Levandefödande tandkarpar

Poecilia velifera

Segelfensmolly


Vetenskapligt namn:
Poecilia velifera
Tidigare vetenskapligt namn:
Mollesinia velifera
Familj:
Poeciliidae
Handelsnamn:
Segelfensmolly
Ursprung:
Sydöstra Mexiko
Foto på fisken Poecilia velifera Foto © Mark Smith
Allätare som behöver foder med vegetabiliskt innehåll. Äter en del alger. Segelfensmollyn är en fredlig levandefödare. Denna art odlas i stora mängder i dammar med varmt och bräckt vatten i Asien. Därför är det nödvändigt att akvarievattnet är varmt (minst 25°C, men gärna några grader mer) samt att det innehåller bräckvatten (ca. 0,2%). De varianter som förekommer i handeln är framavlade och har färgmässigt inte mycket gemensamt med den som finns i naturen. Kvaliten på de fiskar som odlats i Europa är oftast högre. Dessa fiskar har svårighetgraden 2. Hanarna har en betydligt större ryggfena än vad honorna har.

Medlemmarnas kommentarerSegelfensmolly
Kommentar av: arsenalwille den 2010-02-12

Jag har 2st fina segelfensmolly köpte dom igår men dom är inte ett dugg blyga!

Inte alls svårskötta
Kommentar av: AQUA! den 2010-01-05

Enligt mina erfarenheter är de mycket tåliga och inte alls värda en 3:a i svårighetsgrad.
Var en av de första fiskarna jag skaffade och har ännu kvar en liten hanne.

Aggressiv?
Kommentar av: {_AquA_} den 2009-07-21

Det är en väldigt snäll fisk som är väldigt aktiv med rätta vattenförhållanden :-)... Om fisken trivs så simmar den hela tiden annars så ligger den nere på botten... Detta märkte jag med min segelfensmolly hane. Själv korsa jag en Silvermolly hona och en Segelfensmolly hane innan ... I hopp om att de skulle få lite unikare färger så blev alla samma färg som pappan ... Man ska låta honan gå med hanen tills den blir proppfull sedan lägga den i yngelakvarium där den kan släppa ynglarna.

aggresiv
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-05

Köpte ett par gilla dom när ja så dom i affären men MATVRAK är dom dom tar maten från andra efter som dom är större ska göra mig av med dom

Ny fisk
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-23

Igår köte två orane molly.Dom så snygga!
min storebror hade två silverfensmolly. Han fick ca100 yngel. man det en skukdom i akvariet så alla fiskar dog.
segelfens är finare en platy & svärdbärare.

Molly - Herr
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-04-11

En revirhävdande fisk som kan bli lite tuff mot vissa arter. Ett par honor och en hane trivs bra ihop i sällskapsakvarium, snabb simmare över stora ytor som gör att man inte kan fuska med rekommederad akvariestorlek.

snäll
Kommentar av: johnson den 2006-04-03

jag har två segelfensmolly en hane och en hona. honan. äter mat ur handen och jag kan klappa. min hane är lite agresiv mot vissa fiskar, men det är bara när man lägger i en tablet.
deta är en fisk som alltid har något att göra.
/ johnson

äter små fiskar
Kommentar av: aqua men den 2005-08-17

jag hade 3 stycken segelfens mollys vita jag hade zebrafiskar ynglar och stora jag skulle rengöra akvariumet då jag såg en segelfensmolly hane käka massa zebrafiskar både små och stora jag matade den med foder tidigare den kanske inte blev mätt..men nu har jag tagit bort segelfensmollysarna och lagt dom i mitt 100 liters akvarium.

mollys
Kommentar av: Zenita den 2004-11-06

Jag har både segelfensmolly,blackmolly och andra mollysar i olika färger.Hade 7st från början och har nu ett par hundra på ungefär 6 månader.Dom äter inte upp varandras ungar.Dom mollysarna som går i dom stora karen tar jag när honorna blir tjocka och flyttar till molly akvariet. Det är mina finnaste fiskar hellst segelfens hanarna som har fötts hos mig,dom har hur stora ryggfenor som helst. Ylva

Radera din kommentar
mollysar
Kommentar av: forsström den 2004-08-05

jag har två hanar och två honor,,
vita, har haft dom i ca 1 år dom har fått fyra yngel som jag har kvar , kan vara så att dom fått flera som andra innevånare har ätit upp.
trevlig fisk som gärna äter av alger som finns på bladen,
någon som vet hur många bebisar dom får , har ett yngel ca 5 månader och 2 som är ca 2 månader och det sissta som är ca 1,5 månader,,
kan ju vara olika honor som fött dom ?

Radera din kommentar
Tuff fisk!
Kommentar av: Seba den 2003-12-23

En rätt fin fisk som alltid har nåt för sig. Har en hona o en hane. Hanen är rätt agressiv, jagar undan andra fiskar som kommer i närheten. Men han uppvaktar honan hela tiden.

Radera din kommentar
snygga
Kommentar av: Filsk den 2003-11-29

mina två är jätte snygga!!! men tyvär så har dom vitpricks sjukan ):

Radera din kommentar
Segelfensmolly
Kommentar av: Margit den 2003-11-14

Jag har 2 honor & en hane. Mina är då inte skygga när man närmar sig akvariet, dom är framme vid rutan när man sitter där & tittar.
Väntar på att få yngel. Är det lätt?
Marie

Radera din kommentar
Porrig
Kommentar av: Helena S. den 2003-04-24

Köpte två Segelfensmollys idag, fäste mig så vid dom i affären. En vit hane och en orange hona med röda ögon. Dom parade sig hela tiden, och fortsätter med det nu mer föressten. Elvis och Molly heter dom. (orginellt namn på en mollyhona va?)

Skygg...
Kommentar av: GaybrielSwede den 2003-02-04

Har märkt att den är skyggare än Black Molly, och gömmer sig när man närmar sig akvariet. Genast försvinner de bakom stenar och växter. Annars mycket vacker, och rolig att titta på, när hanen "uppvaktar" mina två honor. En akvariets sanna Casanova... ;o)

Odling av segelfensmollinesia
Kommentar av: T-rex den 2002-11-06

Ska man odla segelfensmolly måste man använda sig av höga akvarier och utfodra med bra vegetabilt foder för att fisken ska utveckla sin höga fina ryggfena

Pontus

Radera din kommentar

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information