Sänka pH

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Lukas
    • April 2002
    • 1211

    #31
    Hej!
    Tack ännu en gång för era svar.
    Jsag kanske ska pröva eksubstrat i stället för fosforsyran, som jag tycker verkar ganska bökig att använda. Vad inehåller eksubstrat?, är det lika farligt som fosforsyra?.
    Vad kostar Amtra Trop?
    /Lukas

    Kommentar

    • imported_n/a
      • January 2002
      • 585

      #32
      Hej

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Jag är därför tämligen skeptisk till fosforsyra och jag har också pratat med många andra som haft samma erfarenhet med algproblem efter att ha använt detta.
      <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Under näst intill syrefria förhållanden stämmer detta, men inte i ett akvarum där syrehalten ligger på 3 mg/l eller mer(vilket det gör i princip i alla fall). Det som skapar algproblemet är den snabba förändringen, vilket stör den biologiska aktiviteten. Här är iaktagelsen korrekt men slutsatsen är fel.

      Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
      Rickard Berg
      **********************
      http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
      /Rickard
      don Quijote och KA.
      http://www.killifish.tk

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator

        • December 2001
        • 48148

        #33
        Hej Rickard,
        Det är möjligt att det är så, men verkar ju då lite underligt att problemet försvann när jag övergick från fosforsyra till eksyra.
        pH-förändringnen var ju lika stor och gick lika snabbt i bägge fallen.

        Vad gäller priset som Lukas undrar över så kan det säkert löna sig att jämföra mellan olika ställen. Normalt brukar 1 liter Amtra Oak kosta ca 200 kr, och Amtra Trop ungefär det dubbla.
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell

        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • imported_n/a
          • January 2002
          • 585

          #34
          Hej

          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Det är möjligt att det är så, men verkar ju då lite underligt att problemet försvann när jag övergick från fosforsyra till eksyra.
          pH-förändringnen var ju lika stor och gick lika snabbt i bägge fallen.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          Själv använde jag tidigare fosforsyra med en koncentration som i mitt fall gjorde att pH-värdet aldrig gick under 6,5 oavsett hur mycket som tillfördes. Fick heller aldrig några algproblem, vilket då skulle visa på motsatsen. Men jag vet också att 99,8% av fosfatjonen sedimenteras i naturen(reningsverk), att så inte gäller i ett akvarium är högst osannolikt. Problemet i naturen är att också kväveföreningar släpps ut vilket leder till sänkta syrehalter och då löses fosfatjonen och du får t ex. alger.

          Jag har heller aldrig hör någon som fått algproblem när pH-minus anväds, men däremot får man algproblem av fosforsyra. Kan det bero på att nästa ingen vet att pH-minus innehåller fosfatjon,för "fosfor" vet alla är ett gödningsmedel som inte är bra att det släpps ut i naturen. Därmed måste fosforsyra orsaka algtillväxt, men nu vet alla som läser detta att pH-minus också innehåller fosfatjonen och bör då också orsaka algtillväxt precis som fosforsyran. Detta skulle kunna gå under placebo-effekten.

          Vad "eksyra" består av vet jag inte, antagligen organiska syror. Dessa syror innehåller en hel del kol som bakterierna kan nyttja. Det "kan" var så att det är orsaken till att algtillväxten inte uppstår under sådana förhållanden. Däremot innehåller inte fosforsyra eller pH-minus något kol som bakterierna kan tillgodogöra sig.

          Orsaken till att jag gick över till torv är att förändra bakterie floran, vilket är ibland nödvändigt vid kläckning av killisägg(och odling ibland).

          Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
          Rickard Berg
          **********************
          http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
          /Rickard
          don Quijote och KA.
          http://www.killifish.tk

          Kommentar

          • Lukas
            • April 2002
            • 1211

            #35
            Hej
            Ni verkar lite oense vad gäller ev algtillväxt vid användning av fosrorsyra.
            Jag har ganska stark cirkulation, ca 1400 liter/h , en del snabbväxande växter.
            Kan jag förvänta mig algväxt efter en tids användning av fosforsyra.??
            /Lukas

            Kommentar

            • Lukas
              • April 2002
              • 1211

              #36
              Hej igen.
              Nu har jag varit och snackat lite vattenkemi med min lokala zoohandlare och en annan kund där. Jag fattade det som att pH värdet inte var lika viktigt som gH och kH. Bäst är aom gH och kH inte skilljer sig mer än 0.75.
              Såhär ser mitt vatten ut efter vattenbytet i helgen:
              pH 7.5
              gH 4
              kH 2
              Ena killen hade nyligen testat något diskus salt som höjer kH och han var väldigt nöjd med detta salt. han menade på att kH värdet var viktigare.
              Är det bättre att höja Kh så att det kommer närmare gh värdet eller tvärt om???
              /Lukas
              /Lukas

              Kommentar

              • imported_n/a
                • January 2002
                • 585

                #37
                Hej Lukas

                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Jag fattade det som att pH värdet inte var lika viktigt som gH och kH. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                Den totalahårdheten(dH) har ingenting med pH eller dKH att göra. Den totalahårdheten anger mängden kalcium- och magnesiumjoner i vattnet(i huvudsak i sötvatten). Kalcium och magnesium halten påverkar inte pH-värdet och följaktligen inte heller dKH. Förhållandet mellan pH och dKH är starkt, det finns matematiska samband som visar detta.

                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Bäst är aom gH och kH inte skilljer sig mer än 0.75. <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                För att påvisa en mänsklig påverka eller försurning i naturen använder man sig av ett förhållande(kvot) mellan dH och dKH. Denna kvot ska vara ett(1) där ingen försurning har varit, vilket inte är riktigt hela sanningen men rätt enkel att använda. Att det är bäst om kvoten är 0,75 i ett akvarium har jag aldrig hört talas om eller läst någonstans. Min först reaktion är varför?

                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Är det bättre att höja Kh så att det kommer närmare gh värdet eller tvärt om???<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                Höjer du dKH "kan" pH-värdet stiga, men det är inte riktigt säker eftersom du ligger på ett så pass högt pH. Varför ska du sänka dH? Visseligen kommer ledningsförmågan att sjunka om du plockar bort kalcium- och magnesiumjoner, men frånsett detta har det ingen påverkan.

                När det gäller pH-värdet så är det inte pH i sig som är farligt utan de reaktioner/processer som uppstår under de olika förhållandena. Ett pH på 9 är faktiskt mycket farligare än ett pH på 4, det är ochså betydligt farligare att få lut på sig än syra.

                Häng et monnshlepann, ötan knäppes.
                Rickard Berg, SKS 100
                *************************
                http://home.bip.net/r.be/Killis/svensk
                /Rickard
                don Quijote och KA.
                http://www.killifish.tk

                Kommentar

                • Lukas
                  • April 2002
                  • 1211

                  #38
                  Hej igen!
                  Jag har funderat lite på om ett Osmos system skulle kunna vara lösningen på mitt problem. Kan någon berätta lite om ett sådant filter??
                  Vilka värden har osmosvatten?
                  Pris?
                  Kapacitet?
                  /Lukas

                  Kommentar

                  • Finn
                    • March 2002
                    • 56

                    #39
                    Kan man inte få ner Ph med CO2-anläggning?
                    Typ Eheims Ph-controller. Ganska dyrt dock.....

                    Kommentar

                    • JE
                      • January 2002
                      • 719

                      #40
                      Hej Lukas,
                      Osmosvatten har ett neutralt pH=7,0 och ett ledningsvärde mellam
                      0-15uS, beroende på vilken osmosanläggning man har så är reningsgraden/ledningsvärdet inställbart. Beror på hur stor del av vattnet som går till avlopp.
                      I vilket fall som helst så blir vattnet extremt mjukt och påverkas mycket lätt utav syror, men har en mycket dålig buffertförmåga.

                      Det man bör tänka på när man använder osmosvatten är att man inte ändrar saltförhållandet(ledningsvärdet)för mycket på en gång i akvariet. Fiskars celler är anpassade för ett visst osmostryck, ändras saltförhållandet för mycket kan celler gå sönder eller saltet dras ut i vattnet från cellerna. Och fiskarna mår dåligt eller rentav dör.
                      Så blanda alltid till osmosvatten i en behållare innan man tillsätter, så att man håller rätt värden.
                      För att buffra pH't, läs ovanstånde inlägg.

                      M.v.h / Janne

                      http://www.goc.se

                      Kommentar

                      • Lukas
                        • April 2002
                        • 1211

                        #41
                        Hej!
                        Hur mycket kostar en Osmos anläggning?, runt tuesnlappen??.
                        Är det verkligen bra för fiskarna i längden med destilerat vatten?
                        Jag har kommit på hur jag ska använda fosforsyran enklare, jag har gjort en lösning (som beskrivs i ciklid boken). Akvarievattnet och kranvattnet har olika KH så innan jag har i utspädda syran, höjer jag KH värdet med bikarbonat, så att det blir samma som i kranen. Sedan är det bara att ha i syra!!
                        Om KH värdet vore lägre än i kranvattnet, skulle det väll kunna gått tokigt om jag beräknade sama mängd syra till kranvattnet och akvarievattnet.
                        /Lukas

                        Kommentar

                        • JE
                          • January 2002
                          • 719

                          #42
                          Hej Lukas,
                          Ett osmosfilter/RO-filter kostar från ett par tusen och uppåt, beroende på vilken kapacitet och prestanda det har.
                          Destilerat vatten är absolut inget bra vatten=död fisk, utan man måste blanda RO-vatten antingen med olika mineraler och spårämnen eller med det vanliga kranvattnet tills man har ett lämpligt vatten för de fiskar man tänkt använda det till.

                          Det som händer när du tillsätter syra är att kabonaterna reagerar med syran och bildar koldioxid/kolsyra som sänker pH-värdet, först sjunker pH't snabbt för att inom några timmar öka igen till ca 6,7-7,0 vilket är det område som kolsyran buffrar pH't.
                          Om du tillsätter bikarbonat för att höja kH't så håller du bara igång processen så länge det bildas kolsyra, man kan få för mycket koldioxid också som i sin tur binder syre vilket kan ge syrebrist i vattnet. Vatten kan bara innehålla en bestämd mängd lösta gaser vilket syre är en, ju mer lösta gaser av andra typer reducerar syremängden i vattnet.
                          Lågt kH är bra om man vill hålla ett lägre pH, buffra med annat, typ torv. Läs igenom tidigare inlägg under den här tråden.
                          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Däremot ska man aldrig syrgöra ett vatten med hög karbonathårdhet utan att först avhärda det(avlägsna karbonaterna).
                          <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                          M.v.h / Janne

                          http://www.goc.se

                          Kommentar

                          • Lukas
                            • April 2002
                            • 1211

                            #43
                            Hej!
                            Nu har jag äntligen kommit till skott med användnoingen med fosforsyran! Vid vattenbytena idag sänkte jag ph till 6.5 i både diskus burken och i teleocichlaburken, och vilken skillnad det blev på fiskarna!! Jag ahr aldrig sett teleocichla hanen vara så bedårande vacker, men en så länge verkar diskusarna mer chockade än att gilla det jag gjort...
                            Tack än en gång för eran hjälp!!
                            Ha det bra!
                            /Lukas

                            Kommentar

                            • Lukas
                              • April 2002
                              • 1211

                              #44
                              Hej igen!
                              Problem igen... Dagen efter att jag sänkte pH värdet, så hade pH:t stigit till 7.5 i alla fall!!<img src=icon_smile_angry.gif border=0 align=middle> Beror detta på Fosforsyrans dåliga buffring förmåga??
                              Jag ska nog ta och testa eksubstrakt när syran är slut...
                              /Lukas

                              Kommentar

                              • Kjell Fohrman
                                Administrator

                                • December 2001
                                • 48148

                                #45
                                Hej igen,
                                Det var som sagt, samma resultat jag fick när jag testade fosforsyra i ett 100-tal akvarium för ett antal år sedan.
                                Akvaristiska hälsningar
                                Kjell

                                Akvaristiska hälsningar
                                Kjell
                                Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                                Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                                Kommentar

                                Arbetssätt...