Kalium eller Nitrat

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • defdac
    • January 2002
    • 12751

    #16
    Ursprungligen skickat av pupfish
    http://www.amc.chalmers.se/research/sedimentresearch/forskning.htm
    Hoho cool genomgång av kvävebalansen och att hela systemet verkar så självreglerande 8)

    Av ammonium och nitrat utnyttjar växtplankton i första hand ammonium,
    8)

    Ganska fränt att den där texten på många sätt förklarar varför hightechs och lowtechs fungerar, men inte ett mellanting (t ex ett low-tech där man både matar kraftigt och gör stora vattenbyten). Lowtechs blir helt beroende av ett levande och snällt sediment och dess mikroorganismer (hej jordslurry), medan hightechs blir helt beroende av oorganisk mat till växterna (hej KNO3 och KH2PO4).

    Tackar för den pupfish! =)
    http://www.defblog.se

    Kommentar

    • jorgen41
      • December 2002
      • 2087

      #17
      Kanon. Mycket intressant läsning.
      http://www.aquascapes.webhop.net
      http://jorgensblog.blogspot.com/

      Kommentar

      • janne22
        • April 2004
        • 233

        #18
        vafan! den som starta frågan, är tydligen den ända som inte kan öppna länken! humor!!

        fosfat & magnesium finns det alltid tillräkligt i min burk,
        det är bara när man uteblir att hälla i kalium & nitrat på morgonen som dom ger fan i att starta, så fort ämnena åker i efter 3 timmars väntande så exploderar det 5 minuter senare, så med andra ord så kan jag inte över göda för att det ska hålla i 3 dagar , som alla andra normala kar kan, slänger jag i 15 ppm nitrat & 15 kalium, så funkar det på tisdagen men på onsdagen så startar det inte , fastän nitrar enligt testen ligger på 60 ppm, då har jag testat nu att pytsa i bara kalium, händer inget , men så fort du ger dom 10 ppm till på onsdagen så startar det på 2 röda!, så därför min tanke att det måste binda sig under natten, så nytt måste i på onsdagen som är löst i vattnet,
        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=97996

        http://daniellofgren81.blogspot.com/

        Kommentar

        • janne22
          • April 2004
          • 233

          #19
          http://zoonen.com/perzoonen/galleri.asp?oid=97996&gid=202504
          för att se hur....dåligt/bra det ser ut,

          defdac kommer du ihåg att vi klura på om det var för att jag hällde i pulvret direkt, eller blanda ut i flaska innan, det var inte det heller, har kommit underfund med att något jag ändra med för att få succes var att jag pytsa i det varje morgon, istället för var 3dje dag, var 3dje dag går inte bara hur mycket man än häller i , men häller man i pyttelite varje dag så börjar det knaka i växterna, & det blir OTROLIG tillväxt bara på en dag,
          http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=97996

          http://daniellofgren81.blogspot.com/

          Kommentar

          • janne22
            • April 2004
            • 233

            #20
            kan även redogöra,

            att jag har problem med cyano/kiselalger/dustalger
            om botten är normal (visäga lite skitig)
            hur mycket man än bytar vatten blir det soja på 4-5 timmar igen,
            NU kommer MEN om man rensar botten sanden helt så uteblir ALL algbildning i 7 dagar, så fort botten får lite resten igen, efter då 7 dagar som jag sa, då är vattnet cyano bajs igen,

            nu fattar kanske inte alla varför jag börjar jiddra om min botten slams nu, JO min tanke är att om det binder sig i botten för växterna så kan alla skit alger frodas,


            enstaka skit på botten =60 ppm nitrat = cyano/kiselalger/dustalger
            helt renjord botten= algfritt i 7 dagar.

            ok om jag måste pytsa i 10 ppm nitrat varje dag, som inte hinner ätas upp allt på 1 dag, samlas på lager i botten, & tänk då uterligare ökning av allt skit som kommer ifrån mina fiskar som bara äter alger/ och JA haha jag har alger så det förslår= mycket mat

            I denna teori utgår jag från att algerna kan snaska i sig bundet skit...
            http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=97996

            http://daniellofgren81.blogspot.com/

            Kommentar

            • PatrikMalmo

              #21
              DOC är främst "en luring" när det gäller fosfat, och fosfat är ett makroämne. Mäter man upp 0.3 ppm fosfat i en burk med mycket mycket skit "i hörnen" så är denna nivå högst sannolikt inte tillgänglig för växterna.
              Jo, att fosfor samlas i botten (och har en klar koppling till DOC) är jag med på. Och det är ju ett makroämne - my mistake. Fosfor är väl det enda makroämne som det annars riskerar att råda brist på, eftersom det i relation till de andra behövs så lite.

              Torv binder på samma sätt Calcium och Magnesium som också är makroämnen.
              Mm, jag undrar hur det här egentligen förhåller sig. Binder torven verkligen Ca och Mg-jonerna, eller klipper det sänkta pH:t karbonaterna så att Ca och Mg fäller ut? I praktiken så går det ju att sänka totalhårdheten med torv, så jag antar därmed att torven verkligen binder jonerna på något sätt.

              Torvfiltrering i växtakvarier börjar kännas riktigt fel. Lite torv mättad med våra rekommenderade näringsnivåer i en genomluftad hink i några veckor som man blandar ner längst ner under gruset börjar kännas som en riktigt bra uppstartsidé.
              Frågan är ju lite vad som menas med växtkar - i low-techburkar kanske det kan ge en positiv effekt med tiden, men i JAS-kar vill jag inte prova torvfiltrering. I _normala_ kar jag kört tidigare har torvfiltrering gett bättre tillväxt. Har inte lurat kring om det handlar om sänkt pH-värde/hårdhet eller något annat, men växt bättre har det gjort.

              Snart är det i allafall dags att starta om växtkaret med Onyx i botten - då ska det ner en smula torv/filtergegga allra underst. Trist nog stämde inte beräkningarna på Seachems hemsida kring hur mycket Onyx som behövdes, så jag funderar på att lägga i ett skikt med lavakross/zeolit/annat finporigt allra underst för att få bra tjocklek på bottenlagret. Torde ha lite potential om det är väl laddat från början.

              Hilsen!!

              Kommentar

              • BluesBoy
                • January 2004
                • 2559

                #22
                Fosfor är väl det enda makroämne som det annars riskerar att råda brist på, eftersom det i relation till de andra behövs så lite.
                Ja, det kanske inte behövs så mycket för växterna men senaste tiden har jag doserat 2-3 ppm och det håller vissa alger på grinigt humör.
                I _normala_ kar jag kört tidigare har torvfiltrering gett bättre tillväxt. Har inte lurat kring om det handlar om sänkt pH-värde/hårdhet eller något annat, men växt bättre har det gjort.
                Samma här. I ett kar (för länge, länge sedan..) körde jag hårt med torv och jag fick riktigt bra tillväxt i det. Vattnet var mustigt brunt och pH:t höll sig på en ganska låg nivå. Hade ingen annan "gödning" förutom fisk och sparsamma vattenbyten.
                BluesBoy
                http://www.bluesboy.se

                Kommentar

                • PatrikMalmo

                  #23
                  Ja, det kanske inte behövs så mycket för växterna men senaste tiden har jag doserat 2-3 ppm och det håller vissa alger på grinigt humör.
                  Hmm, då var vi där med defintionerna - är algerna griniga så de går dåligt eller går de bra? Jag har legat ruggigt högt på både nitrat och fosfat (över 100 mg/l nitrat och 10 mg/l fosfat), men så bidde det obalans mellan dessa till nitratets favör = svävalger. Slutade dosera nitrat ett tag och körde enbart fosfat och micro - nu ser man in i karet igen. Känns som om jag vet vad som ger vilket resultat nu, så karet ska rivas och byggas om.

                  Annars tror jag på torvfiltering i långsamma kar, utan att kunna förklara varför - enbart erfarenhet. Har ett odlingskar som jag kör torv i just nu (inte torvfiltrering), och efter torven kom i så funkar både Salvinian och javamossan betydligt bättre. Framför allt firrarna funkar otroligt mycket bättre, så tillväxten var enbart en trevlig bieffekt!!

                  Kommentar

                  • defdac
                    • January 2002
                    • 12751

                    #24
                    Vattnet var mustigt brunt och pH:t höll sig på en ganska låg nivå. Hade ingen annan "gödning" förutom fisk och sparsamma vattenbyten.
                    Testa samma sak utan torvfiltrering (inga vattenbyten alls) och bra med fisk+matning och en inkörd botten kommer det sannolikt växa bättre än med torvfiltrering.

                    Lägre Ca och Mg blir det ju helt klart med torvfiltrering (liksom spårämnen osv), och enbart det faktum slår i sten att det måste bli sämre tillväxt. Lägre makronivåer kan ni aldrig i livet lura i mig ger bättre tillväxt.

                    Så nej hörni torv & alkotte-filtrerare. Mig har ni inte övertygat. =)
                    http://www.defblog.se

                    Kommentar

                    • BluesBoy
                      • January 2004
                      • 2559

                      #25
                      Så nej hörni torv & alkotte-filtrerare. Mig har ni inte övertygat. =)
                      Nej, jag gör inte anspråk att varken försöka förstå själv eller övertyga någon annan ...

                      ...jag minns bara en period (slutet 80-tal) i akvariemupplandet när jag hade 11 kar i en klädkammare (bara det var en syn för gudarna) och i ett av dem körde jag med torv. Det var i detta det växte riktigt bra. Det var dock bara en sorts växt - någon sorts flytväxt som skickade rötter hejdlöst. Dessa planterade jag med stor framgång.
                      BluesBoy
                      http://www.bluesboy.se

                      Kommentar

                      • PatrikMalmo

                        #26
                        Testa samma sak utan torvfiltrering (inga vattenbyten alls) och bra med fisk+matning och en inkörd botten kommer det sannolikt växa bättre än med torvfiltrering.
                        I dunno. Bara min erfarenhet av bättre växtlighet i långsamma kar - varför provar du inte det omvända själv?

                        Annars har jag aldrig kört torvfiltrering för att få det att växa bättre i första hand - det är fiskarnas trivsel jag fokuserat på då. Där är det för min del helt klarlagt att det oftast funkar bättre med torv - "sämsta" resultat jag fått är att inget ändrade sig. Finns en massa andra trix att ta till för att sänka pH och hårdhet, men torv slår det mesta. Både billigare och bättre än alla dessa "extrakt" hit och dit. Extrakten borde för övrigt ge liknande effekter som torv i växtkar, så sådant borde inte rekommenderas till verkliga växtkar.

                        Hilsen!!

                        Kommentar

                        Arbetssätt...