Ph-påverkan?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Zerephina
    • January 2002
    • 162

    #31
    <font color=brown>Vi har katastrofala KH på... kanske... 18 eller nått sånt om jag minns rätt. Är det en omöjlighet att ens sänka mitt PH lite??</font id=brown>

    ~ Sophie ~
    ~ Sophie ~

    Kommentar

    • Ulf P
      • March 2002
      • 1615

      #32
      Sophie, utan att ta ner KH lär du få kämpa på...kolla denna artikeln: http://www.backtonature.org/akvarium...isa.asp?NR=195. Läs också Rickards eminenta artikel "Vattenkemi" på HjortgatansZoo.se.

      Här har det annars hänt intressanta saker. Förra gången (20/1) jag rapporterade så hade jag fått ner pH till ca 7.0 och KH låg på 1. Igår den 24/1 gjorde jag ett normalt 20% vattenbyte och innan bytet kollade jag pH som fortfarande låg på ca 7.0 i karet. Kranvattnet på ca 8.0. I samband med vattenbytet bytte jag torven i ytterfiltret och till skillnad mot förut så lade jag den löst mellan två tunna skikt av filtervadd, dessutom saltade jag i torven efter rekommendation från Rickard. Inga stora saltmängder, ungefär som man kryddar maten man äter. Idag ett drygt dygn senare visar mitt pH-test på ca 6.5 (!), KH ligger kvar på ca 1. Vattnet börjar också bli aningen härligt thé-färgat.

      Detta trots att jag fyllde på med 20% mer alkaliskt vatten igår alltså.

      Sålunda känns det som jag nu har hittat en metod som funkar för mig att få ner mitt kranvatten till rätta värden utan att använda preparat från zoobutiken. Skönt!

      Tack Rickard för alla förträffliga råd i ämnet akvariekemi!

      mvh
      /Hasse

      -- http://och.nu/ciklid --
      //Uffe

      Kommentar

      • imported_n/a
        • January 2002
        • 585

        #33
        Hej

        Härlig Hasse att du har hittat rätt.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>..så lade jag den löst mellan två tunna skikt av filtervadd, dessutom saltade jag i torven .. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Ja, svårare än så behöver det faktiskt inte vara.

        Zerephina:
        Ja, tyvärr så tvingas du nog till det. Men sedan vet jag inte vad du menar med lite? Från 8,0 till 7,7? eller till 7,0?

        Rickard Berg
        *************************
        http://http://www.killis.tk
        /Rickard
        don Quijote och KA.
        http://www.killifish.tk

        Kommentar

        • BULL
          • January 2002
          • 298

          #34
          jag har nu testat att sänka ph värdet med co2(mäsk och syresten i ett mindrekar (har inte orkat kolla hur stort men ca 70 L)
          och nu ligger ph stadigt på 6.5 i det karet(men det lär stiga om jag inte ser till så att det jäser i burken.

          Kommentar

          • Skazer
            • October 2002
            • 123

            #35
            Det är väl omöjligt att få ett stabilt pH när man torvfiltrerar? Jag menar, när man filtrerar så sjunker ju pH:t successivt, tills torvets effekt sakta avtar. Sen tillför man vatten med högre pH, så blir det nått mellanting, tillsätter man då samma mängd pH så sjunker ju pH:t ytterligare.. Detta måste vara otroligt stressamt för fiskarna? Hur bör man filtrera för att sänka och få ett stabilt pH?

            -http://skazer.oxie.com-
            <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>Det enda som är beständigt är förändringen<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
            -http://skazer.oxie.com-
            <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>Det enda som är beständigt är förändringen<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

            Kommentar

            • Ulf P
              • March 2002
              • 1615

              #36
              Tja, jag har iaf inte hittills märkt av några pH-svängningar när jag bytt vatten. Karet håller stabilt pH 6.5 och KH ca 1 även när jag byter 20% med vatten som håller pH 8 och KH 3. Jag var faktiskt lite orolig för svängningar i början. Antar det har att göra med buffertförmågan i de organiska syrorna som utvinns ur torven.

              Men Rickard B. kan nog redogöra för den teoretiska kemin bakom detta...<img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle>

              mvh
              /Hasse

              -- http://och.nu/ciklid --
              //Uffe

              Kommentar

              • Tropfrog
                • October 2002
                • 8078

                #37
                Kan vi gå tillbaka till påståendet om att man inte kan sänka ph under 7 om man har kh 4. Den tabellen som finns på hjortgatan om hur mycket man skall sänka ph med co2 för att uppnå optimal gödning nämner vid kh4 ett intervall mellan ph 6,6-6,8. Jag höjde kh med bikarbonat till 4 för att jag ville ligga på på ph 6,7(jag har controller). Sedan fräste jag på med kolsyra utan resultat. Så din slutsats kan jag hålla med om utan att riktigt förstå varför. Däremot så förstår jag inte varför denna tabellen visar ett förhållande som kanske är omöjligt. Det är ju tropica som har gjort den och defdac som har hänvisat till den, dom är väl inte helt bakom?? Kan du förklara varför dom nämner detta förhållande och hur det är möjligt??
                MVH
                Magnus
                min zoon

                Kommentar

                • Ulf P
                  • March 2002
                  • 1615

                  #38
                  Magnus, är frågan riktad till mig? Jag kan iaf inte svara på den.
                  Jag är ingen kemist utan talar bara om mina egna observationer i mitt eget kar med mina förutsättningar.

                  mvh
                  /Hasse

                  -- http://och.nu/ciklid --
                  //Uffe

                  Kommentar

                  • imported_n/a
                    • January 2002
                    • 585

                    #39
                    Hej

                    Ja, du kan sänka pH till 4 om du vill med en karbonathårdhet över 4. Men vi har inte pratat om detta i denna tråd men det finns en sådan sedan tidigare, tips sök.

                    Men utan koldioxid tillförsel är det inte möjligt och det är just det diskussionen har handlat om. Eftersom då CO2-tillförseln upphör stiger pH-värdet igen. Det är alltså inte ett stabilt pH, vilket det hela också handlade om.

                    Man kan inte jämföra kossor och bananer för då blir det fel och en massa missförstånd. Men nu hoppas jag att detta ytterligare en gång är klarlagt att det är skillnad om jag använder CO2 eller inte och stabila pH-värden.

                    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Kan du förklara varför dom nämner detta förhållande och hur det är möjligt??<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                    Hur använder du tabellen och vad vill du utläsa ur den? Med hjälp av pH och KH kan du utläsa koldioxidhalten och där stämmer den ganska bra, de har visseligen missat temperaturens påverkan. Men mer än så kan du inte göra med tabellen.

                    http://http://www.killis.tk
                    /Rickard
                    don Quijote och KA.
                    http://www.killifish.tk

                    Kommentar

                    • fimpen
                      • January 2003
                      • 93

                      #40
                      Det är så härligt med ett spånt akvarieengagemang.. Jag har suttit och läst era inlägg, R.B du borde få nobelpriset..! (Jag fattar iallfall inget)

                      Kommentar

                      • imported_n/a
                        • January 2002
                        • 585

                        #41
                        Hej

                        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Jag fattar iallfall inget<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                        Vill inte ,menar du väl? <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>. Allvarligt; Beror nog på att vi är på olika kunskapsnivåer. Engagemang? Nä, snarare att en del av min kunskap sammanfaller med min utbildning/yrke och att jag är intresserad av odling(Killis). Att se en fisk eller flera simma runt i ett akvarium intresserar inte mig längre <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle> . Däremot tycker jag det är synd att felaktigheter cirkulerar runt på olika forum, största spridningskällan är svensk akvarielitteratur(inkl. översatta)(vattenkemin). Sedan är det så att det man inte förstår får man lämna.

                        http://http://www.killis.tk
                        /Rickard
                        don Quijote och KA.
                        http://www.killifish.tk

                        Kommentar

                        • fimpen
                          • January 2003
                          • 93

                          #42
                          Ok jag bor i alingsås och var inne på deras hemsida där det stod att de har ett mjukt vatten 4 tyska grader. Samtidigt vet jag att vattnet är ganska basikst. Det står här att "I naturen har nästan alltid hårt vatten ett högt pH-värde (alkaliskt) och mjukt (låg hårdhetsgrad) vatten ett lågt pH-värde (neutralt eller surt"

                          http://www.zoopet.com/akvarium/artikel_visa.asp?NR=194

                          Fråga: vad räknas som hårt och mjuk, 4 tyska grader (?) är det alltså mjukt så ska det ju vara ett lågt ph. Men det har jag ju inte.
                          lite förvirrande. Men jag kan ju ha fattat allting fel. Den här skillnaden på Gh och KH förstår jag inte riktigt heller.

                          /fimpen

                          Kommentar

                          • BULL
                            • January 2002
                            • 298

                            #43
                            du kan ju börja med att läsa här http://www.hjortgatanszoo.se/main/default/default.cfm?navID=130 så förstår du det hele lite bättre.

                            Kommentar

                            • Skazer
                              • October 2002
                              • 123

                              #44
                              Hasse, så du menar att pH:t bara sänks till en viss nivå, även om man lägger i ny torv? Låter konstigt?

                              Kan bara hålla med om att R.Be är grym på vattenkemi Jag själv läser KemiB nu i gymnasiet och förstår inte allting av R.Bes resonemang, men vi håller inte på så mycket med vattenkemi.

                              -http://skazer.oxie.com-
                              <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>Det enda som är beständigt är förändringen<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>
                              -http://skazer.oxie.com-
                              <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>Det enda som är beständigt är förändringen<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

                              Kommentar

                              • Ulf P
                                • March 2002
                                • 1615

                                #45
                                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                                Hasse, så du menar att pH:t bara sänks till en viss nivå, även om man lägger i ny torv? Låter konstigt?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>
                                Jo, men be mig inte förklara varför det blir så. För mig räcker det med att det fungerar.
                                mvh
                                /Hasse

                                -- http://och.nu/ciklid --
                                //Uffe

                                Kommentar

                                Arbetssätt...