Arken zoo
Spathodus marlieri
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Spathodus marlieri
Puckelhuvuds-hästnos


Vetenskapligt namn:
Spathodus marlieri
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Puckelhuvuds-hästnos
Utbredning:
Tanganyikasjön: Sjöns norra tredjedel.

Foto: Ad Konings


Växtätare (kiselalger) men den äter även små ryggradslösa djur. Äter det mesta i akvarium, men en varierad kost bestående av grönfoder och smått fryst foder (t.ex. cyclops) är en bra kombination.
I sin naturliga miljö lever den i den syrerika övre (1-5 meter) klippbiotopen men kan även hittas i övergångszonen.
Puckelhuvuds-hästnosen är en maternal (honan) munruvare. Den antogs tidigare vara en biparental (bägge) munruvare i likhet med övriga hästnosar. Varje kull ger ca 20-35 yngel.
Alla hästnosar är tuffa mot andra av samma art, men alldeles speciellt gäller detta för denna art. Ett lämpligt akvarium är stort och inrett med mängder av stenar i olika storlekar så att det skapas rikligt med gömställen. Vattnet skall vara mycket syrerikt. Lämpligt sällskap är t.ex. Tropheus. Bäst hålls denna art parvis eller i en liten grupp (5-6 st).
Hanen blir betydligt större (honan max. 6cm), har en puckel på huvudet och en spetsigare analfena. Färgmässigt skiljer de sig inte.
Denna hästnos-art förekommer i flera olika populationer, dock enbart i sjöns allra nordligaste del. Färgmässigt skiljer sig de olika populationerna inte så mycket från varandra.


Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Skriv den första kommentaren


Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik