Ciklider - Centralamerika - Mellanstora

Cichlasoma sp. 'stingray parrot'

Rockpapegoja, april april


Vetenskapligt namn:
Cichlasoma sp. 'stingray parrot'
Tidigare vetenskapliga namn:
Inga
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Rockpapegoja, april april
Ursprung:
Avelsform med ursprung i Centralamerika och sydamerika.
Foto © Kjell Fohrman
Denna "art" är helt ny och är resultatet en korsning mellan den framavlade s.k. papegojcikliden Cichlasoma sp. 'hybrid' och en sydamerikansk rocka av släktet Potamotrygon. Genom modern genteknik har man lyckats få fram en slags minirocka som är extremt tålig vad gäller vattenvärden.
Allätare. Äter i akvarium allt standardfoder, vilket kan inbegripa mycket små fiskar (upp till 20 mm).
Odling är inte möjlig eftersom den är en ren laboratorieprodukt.
Den är väldigt trevlig, fredlig och lättskött och passar ihop med de flesta fiskarter.
Ett lämpligt akvarium måste innehålla finkornig sand samt ha en öppen bottenyta, detta eftersom den vid fara gräver ned sig i sanden. I övrigt ställer den inga krav på inredningen i akvariet.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men honorna är i regel något större och dessutom är deras ögon mer ovalt formade.
Idag finns den enbart i rött men till hösten räknar man även med att man kommer att ha "odlat" fram flera olika färgformer av rockpapegojan och förutom den ursprungliga kommer den då även att finnas i rosa, blått, grönt och gult.
Denna "artbeskrivning" lades in den 1 april 2004 och självklart så rör det sig om ett aprilskämt.Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information