Hej
Nu till en kemifråga från en saltvattenspräglad akvarist, nybörjare på sötvatten.
Kort o gott:när "ni" talar om hårdhet, menar ni generel hardness GH, eller karbonathårdhet KH(nästan samma som totalhårdhet TH)..?
Detta är ju två helt olika begrepp som inte har nåt med varann att göra...bara så ni förstår min fråga en kort förklaring vad jag menar:
1)Totalhårdheten, TH mäter ju vattnets förmåga att motverka en ph sänkning, dvs summan av joner som kan ta upp en eller flera vätejoner. Majoriteten av dessa buffrande, basiska joner utgörs av vätekarbonat o karbonat..summan av vätekarbonat o karbonathalten i ett vatten kallas karbonathårdheten, och eftersom dessa alltså utgör majoriteten av alla buffrande joner är karbonathårdheten i stort sett samma som totalhårdheten. TH ~KH alltså. Märk dock att det vi egentligen mäter fram med tester som det står KH på är alltså totalhårdheten TH.
2) GH, generell hardndess, är ju nåt helt annat som är ointressant inom salt. GH är ju den sammanlagda halten av kalcium och Magnesiumjoner (dessa mäts ju separat inom saltakvaristiken, därför är GH ointressant)..
När man i vardagsmun talar om mjukt o hårt vatten i tex tvättmedelsdoseringssammanhang etc, så är det ju GH man menar (2).....men nu då till frågan:
Vad av dessa två storheters är intressant inom sötvattensakvaristiken?. Är det GH ni menar när ni pratar om hårdhet...och att TH och KH är inte av intresse inom sött?......eller är båda hårdheterna av intresse?.....
Mvh
Jonas Roman
Nu till en kemifråga från en saltvattenspräglad akvarist, nybörjare på sötvatten.
Kort o gott:när "ni" talar om hårdhet, menar ni generel hardness GH, eller karbonathårdhet KH(nästan samma som totalhårdhet TH)..?
Detta är ju två helt olika begrepp som inte har nåt med varann att göra...bara så ni förstår min fråga en kort förklaring vad jag menar:
1)Totalhårdheten, TH mäter ju vattnets förmåga att motverka en ph sänkning, dvs summan av joner som kan ta upp en eller flera vätejoner. Majoriteten av dessa buffrande, basiska joner utgörs av vätekarbonat o karbonat..summan av vätekarbonat o karbonathalten i ett vatten kallas karbonathårdheten, och eftersom dessa alltså utgör majoriteten av alla buffrande joner är karbonathårdheten i stort sett samma som totalhårdheten. TH ~KH alltså. Märk dock att det vi egentligen mäter fram med tester som det står KH på är alltså totalhårdheten TH.
2) GH, generell hardndess, är ju nåt helt annat som är ointressant inom salt. GH är ju den sammanlagda halten av kalcium och Magnesiumjoner (dessa mäts ju separat inom saltakvaristiken, därför är GH ointressant)..
När man i vardagsmun talar om mjukt o hårt vatten i tex tvättmedelsdoseringssammanhang etc, så är det ju GH man menar (2).....men nu då till frågan:
Vad av dessa två storheters är intressant inom sötvattensakvaristiken?. Är det GH ni menar när ni pratar om hårdhet...och att TH och KH är inte av intresse inom sött?......eller är båda hårdheterna av intresse?.....
Mvh
Jonas Roman
Kommentar