Levandefödande tandkarpar

Poecilia sphenops

Black-, lyrstjärts- guld-, silver-, dalmantinermolly


Vetenskapligt namn:
Poecilia sphenops
Tidigare vetenskapligt namn:
Gambusia modesta
Mollienesia sphenops
Familj:
Poeciliidae
Handelsnamn:
Black-, lyrstjärts- guld-, silver-, dalmantinermolly
Ursprung:
Centralamerika och norra Sydamerika
Foto på fisken Poecilia sphenops Foto © Kjell Fohrman
Växt- och allätare som behöver foder med vegetabiliskt innehåll. Äter en del alger. Poecilia sphenops mollyn är en mycket fredlig levandefödare. Den odlas i stora mängder i dammar med varmt bräckt vatten i Asien. Därför är de svåra att anpassa till akvarieförhållanden. Asien-importerade exemplar måste ha varmt vatten (minst 26°C, men gärna ett par grader till) samt bräckt vatten (0,1%). I deras naturliga miljö lever de i betydligt svalare vatten (18-28°C). De varianter som förekommer i handeln är framavlade och har färgmässigt inte mycket gemensamt med den som finns i naturen. Kvaliten på de fiskar som odlats i Europa är oftast högre. Dessa fiskar har svårighetsgraden 2. Hanen är slankare och har fortplantningsorgan (gonopodium). Honorna är större och rundare.

Medlemmarnas kommentarerBallong Molly?
Kommentar av: Soffan74 den 2018-04-24

Funderar på att skaffa Ballong Molly. Hur är de?

Nafsar
Kommentar av: antonssson den 2018-04-22

Köpte sju stycken black mollys samtidigt som två slöjstjärtar. I djuraffären sade de att slöjstjärtarna kan komma att nafsa på mollysarna. När vi kom hem så visar det sig bli tvärtom! Mollysarna var elaka mot slöjisarna, när så inte var fallet så gav sig mollysarna på våra snäckor i stället. Blev en tur tillbaka till affären med mollysarna och hem igen med fler slöjisar i stället.

Black molly+Blackmolly=Dalmatinermolly?
Kommentar av: Frostdraken den 2012-08-11

Jag har fullvuxna black molly, tre honor och en hane. Någon av honorna fick ett yngel som ser ut som en dalmatinermolly. Lite skumt. Nu ser jag flera blackmolly-yngel med en eller flera vita fläckar på huvudet. Ska bli spännande att se hur de ser ut när de växer upp! :)

molly
Kommentar av: vettew den 2011-11-29

black molly är nog lika vanliga som svärdbärare. har allt ifrån black-guld-silver och ballong molly. inga dalmatin än men det är på gång.

tänk på att ha fler honor än hanar då hanarna annars kan jaga livet ur honorna.

superduktig algätare!
Kommentar av: catgirl199 den 2011-11-10

Jag har en spräcklig molly, och när sugpropparna på min doppvärmare blev fulla med alger åt den upp allt på en och en halv timme!

:)
Kommentar av: Geekinblack den 2011-09-27


Jag tycker om mina mollysar! Jag har två silvermolly, en black molly och en dalmatin molly samt andra fiskar i ett 275 liters akvarium. Jag hade två black mollys fram tills igår då den ena honan bara la sig ner på botten och gav upp. Jag flyttade över henne till ett ensamt kar för att se om hon var stressad men hon gav upp helt till slut och somnade in. Vet inte varför. Hon blev jättemager helt plötsligt! Min dalmatinmolly hane attackerar min silverhane hela tiden och slåss om silverhonan. Lite småaggressiv är han nog :/

Så olika individer
Kommentar av: Annicka 74 den 2011-09-14

Jag skulle inte kunna säga annat än att de är jättesöta fiskar men jag skulle aldrig kunna säga att Black Molly är en snäll och fredlig fisk och ej heller att det är en elak fisk för de Mollysar jag har haft har varit så olika.Mitt första par jag hade var hanen helt galen. Han for runt i akvariumet och bet alla i stjärtfenorna. Mitt andra par där är honan så lugn och hanen också men hanen är bara hetsig på honan. Vår nya hona vi köpte här om dagen är däremot väldigt hetsig och lättirriterad. Så alla är så olika....men som sagt...SÖTA!

Läskiga
Kommentar av: Maxnine den 2008-12-22

Jag har precis köpt 2st black molly och de är lite läskiga eftersom jag brukar ha små-fisk i mitt akvarium men black mollysar är så stora! Men jag letar efter yngel varje dag för honan kunde ju bli befruktad i affären!

yngel hela tiden
Kommentar av: simondaman den 2008-09-21

De här fiskarna får barn hela tiden och är jättesöta.

Dem är bra nybörjarfisk

Black Molly-yngel
Kommentar av: lightseeker den 2008-04-23

Hej! Igår köpte jag 3 st black mollysar (1 hane, 2 honor) och jag undrar om någon vet hur många dagar det tar för en befruktad black molly att föda sina ungar? En utav de 2 honorna var befruktade så jag och min familj får nog snart ungar!!

Rolig fisk
Kommentar av: Knaggen den 2008-03-25

Super coola håller på att försöka få frm lie yngell kanske om några veckor längtar redan.

fin fisk
Kommentar av: hugo.boccara den 2008-01-06

tycker om den här fisken.

Konstig
Kommentar av: Kristian den 2007-11-03

Blackisen på bilden ser så ihop knöglad ut. Mina är mycket snyggare !

Pass på!
Kommentar av: Jack McFuel den 2007-08-09

De kan åka på lite stryk om det finns en kampfiskhane i närheten...

abbimicke
Kommentar av: abbimicke den 2007-05-22

Tycker att detta är en tråkig fisk, då den är helt svart så att den knappt syns och har ett tråkigt beteende. Köpte två, den ena dog efter några dagar.

Söta av Lennil
Kommentar av: Lennil den 2007-03-08

Jag har just fått hem mina tre söta molly, dom verkar väldigt harmoniska och vad dom gör sig fin i akvarirumet.

5 black molly
Kommentar av: Desan den 2007-01-27

I min kompis akvarium har hon 5 black molly.En är sjuk och dem andra normala.

Äter Cyano
Kommentar av: Nils Holmström den 2006-11-30

det finns flera som berättar att black mollys gladeligen sätter i sig cyanobakterier, alltså sånna där äckliga slemalger som ingen annan fisk vill äta.

Massa yngel
Kommentar av: Oregistrerade den 2006-10-03

Jag har fått massa nya yngel av min black molly...så igår va ja o köpte 2 nya hanar...så nu har ja väl en 15 st snart tror ja...bästa fisken..alltid gillat den!

LÄttodlade
Kommentar av: jagjenny den 2006-07-14

Hej!
Hade ett par lyrstjärtsmolly.. och efter kort tid nu har jag fullt med mollys i hela akvariet. Lite konstigt dock att två kolsvara fiskar får halva kullar med dalmatiner molly. :) de är i vart fall underbara fiskar!!
MvhJenny

Fina o tåliga
Kommentar av: A.P den 2006-05-28

Jag tycker att det e jätte fina, en av mina favvisar. Dessutom är de bra för vatten kvaliten. Det blir väldigt stil rent med svarta fiskar i akvariet.

Tråkiga!
Kommentar av: elvina den 2005-11-05

Jag tycker att Black Molly är tråkiga fiskar, och dom blir ganska lätt smittade av Vita prick och blir "glosögda"... Men dom är bra nybörjarfiskar.

Tålliga Endlers
Kommentar av: Rogli den 2005-10-21

Om ni tycker att kulturguppyn av idag är känslig, så skaffa er vildguppy! Har haft Endlers Guppy i ett par månader och de är mycket tåliga och förökar sig med en otrolig fart. Inbillar mej att de dessutom blir vuxna mycket fortare än vanlig Guppy. De är visserligen betydlig mindre än kulturguppyn, men hanarnas färger är sagolika.

fin firre
Kommentar av: Salladen den 2005-09-14

black mollyn är den lätt skönaste firren i karet :)

black molly
Kommentar av: _chibone_ den 2005-07-24

jag hade två black molly från början men dom fick väldigt många och söta små black molly bebisar så nu har jag minst 20!! väldigt söta och roliga fiskar!

Fina fiskar!
Kommentar av: s0lsken den 2005-07-22

Mina Mollys är lättskötta, aktiva, fredliga och ynglar lätt av sig ;) En perfekt nybörjarfisk!

Yngel
Kommentar av: Lillplatyn den 2005-04-30

Min black molly ynglar av sig hela tiden och nu har jag så många yngel att jag har fått ge bort några till min beundrare!!
och jag tycker att blackmollyn är enmycket lättskött och fin fisk!!!
En av mina favoriter!!

Duktiga fiskar :)
Kommentar av: Bucket den 2004-10-31

Har två Black Molly honor, och dom får yngel var fjärde vecka-precis på dagen! :)
Man behöver inte fundera på när det kanske skulle var daxx att flytta över dem till "BB", för dom är så duktiga och går aldrig över tiden =).

Ynglen är jättesöta och tåliga. Vi får cirka 30 yngel/hona/gng. Och nu i dagarna skall vi föra den första kullen till djuraffären för försäljning :).

En mycket fredlig och bra algätande fisk!

Radera din kommentar
En död...
Kommentar av: Nezz92 den 2004-06-06

Jag köpte två fina Black Molly's. En hane, en hona. Men en dag blev hanen på något sätt klämd mellan glaset och en sten. Jag hittade honom i tid och tog bort stenen, men hanen var illa tilltygad och hade tappat mycket fjäll på ena sidan så efter två dagar var han tyvärr borta... Nu har jag en ny hane som verkar må bra!
Rasen i sig är väldigt lugn och fredlig, ingen av dom har någonsin försökt bita eller göra någon annan fisk illa. Däremot min Silver Molly hona är lite dum vid utfodringen men annars är dom också väldigt snälla!

Radera din kommentar
Väldigt aktiv!
Kommentar av: Danne89 den 2004-04-15

jag tycker dom är super aktiva!,dom rör på sig hela tiden,och lättskött firre!

Radera din kommentar
Mini mollys
Kommentar av: Danne o Cissi den 2004-04-12

Vi fick 9 yngel för ca 1 vecka sen, dom e supersöta..

Radera din kommentar
Black Molly
Kommentar av: Lord Elvenstar den 2004-04-06

Har 2 Black Molly, fredliga och rätt så snygga. Har även två Dalmatinfiskar som är en korsning mellan Black Molly och Silver Molly. De är fläckiga, som dalmatiner. De är lite mer aggresivare än Black Molly, men snygga. Har 14 yngel av dessa. Det är först nu som fläckarna börjar visa sig.

Radera din kommentar
Mobbare?
Kommentar av: 2st den 2004-01-06

Vi har ett ganska nystartat akvarium(105 L) där det första köpet var 3st Black Molly.Men vi fick 2 hanar och 1 hona istället för vice versa!:(
Den ena hanen var liten med långa fina fenor medans den andra var lite "tjockare" och lite mindre fina fenor.Den stora hanen,och våra 2 honor(vi har köpt en till) verkar mobba den lille så rejält att stjärt fenan är trasig och den är väldigt rädd av sig.

Radera din kommentar
Mycket fin fisk!
Kommentar av: Seba den 2003-12-23

En av dom bästa fiskarna jag haft. Väldigt fredlig och nyfiken fisk.

Radera din kommentar
visste ni att
Kommentar av: gurkan den 2003-04-30

black molly är igentligen en bräckvattens fisk men den lever lika bra i sötvatten

En fin fisk
Kommentar av: Bubblan89 den 2003-04-30


Mollyn är en av mina favoritfiskar.
Den är lättskött, fredlig och vacker.
Och dom är mycket lätta att ta yngel efter.
Mvh// Sarah

Söta!
Kommentar av: Maria1986 den 2003-02-21

Jag kan inte hjälpa det med jag tycker att dehär fiskarna är så söta.. de svarta då, inte de andra... ynglena är så underbara! Och black mollys är så snälla mot alla andra fiskar!

Namn??
Kommentar av: Znuttan den 2002-10-26

Den här arten kallas även som grundform spetsnosmolly. Det är egentligen avelsformen som heter Black Molly.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information