligt mer näring i magsäcken per matning jämfört med röda mygg och kan därför växa snabbare om man utgår från att näringsupptaget är lika effektivt i båda fallen. Sedan kan man se det ekonomiskt. Röda mygg anses ju vara billigt per kg om man räknar våtvikt och jämför med andra frysfoder, men för att få det jämförbart bör man jämföra torrvikten, vilket gör att de röda myggen inte är lika billiga längre. Jämför det sedan med egentillverkad räkmix så blir det skrattretande dyrt med röda mygg.
En annan kommentar när det gäller oxhjärta är att tabellen är helt missvisande eftersom man bör rensa oxhjärtat från synligt fett, senor etc innan man använder det som en ingrediens när man gör egen oxhjärtemix. (ca 60-70% av hjärtat kasseras vid rensning.) Efter rensning ger det dramatiskt annorlunda värden eftersom allt synligt fett då tas bort och hjärtmuskulaturen hos nötdjur innehåller nästan inget intercellulärt fett, till skillnad från andra muskler. Detta ger ett värde nära noll i fetthalt och betydligt högre proteinhalt efter rensning, vilket är ganska viktigt att påpeka eftersom fett från däggdjur (mättat fett) i många debatter har framställts som onyttigt för fiskar.
Tabellen saknar också äggvita från hönsägg som kan vara av intresse vid tillverkning av fiskmat. Se t.ex. http://www.mreed.com Även bananer är ett exempel på en ingrediens som man kan använda i mixen om man vill ha mer kalcium, vitaminer, mineraler och kolhydrater. Andra ingredienser som borde vara med i tabellen är t.ex. rödspättafilé, torskfilé, räkor med skal, gröna ärter, spenat, spirulina osv..... Dessa samt andra foderämnen kan man kontrollera mot en livsmedelstabell.
<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>En av våra vanligaste allergier överhududtaget är för övrigt skaldjursallergi, så ni som matar med räkmix ska nog se upp.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>OK, jag har hört talas om skaldjursallergi, men inte träffat någon som nämnt att de har denna allergi. Av personer som kommer i kontakt med skaldjur, hur stor procentandel av dessa utvecklar allergi? Knappast i närheten av samma storleksordning som röda mygg, dvs ca en tredjedel.
~~~ Max Photo ~~~
En sådan här enkel tabell säger dock inget om fördelningen mellan olika aminosyror, dvs olika typer byggdelar till proteiner. Den säger inte heller något om fördelning av snabba och långsamma kolhydrater, vitaminer, typ av fibrer, kalcium, mineraler, spårämnen, fettsyror etc. Den säger inte heller hur pass lätt det är för fiskar att ta upp de näringsämnen som finns i fodret.
Nåja, jämför t.ex. vita mygglarver i tabellen mot de röda mygglarverna. Vad får du fram då? Jo röda myggen har mycket högre vattenhalt. Vad innebär detta? Jo föder man upp en fisk på vita mygg får den plats med betydligt mer näring i magsäcken per matning jämfört med röda mygg och kan därför växa snabbare om man utgår från att näringsupptaget är lika effektivt i båda fallen. Sedan kan man se det ekonomiskt. Röda mygg anses ju vara billigt per kg om man räknar våtvikt och jämför med andra frysfoder, men för att få det jämförbart bör man jämföra torrvikten, vilket gör att de röda myggen inte är lika billiga längre. Jämför det sedan med egentillverkad räkmix så blir det skrattretande dyrt med röda mygg.
En annan kommentar när det gäller oxhjärta är att tabellen är helt missvisande eftersom man bör rensa oxhjärtat från synligt fett, senor etc innan man använder det som en ingrediens när man gör egen oxhjärtemix. (ca 60-70% av hjärtat kasseras vid rensning.) Efter rensning ger det dramatiskt annorlunda värden eftersom allt synligt fett då tas bort och hjärtmuskulaturen hos nötdjur innehåller nästan inget intercellulärt fett, till skillnad från andra muskler. Detta ger ett värde nära noll i fetthalt och betydligt högre proteinhalt efter rensning, vilket är ganska viktigt att påpeka eftersom fett från däggdjur (mättat fett) i många debatter har framställts som onyttigt för fiskar.
Tabellen saknar också äggvita från hönsägg som kan vara av intresse vid tillverkning av fiskmat. Se t.ex. http://www.mreed.com Även bananer är ett exempel på en ingrediens som man kan använda i mixen om man vill ha mer kalcium, vitaminer, mineraler och kolhydrater. Andra ingredienser som borde vara med i tabellen är t.ex. rödspättafilé, torskfilé, räkor med skal, gröna ärter, spenat, spirulina osv..... Dessa samt andra foderämnen kan man kontrollera mot en livsmedelstabell.
<BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>En av våra vanligaste allergier överhududtaget är för övrigt skaldjursallergi, så ni som matar med räkmix ska nog se upp.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>OK, jag har hört talas om skaldjursallergi, men inte träffat någon som nämnt att de har denna allergi. Av personer som kommer i kontakt med skaldjur, hur stor procentandel av dessa utvecklar allergi? Knappast i närheten av samma storleksordning som röda mygg, dvs ca en tredjedel.
~~~ Max Photo ~~~
Kommentar