Som jorgen41 säger, så påverkar inte natrium, kalcium eller magnesium KH alls.
KH är egentligen helt enkelt ett mått på mängden bikarbonat i vattnet, antingen uttryckt helt enkelt i milligram per liter, eller (onödigt) tillknökat som tyska karbonathårdhetsgrader (dKH) men alla hobby-test mäter egentligen alkaliniteten, dvs vattnets förmåga att neutralisera syra. Man drar likhetstecken mellan alkalinitet och KH eftersom man antar att ingen annan buffert finns närvarande än bikarbonat.
I akvarievatten stämmer inte alltid det antagandet, eftersom det kan finnas andra joner som är pH-aktiva. Viktigast är förmodligen fosfatsystemet, men även t.ex. organiska buffertar kan sabba sambandet mellan alkalinitet och bikarbonatkoncentration. Det är därför växtakvarister inte vill använda buffertar, för då stämmer inte KH testerna längre.
Det skulle förmodligen bespara alla en hel del förvirring om akvarister helt slutade prata om KH, som ingen mäter, och istället pratade om alkalinitet.
(Inom parentes: leve SI, och död åt aln, skäppa, tum, °fH, °dH, °KH etc etc.)
KH är egentligen helt enkelt ett mått på mängden bikarbonat i vattnet, antingen uttryckt helt enkelt i milligram per liter, eller (onödigt) tillknökat som tyska karbonathårdhetsgrader (dKH) men alla hobby-test mäter egentligen alkaliniteten, dvs vattnets förmåga att neutralisera syra. Man drar likhetstecken mellan alkalinitet och KH eftersom man antar att ingen annan buffert finns närvarande än bikarbonat.
I akvarievatten stämmer inte alltid det antagandet, eftersom det kan finnas andra joner som är pH-aktiva. Viktigast är förmodligen fosfatsystemet, men även t.ex. organiska buffertar kan sabba sambandet mellan alkalinitet och bikarbonatkoncentration. Det är därför växtakvarister inte vill använda buffertar, för då stämmer inte KH testerna längre.
Det skulle förmodligen bespara alla en hel del förvirring om akvarister helt slutade prata om KH, som ingen mäter, och istället pratade om alkalinitet.
(Inom parentes: leve SI, och död åt aln, skäppa, tum, °fH, °dH, °KH etc etc.)
Kommentar