fryst foder

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Aqua_Max
    • April 2002
    • 511

    #16
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>..."hatkampanj" här på forumet mot röda mygglarver... Näringsvärdet i röda mygglarver är inte alls så dåligt som det tydligen påstås.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>I en annan tråd gav Ola Svensson en länk till http://hem.passagen.se/stoakvf/foder.htm#tabell Jag vet inte om tabellen stämmer, men om vi utgår från att den gör det så vill jag ge några kommentarer. Min slutsats blir att näringsvärdet i röda mygglarver är medelmåttigt. Inte särskilt lågt men inte heller särskilt högt. Till vanliga fiskar duger detta utmärkt, men till fiskar som gynnas av hög proteinhalt och hög näringshalt (t.ex. diskusfiskar) finns det foder som ger bättre tillväxt.

    En sådan här enkel tabell säger dock inget om fördelningen mellan olika aminosyror, dvs olika typer byggdelar till proteiner. Den säger inte heller något om fördelning av snabba och långsamma kolhydrater, vitaminer, typ av fibrer, kalcium, mineraler, spårämnen, fettsyror etc. Den säger inte heller hur pass lätt det är för fiskar att ta upp de näringsämnen som finns i fodret.

    Nåja, jämför t.ex. vita mygglarver i tabellen mot de röda mygglarverna. Vad får du fram då? Jo röda myggen har mycket högre vattenhalt. Vad innebär detta? Jo föder man upp en fisk på vita mygg får den plats med betydligt mer näring i magsäcken per matning jämfört med röda mygg och kan därför växa snabbare om man utgår från att näringsupptaget är lika effektivt i båda fallen. Sedan kan man se det ekonomiskt. Röda mygg anses ju vara billigt per kg om man räknar våtvikt och jämför med andra frysfoder, men för att få det jämförbart bör man jämföra torrvikten, vilket gör att de röda myggen inte är lika billiga längre. Jämför det sedan med egentillverkad räkmix så blir det skrattretande dyrt med röda mygg.

    En annan kommentar när det gäller oxhjärta är att tabellen är helt missvisande eftersom man bör rensa oxhjärtat från synligt fett, senor etc innan man använder det som en ingrediens när man gör egen oxhjärtemix. (ca 60-70% av hjärtat kasseras vid rensning.) Efter rensning ger det dramatiskt annorlunda värden eftersom allt synligt fett då tas bort och hjärtmuskulaturen hos nötdjur innehåller nästan inget intercellulärt fett, till skillnad från andra muskler. Detta ger ett värde nära noll i fetthalt och betydligt högre proteinhalt efter rensning, vilket är ganska viktigt att påpeka eftersom fett från däggdjur (mättat fett) i många debatter har framställts som onyttigt för fiskar.

    Tabellen saknar också äggvita från hönsägg som kan vara av intresse vid tillverkning av fiskmat. Se t.ex. http://www.mreed.com Även bananer är ett exempel på en ingrediens som man kan använda i mixen om man vill ha mer kalcium, vitaminer, mineraler och kolhydrater. Andra ingredienser som borde vara med i tabellen är t.ex. rödspättafilé, torskfilé, räkor med skal, gröna ärter, spenat, spirulina osv..... Dessa samt andra foderämnen kan man kontrollera mot en livsmedelstabell.

    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>En av våra vanligaste allergier överhududtaget är för övrigt skaldjursallergi, så ni som matar med räkmix ska nog se upp.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>OK, jag har hört talas om skaldjursallergi, men inte träffat någon som nämnt att de har denna allergi. Av personer som kommer i kontakt med skaldjur, hur stor procentandel av dessa utvecklar allergi? Knappast i närheten av samma storleksordning som röda mygg, dvs ca en tredjedel.

    ~~~ Max Photo ~~~
    ~~~ Max Photo ~~~

    Kommentar

    • Aqua_Max
      • April 2002
      • 511

      #17
      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...det är farligare att cykla i Sverige, än att hoppa med huvudet före från Kaknästornet, eftersom fler per år dör som cyklar, än som hoppar från Kaknästornet<img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle> .<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote><center><img src=extra_smiley_bouncy.gif border=0 align=middle> Cool jämförelse! <img src=extra_smiley_jump2.gif border=0 align=middle></center>

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det riktigt allvarliga var dock att många faktiskt utvecklade allergier även mot andra saker efter att ha exponerats för Röda Mygglarver.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Vilka andra saker då? Själv får jag allergiska reaktioner av röda mygg och tubifex som jag tar för givet har samband med varandra. Jag får även allergiska reaktioner av vissa rengöringsmedel, parfymer, hårspray etc men vet inte om det har något samband med röda myggen?

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det rör sig inte heller bara om kontaktallergier, många kan inte ens vistas i ett rum där det finns ett paket med röda mygg.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Detta beror på partiklar i luften som kommer från ångor av röda myggen. Det gör det riskabelt för an allergiker att besöka andra akvarister eller akvarieaffärer som använder sig av röda mygg. Även om de inte har matat med röda mygg samma dag finns det ändå risk att det finns partiklar i luften.

      Föremål som har haft direktkontakt med röda myggen och som därigenom blivit kontaminerade ger snabbt symptom om man kommer i kontakt med dem. Vanliga sådan föremål räknas t.ex. diskbänk, akvarietäckglas, akvarielisterna kring mathålet, akvarierampen, expeditionsdisken i en akvarieaffär. Har akvaristen efter matningen dessutom tagit i andra saker utan att tvätta händerna efteråt så finns det risk för att man får detta på sig från dessa föremål också. Högriskställen är t.ex. handtaget på frysen, hantag på hinkar, dörrhandtag, vattenkranar, håvar, musen till datorn, handtaget på kaffekannan osv.

      Sedan ett annat exempel som även kan inträffa på helt annan plats, nämligen att skaka hand med akvarister man träffar. Det är inte särskilt kul att ge folk ett handslag (t.ex. när man träffas för första gången på en akvarieförening) när man riskerar att få sota för det med allergiska symptom direkt efteråt, om personen man skakat hand med nyligen har matat med röda mygg utan att tvätta händerna ordentligt.

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Detta är åtskilliga år sedan nu och idag testar inte myndigheterna vare sig i Holland eller något annat europeiskt land om röda mygg innehåller salmonella.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Oj, det hade jag ingen aning om. Finns det andra foder förutom röda mygg som ligger i farozonen när det gäller att föra med sig salmonellasmitta?

      ~~~ Max Photo ~~~
      ~~~ Max Photo ~~~

      Kommentar

      • Ola Svensson
        • June 2002
        • 1081

        #18
        Salmonellaspridning är inte samma sak som "Salmonella". De testade fryst akvariemat för ett par år sedan och fann flera sorters Salmonella i alla testade sorter: Stora rubriker "SALMONELLA I FISKMAT". Ingen av Salmonellastammarna var däremot kända för att smitta människor vilket angavs sist i artiklarna i DN och metro som jag läste. Hursomhelst. Man bör alltid tvätta händerna efter att ha matat med frysfoder.

        Mvh.

        Ola
        Mvh. Ola
        Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
        Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

        Kommentar

        • Ola Åhlander
          • May 2002
          • 213

          #19
          Hoppsan!

          Först av allt vill jag påpeka att jag inte har något emot räkmix, jag ville bara visa att samma argument som en del använder mot röda mygg även i så fall kan gälla andra typer av foder.
          För er som tvivlar på att skaldjursallergi är vanligt eller ens existerar så kan nämnas att 1,5 -2% av befolkningen drabbas, bland dessa t.o.m. vår jordbruksminister:
          Aftonbladet är Sveriges primära och mest engagerande nyhetskälla. Genom journalistiken värnar vi sanningen och granskar makten.

          Eftersom det är hon som bestämmer så kanske räkmixen ligger pyrt till :-)

          Jag känner flera skaldjursallergiker, bl.a. min fru som får utslag av att skala räkor, men konstigt nog inte har några besvär med att äta dessa, så det är något i räkskalen hon inte tål. Däremot krabba går bort helt. Ingen hjälp vid fiskmatstillverkningen där inte.

          Att så många som 33% är allergiska mot röda mygg låter i mina öron mycket, men jag kan inte motbevisa siffran. Får väl göra en egen ny undersökning för att i så fall övertyga mig.

          Nåväl, för att svara lite mer konkret på en del av era inlägg.
          Kjell skriver: "Vi vill dock varna för att ge röda mygglarver till algätande fiskar som lever i vatten med ett högt pH-värde (t.ex. malawi- och tanganyikaciklider). Risken är utomordentligt stor att dessa fiskar blir sjuka."

          Att pH-värdet skulle ha något med saken att göra är väl tveksamt, snarare är fiskarnas mag-tarmsystem anpassade till ett mer svårsmält foder, typ alger, kitinskal hos kräftdjur och liknande. (Kaninerna och hamburgarna i mitt förra inlägg). Tubifex kan ju också ge liknande symptom, och tubifex och röda mygg har väldigt lite med varandra att göra.

          Kjell vidare: "Häpnadsväckande att göra en sådan jämförelse - och för att spetsa till det hela "lite" så är det väl lika smart som att anse det är farligare att cykla i Sverige, än att hoppa med huvudet före från Kaknästornet, eftersom fler per år dör som cyklar, än som hoppar från Kaknästornet."

          Vi har av någon anledning lag på att använda cykelhjälm, och är det verkligen så att 67% av alla som hoppar från Kaknästornet går därifrån oskadda?

          Salmonella-larmet var tydligen dåligt underbyggt...

          Aqua Max nämner vattenhalten. Jag vet faktiskt inte om det går att jämföra fiskar och landlevande djur i detta avseende, men enligt tabellen och detta resonemang så skulle ju torrfoder vara det optimala fodret, helt överlägset allt annat.

          Varför då röda mygg? Det är som jag skrev tidigare ett av de vanligaste foderdjuren i naturen, vilket innebär att många fiskar är anpassade till att äta den här typen av mat. Bottenlevande fiskar som corydorasmalar, grönlingar och nissögefiskar, apistogrammor och liknande, en hel del tetror, barber, rasboror och andra karpfiskar som eldstjärtar m.m. t.ex.

          Själv anser jag att man bör ge sina fiskar så varierad mat som möjligt. Här hemma matar jag för tillfället med fryst mysis, frysta och levande röda mygg, hemgjord fiskmat (med räkor i), frysta och levande dafnier och cyclops, artemia, mikromask plus naturligtvis ett bra torrfoder. Jag har för närvarande yngel av Nannostomus beckfordi, Kilfläcksrasbora Trigonostigma heteromorpha och Drottningrasbora T. espei. (Den riktiga espei, bilden på zoopet.com visar T.hengeli).

          Har dessutom haft lekmogna praktbotior vilka gick bort på grund av filtertrubbel. (Jag tror i och för sig att detta inte är jätteovanligt, problemet är att få dom att leka.)

          Poängen med ovanstående är att mina fiskar mår alldeles utmärkt och att jag tror att röda mygglarverna har en stor del i detta.

          Naturligtvis ska man varna för allergiriskerna, men min fasta övertygelse är att röda mygg är ett bra fiskfoder för rätt många av de fiskarter vi har i våra akvarier.

          mvh Ola Åhlander









          Kommentar

          • nettrax
            • February 2002
            • 790

            #20
            Men varför fordra fiskarna med ett såpass "farligt" foder om det finns många andra bra sorters foder som inte är allergiframkallande?
            Allergi är inte precis kul. Jag vet, jag har levt med det i hela mitt liv.
            Att man reagerar "allergiskt" mot räkor, när man skalar dom och inte när man äter dom kan, kan bero på torr hud. Testa att smörja med fet salva dagligen och efter en kur så testar man att skala räkor igen. Symptomen kan vara borta eller med lite tur lindrade iaf. Bara ett tips. Råkade ut för samma sak.

            Mvh. Ninni
            Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

            Kommentar

            • Olle A
              • January 2002
              • 1660

              #21
              Intressant diskussion det här. Jag har matat mina fiskar med röda mygglarver i många år, eftersom det som Ola skriver är ett av de vanligaste foderdjuren i naturen. Dock tar jag inte i dem med fingrarna, utan använder en pincett. Men visst har jag haft funderingar på att sluta, efter att ha läst Kjells och andras utläggningar om hur farligt det är. För en tid sedan besökte jag en zoohandlare i Trollhättan som påstod att han hade tagit in frysta röda mygglarver som inte gav de allergiska besvären, eftersom de var fångade i bättre vatten. Det kanske är värt att prova när (om) jag ska köpa mer röda mygglarver.

              Olle

              Kommentar

              • Aqua_Max
                • April 2002
                • 511

                #22
                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>För en tid sedan besökte jag en zoohandlare i Trollhättan som påstod att han hade tagit in frysta röda mygglarver som inte gav de allergiska besvären, eftersom de var fångade i bättre vatten.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Detta stämmer inte riktigt. Däremot kan risken för tungmetaller och parasiter skilja sig beroende på fångstplats.

                När det gäller allergibesvären kan nämnas att när det gäller frysta röda mygg så finns det förpackningar som förutom själva mygglarverna även innehåller en massa röd saft från röda mygg som gått sönder. Dessa är värst att hantera. Andra märken med röda mygg som är hela, dvs innanmätet är fortfarande inkapslat i deras kroppar, utan att innanmätet läckt ut i påsen, är mer hanterlig, mindre risk för stänk och ångor, mindre mängd allergen som kan komma i direktkontakt. Det är med största sannorlikhet sådan röda mygg som handlaren menar, de är givetvis bättre än "vanliga" röda mygg, men tyvärr ger även dessa allergiska symptom om man inte är extremt försiktig i hanteringen.

                För några år sedan var jag i Trollhättan och köpte sådana röda mygg, efter att handlaren och en kompis hade tipsat om att de skulle vara bättre i allergisynpunkt. De visade sig vara lite bättre än vanliga röda mygg, men fortfarande starkt allergiframkallande.

                ~~~ Max Photo ~~~
                ~~~ Max Photo ~~~

                Kommentar

                • Kjell Fohrman
                  Administrator

                  • December 2001
                  • 48147

                  #23
                  Hej igen,
                  Vill bara instämma i det Max skriver. Jag tror inte det heller det finns röda mygg som är helt allergifria, däremot så verkar risken vara olika stor beroende på var man plockar dem ifrån och hur de är packade.
                  På den tiden jag importerade frysfoder så plockade jag under en period in röda mygg från Ryssland som var väldigt "torrt" packade. Dessa verkade funka bra även för de flesta (inte alla) som annars var allergiska mot röda mygg. Tyvärr så var de inte så säljande (dvs estetiskt tilltalande pga lite vatten i förpackningarna) som de vanliga, därför tvingades jag upphöra med denna import. Nåväl det är historia nu.

                  Oavsett vad man tycker om röda mygg så har jag väldigt svårt att förstå varför man skall använda det eftersom det finns andra frysfoder (använder själv t.ex. cyclops för mindre fisk) som enligt min mening är minst lika bra som röda mygg och som är betydligt säkrare ur allergisynpunkt.
                  Oavsett om det är 30% eller "bara" är 5-10% risk för att man utvecklar allergier pga röda mygg så ser jag det som självklart att man skall uppmärksamma dessa risker på en seriös hemsida som denna. Att kalla det för en hatkampanj, när man tar sitt ansvar tycker jag är minst sagt är märkligt.
                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell

                  Akvaristiska hälsningar
                  Kjell
                  Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                  Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                  Kommentar

                  • Ola Åhlander
                    • May 2002
                    • 213

                    #24
                    När jag skrev
                    "Jag har sett att det pågår någon slags "hatkampanj" här på forumet mot röda mygglarver, och jag är lite förvånad över en del uttryck och argument som förekommit. Det kan vara dags att balansera diskussionen lite.",
                    så menade jag just här på forumet, inte på zoopet.com. Det är naturligtvis inte fel att varna för eventuella risker, det har jag väl inte påstått hoppas jag. Vad som står på zoopets hemsida är dessutom självklart upp till dig Kjell att bestämma, eftersom det är din sida.
                    Forumet här är väl däremot avsett för att vi akvarister ska kunna diskutera olika ämnen ganska fritt om jag har förstått saken rätt? Ja, förutom då för att få upp besökarantalet för att kunna visa bra siffror för annonsörerna. (Inget fel i det, bidrar gärna som synes.)

                    Nå, vilka uttryck och argument har jag då reagerat på?
                    Om vi börjar med Aqua Max, så skrev signaturen "Akvarium Ronneby" i tråden:
                    http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1243
                    att "Röda mygg är ett kanonfoder.." . Det fick han/hon inte tycka...

                    Samtidigt verkar det ju som om Aqua Max själv kan tänka sig att utsätta sig för en hel del för att få använda röda mygg, trots att han vet att han är allergisk:
                    "För några år sedan var jag i Trollhättan och köpte sådana röda mygg, efter att handlaren och en kompis hade tipsat om att de skulle vara bättre i allergisynpunkt. De visade sig vara lite bättre än vanliga röda mygg, men fortfarande starkt allergiframkallande." Denna tråd.

                    Detta trots att han tydligen vet att "Förutom allergi är flera diskus odlare i världen som menar att röda mygg kan sprida gälparasiter, eftersom äggen till dessa parasiter är mycket tåliga och har påträffats i mikroskop vid kontroll av sändningar av röda mygg, efter att diskus har fått gälparasiter efter att ha matats med dessa, samtidigt som ingen annan trolig smittokälla har kunnat påvisas."
                    http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=1284

                    Otroligt skickliga diskusodlare som kan skilja ägg från gälparasiter från andra ägg av ofarliga organismer! Och vilka superägg som överlever infrysning!

                    Jag har själv varit med om att med mikroskop konstatera vuxna gälparasiter (dactylogyrus) hos två cm stora diskusyngel som enbart blivit uppfödda på artemia och hemgjort oxhjärta. Föräldrarna var vildfångade och hade förmodligen varit infekterade redan vid inköpet, utan att påverkas nämnvärt eftersom de lekte. Gälparasiter kan alltså vara vilande lång tid utan att orsaka skada, vilket också gäller en hel del andra parasiter på våra fiskar. Ola Svensson, och kanske även andra, kan säkert detta bättre än jag kan, och får gärna rätta mig om jag har fel.

                    Ryktet om gälparasiter hos röda mygglarver har uppstått tack vare den parasiterande masken Gordius, som om man matar med levande röda mygg, i sällsynta fall kan hänga ut från fiskarnas gälöppning som en tunn vit tråd. Läskigt va!
                    Otur för masken och tur för oss och våra fiskar, så lever den i röda mygglarver och absolut inte på fisk. Om inte fisken äter upp den så faller den till botten, och om det inte kommer förbi en mygga av lämplig art som den kan angripa (knappast troligt i ett hemakvarium) så dör den rätt snart.

                    Att man kan få med fiskparasiter med allt levande foder är däremot sant, vilket lätt kan undvikas genom att man fångar sitt foder i vatten där det inte går fisk.

                    I tråden
                    http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=331
                    anser t.ex. signaturen "skraegget" att röda mygg ska förbjudas och "GooGoo" m.fl. hänger på.

                    Självklart ska vi ha ett förbudssamhälle! Bort med allt som folk kan bli allergiska mot! Skaldjur har redan varit på tapeten, nötter (mycket vanligt och ger väldigt häftiga reaktioner) pollen, damm. Vi kan fortsätta med mindre vanliga, men inte mindre farliga för de som drabbas som fisk, mjöl, mjölk, elektricitet, listan kan göras lång, och konsekvenserna för oss ickeallergiker blir ganska jobbiga.
                    Och om jag skulle "råka" få med röda mygg när jag fångar foder, och "råka" ge det till mina fiskar, åker jag i fängelse då? Eller räcker det med böter?

                    Kanske bäst att påpeka att stycket ovan är en aning ironiskt, jag har väl ändå gjort mig ovän med halva forumet nu.<img src=extra_smiley_watching.gif border=0 align=middle>

                    Jag vill bara lugnt och sakligt upprepa det jag avslutade mitt första inlägg med:

                    "Sammanfattningsvis så är röda mygg ett bra foder för de flesta fiskar, men om man får några som helst symptom på allergiska reaktioner så får man naturligtvis avstå."

                    mvh Ola Åhlander






                    Kommentar

                    • nettrax
                      • February 2002
                      • 790

                      #25
                      Hejsan Ola Åhlander!
                      Jag tror inte att du har gjort dig ovän med någon ett forum är ju till för att vädra åsikter och klarar någon inte av att man har olika åsikter så bör man inte visa sig på ett forum. Däremot blev jag lite purken på att du klankar ner på oss allergiker. Det är faktiskt väldigt jobbigt i vissa situationer att vara allergisk, jag har tex i princip inget luktsinne och sålunda inget smaksinne pga. allergi. Eftersom man kan reagera på röda mygg eftersom det kan finnas i luften så bör man kanske tänka på vissa allergiker och strunta i att använda röda mygg. Det finns ju trots allt bra frystfoder som inte är farligt för allergiker.
                      Att som icke allergiker använda för allergiker farligt foder bara för att, är ju som att strunta i att göra handikappvänliga toaletter bara för att man själv inte är handikappad.

                      Mvh. Ninni
                      Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

                      Kommentar

                      • Ola Åhlander
                        • May 2002
                        • 213

                        #26
                        Det var inte meningen att klanka ner på allergikerna, och om du uppfattar det så, så ber jag om ursäkt.

                        Men så länge inte någon av mina närstående reagerar på att jag använder röda mygg, vilket de inte gör, så gör det väl inget? Om däremot någon i min familj skulle få symptom, eller om någon i bekantskapskretsen skulle få så häftiga reaktioner att de inte kan vistas i samma rum som ett akvarium där det matats med röda mygg som beskrivs av vissa här, så får naturligtvis även jag tänka om. Men man skaffar ju inte handikapptoalett hemma om man inte behöver heller...

                        mvh Ola Åhlander

                        Kommentar

                        • Aqua_Max
                          • April 2002
                          • 511

                          #27
                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Samtidigt verkar det ju som om Aqua Max själv kan tänka sig att utsätta sig för en hel del för att få använda röda mygg, trots att han vet att han är allergisk: ... Detta trots att han tydligen vet att...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Jag tyckte att det var värt att testa hur pass starka/svaga allergiska reaktioner dessa röda mygg orsakade. I sammanhanget kan nämnas att jag i samband med resan också tog hem 16 st diskus som kom från Malaysia och som bl.a. delvis blivit matade med röda mygg (Hikaris trippelsteriliserade). Därför var det motiverat att ha tillgång till lite röda mygg första tiden, för att omställningen inte skulle bli för stor, samt som en säkerhetsåtgärd mot eventuell matvägran.

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Otroligt skickliga diskusodlare som kan skilja ägg från gälparasiter från andra ägg av ofarliga organismer!<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Jo, men inte enbart odlare. Det finns nämligen experter som man kan skicka prover till och få dem analyserade, vilket vissa odlare har gjort.

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Och vilka superägg som överlever infrysning!<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Ja, tyvärr, men givetvis överlever inte alla äggen. <img src=extra_smiley_cold.gif border=0 align=middle>

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Att man kan få med fiskparasiter med allt levande foder är däremot sant, vilket lätt kan undvikas genom att man fångar sitt foder i vatten där det inte går fisk.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Jodå det stämmer, det gör ju givetvis att det blir betydligt mindre risk för parasiter.

                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Kanske bäst att påpeka att stycket ovan är en aning ironiskt, jag har väl ändå gjort mig ovän med halva forumet nu.<img src=extra_smiley_watching.gif border=0 align=middle><hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Jag kan inte svara för övriga personer, men för att bli ovän med mig krävs det betydligt mer än så. <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>


                          ~~~ Max Photo ~~~
                          ~~~ Max Photo ~~~

                          Kommentar

                          • GooGoo
                            • February 2002
                            • 2975

                            #28
                            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>I tråden
                            http://www.zoopet.com/akvarium/forum/topic.asp?TOPIC_ID=331
                            anser t.ex. signaturen "skraegget" att röda mygg ska förbjudas och "GooGoo" m.fl. hänger på. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                            Jag blir inte heller ovän med Dig Ola men känner kanske att en förklaring är på sin plats. I ovanstående av mig skapade tråd inledde jag med frågan:

                            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote> Är det någon här som känner till på vilket sätt en allergiker kan reagera på röda mygglarver?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                            ...och avslutade med:

                            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Men det är väldigt bra när information kan spridas så här i alla fall! <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                            Däremellan tyckte jag att "skräpet skulle bort" och på sätt och vis tycker jag nog det fortfarande <font color=red>så länge ingen varningstext finns på paketen</font id=red> så att folk görs medvetna om riskerna!

                            I ett inlägg skrev jag också:

                            <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Egentligen tycker jag nog att affärerna borde varna också! Speciellt när så många barn pysslar med akvarium och allergier är så utbredda! <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                            Detta står jag för! Som förälder blir jag rent ut sagt förbannad när man får reda på vilka följder det kan bli och jag tycker att zoohandlarna borde känna ett större ansvar och informera sina kunder hur man bäst hanterar röda mygg.

                            Med varningstext och/eller annan information i butikerna hade kanske inte denna diskussion alls behövts och inget eventuellt försäljningsförbud heller, eller hur?

                            H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
                            Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

                            Kommentar

                            Arbetssätt...