Killis - ej årstidsfiskar

Fundulopanchax gardneri gardneri

Blå lyrstjärtskilli


Vetenskapligt namn:
Fundulopanchax gardneri gardneri
Tidigare vetenskapligt namn:
Fundulus gardneri gardneri
Aphyosemion gardneri gardneri
Familj:
Aplocheilidae
Handelsnamn:
Blå lyrstjärtskilli
Ursprung:
Afrika: Nigeria
Foto på fisken Fundulopanchax gardneri gardneri Foto © Mark Smith
Köttätare (små ryggradslösa djur). Behöver levande foder, men kan acceptera frys- och torrfoder.
Den blå lyrstjärtskillin är en substratlekare som fäster rommen på finbladiga växter. Äggens mognadstid är ungefär 2-3 veckor. Den är en ganska aggressiv killi och det är svårt att hålla flera hanar tillsammans.
Ett lämpligt akvarium bör innehålla en del växter, rötter som gömställen, men också ett stort fritt simutrymme. Belysningen skall helst vara något dämpad (kan dämpas med hjälp av flytväxter). Den kan hoppa, därför är det viktigt med tättslutande täckglas. I likhet med de flesta andra killis så kan de även hållas parvis i ett ganska litet akvarium (mindre än i rekommendationen ovan).
Hanarna har praktfullare färger och har ett stort antal röda punkter på kroppssidorna. Honans punkter är brunaktiga.
Det finns ett stort antal varianter av denna art, alla med olika färg och tecknings-mönster.

Medlemmarnas kommentarerAkvariekamrater
Kommentar av: trilobite den 2012-04-20

Har ett par temporärt i ett litet sällskapsakvarium. Första dygnet dödade de samtlilga guppyhannar (små endlers guppy), honorna fick vara ifred.

Annars är mitt par mycket nyfiket och socialt, extremt charmig liten fisk. Går ihop med fjärilsciklider och corydoras i ett mjukt vatten med flytblad (pistia), boklöv och alkottar, visar mycket fina färger.

Rör sig fint i mellanhöjd, vilket är trevlilgt med tanke på att pansarmalarna och fjärilscikliderna går på bottnen, och de stackars guppyhonorna går högt i karet.

Bra nybörjar killi
Kommentar av: rödtoppen den 2008-08-06

Det verkar vara en "lätt" fisk, har redan sett 2 st yngel.
OBS- de är fenbitare så ha dem inte ihop med fiskar med långa fenor. Jag har mina i ett Artakvarium - det känns säkrast så.

Guppy
Kommentar av: nisse85 den 2007-02-14

Har sådana hära med två mycket små guppy yngel som jag inte lyckades fö ut ur akvariet inan desa kom dit. men alla lever lyckligt i akvariet och de äter och frodas.

fin firre
Kommentar av: bilbuk den 2004-02-11

min går med 2 platy black molly och blodtera där har den gått ca en månad och den har inte skadat non fisk.. men den tar typ all mat

Radera din kommentar
Aggressiv.
Kommentar av: Azur den 2003-10-11

Kan bara hålla med det som sagts ovan, fast jag tycker det bör understrykas att det här är en rejält aggressiv fisk, definitivt absolut ingenting för ett sällskapsakvarium.

Radera din kommentar
Sympatisk
Kommentar av: Valentin den 2003-05-12

Trevlig, tålig, aktiv, glupsk som 17. Hoppar enligt mina erfarenheter bara om den ges en anledning. Hanar kan vara aggressiva mot varandra, men det handlar aldrig om några blodiga strider - har två par i ett relativt litet akvarium.

Fundulopanchax gardneri gardneri "Nsukka"
Kommentar av: R.Be den 2002-12-28

Om det är någon Killis som ska betecknas som nybörjar fisk så är det Fundulopanchax gardneri gardneri "Nsukka".

Den är enkel att hålla och odla, inga problem i kranvatten. "Omöjlig" att misslyckas med den. Det som krävs är ett väl tillslutet akvarium med mycket växter, uppvärmning behövs ej. Filter om man så önskar men ingen nödvändighet.

Den trivs bäst i ett vatten med temperaturen 22-24 grader Celsius. Belysningen är med fördel dämpad, vilket växtvalet bör anpassas efter. Ytväxter ger fisken en trygghet vilket leder till att de är mindre rymnings benägna. Känner de sig inte trygga kommer de att försöka hoppa ur akvariet och finns det ett litet hål så hittar de igen det.

Finns det tillräckligt med växter som ynglen kan gömma sig i kommer det efter ett tag att finnas gott om fisk i akvariet.

Goldmedlemmarnas akvarium med fisken


Har du mer information om arten. Skicka gärna information till oss så uppdaterar vi artbeskrivningen
Skicka information