Poecilia Scandinavia
Eretmodus sp. 'ubwari'
Ciklider - Tanganyika - Munruvare (ej Tropheus)

Eretmodus sp. 'ubwari'
Randig hästnosciklid


Vetenskapligt namn:
Eretmodus sp. 'ubwari'
Tidigare vetenskapligt namn:
Eretmodus sp. 'north'
Eretmodus sp. 'cyanostictus north'
Familj:
Cichlidae
Handelsnamn:
Randig hästnosciklid
Utbredning:
Tanganyiksjön: Ubwari i "Kongo"

Foto: Ad Konings


Köttätare (små ryggradslösa djur) men främst växtätare (fintrådiga alger som skrapas av från klippunderlaget). Tar i akvarium allt standardfoder, men fodret bör innehålla en hel del vegetabilier. Undvik fryst Artemia och andra mjukfoder då de påverkar matsmältningen negativt.
I Tanganyikasjön lever de enbart i de övre delarna (oftast ej djupare än 3 meter) av klipp- och övergångszonernas.
Den randiga hästnosen är en munruvare där såväl hanen som honan ruvar rommen. Först ruvar honan i ca. 10-12 dagar och sedan flyttas larverna till hanens mun som ruvar ytterligare 10-12 dagar. De är parbildande. Om akvariet är stort nog kan man hålla flera par ihop. Starta med en liten grupp på 6 eller fler.
Hanarna är starkt revirhävdande och hästnoscikliderna behöver många gömställen i akvariet och då de i sjön lever i rejält syrerikt vatten är det nödvändigt med stark vattencirkulation. Håller de sig nära pumpens utblås, är det inte tillräckligt med syre i vattnet.
Det är mycket svårt att se skillnad på könen, men i regel är hanarna större än honorna. Det förekommer flera geografiska varianter runt sjön som färgmässigt skiljer sig något åt.

Arten Eretmodus cyanostictus är numera uppdelad i tre arter: en sydlig E. cyanostictus, en nordlig E. marksmithi samt E. sp. 'ubwari'
Anmäl fel på artbeskrivningen

Medlemmarnas kommentarer

Skriv den första kommentaren


Om oss Kontakta oss Facebook

Allt innehåll är copyright Fohrman Aquaristik