Petnym: Regnskogsterrariet
(Amfibieakvarium/paludarium/aquaterrarium)

Betyg
Ditt betyg

Fakta

Fabrikat: ?
Bredd: 50 cm
Höjd: 50 cm
Längd: 50 cm
Antal liter: 125 liter
Inlagt av: petnym
Datum: 2014-05-08

Foto © petnym

Beskrivning

Ett regnskogsterrarium med pilgiftsgrodor, växter och ett litet vattenfall.

Terrariet byggdes under 2005 och var i min ägo till oktober 2008, då det såldes. En mer ingående beskrivning om terrariet finns här.

Kommentera gärna! :-)


Inredning

Hemmabygd bakgrund, rötter, växter.

Min akvaristbakgrund har definitivt påverkat mitt sätt att bygga upp terrariet och jag har därför kanske inte alltid samma lösningar som de enbart terrarieintresserade.

Det är något magiskt med vattenfall; De flesta som funderat över ett eget regnskogsterrarium har oftast också drömt om att inreda ett vattenfall i det. Jag har självklart också gjort ett litet vattenfall. Vattnet pumpas från botten upp några decimeter och släpps ut ovanpå en rot och får därefter rinna ned igenom bottenmaterialet igen. Alltför kraftig vattenström bör nog undvikas eftersom pilgiftsgrodorna riskerar att drunkna då de inte är så bra på att simma.

Vad beträffar dränering så har jag så kallade "makaroner" i keramik (billigaste modellen) avsedda för akvariefilter i botten, ca 5 cm. I botten ligger också en doppvärmare för värme, men den har jag ännu inte haft igång och i efterhand önskar jag att jag valt en värmekabel där istället. Ovanpå makaronerna ligger ett lager lecakulor. Överst ligger ett lager med reptibark. För att öka luftgenomströmningen i terrariet har jag en enkel luftpump med en slang ned till botten med en "syresten" i änden. Denna sätter rörelse på vattnet i botten och ökar på så sätt både luftfuktighet och ventilation i terrariet.

I terrariet har jag planterat några akvarieväxter, klätterfikus, mossa och några köttätande växter. Bakgrunden är gjord av rötter (främst mangrove) som jag satt fast med silikon och fogskum.


Teknik

Automatiskt regnsystem, 2x24 W T5-belysning, egenbyggt vattenfall.

Belysningen är nog det viktigaste att tänka på om man vill skapa ett vackert regnskogsterrarium med levande växter. Detta terarrium belyses med 2x24W T5-rör.

Mitt automatiska regnsystem går på tre gånger om dagen med hjälp av en minuttimer, en minut varje gång, och håller på så sätt terrariet fuktigt. Detta orsakar självklart en viss ökning av vattenståndet i bottnen, och detta vatten tömmer jag när det räcker upp till barken, ungefär var 14:e dag, med en slang (hävert) som likt ventilationsslangen löper ned till botten i terrariet. Till regnsystemet använder jag osmosvatten som förvaras i en 25-litersdunk. Vattnet i denna behållare räcker i 3-4 veckor (minst!)...

Vattenfallet tar vatten från terrariets falska botten och drivs med en enkel akvariepump som jag modifierat så att den skall klara att suga upp vatten från riktigt grunt vattenstånd. Den ökade vattencirkulationen som vattenfallet ger hjälper också till att höja luftfuktigheten i terrariet.

Tekniklista
Belysning: Aqualight 2x24 W T5
Regnsystem: SEISUN DP-125 (24V/9 bar/125psi)
Vattenfallspump: Eheim Compact
Osmos: Dennerle 2-stegs


Övriga växter

Ficus Pumila (Klätterfikus)
Pinguicula Weser (Köttätande växt)
Drosera Capensis (Köttätande växt)
Anubias Barteri Coffeefolia (akvarieväxt)
Mossa (från naturen)

Övriga skaldjur

4st Dendrobates tinctorius Regina (Pilgiftsgrodor)


Ljudlöst ?!!

2014-02-12, HAJEN1234

Hej petnym.
Att skapa med fantasi och inspiration är guld värt.
Mycket snyggt på min ära.
Jag kan tänka mig att släcka ner i rummet, sätta på en cd-skiva med "regnskogs-musik", och sen bara sitta och njuta/meditera en timma lr så framför skapelsen.
Så brukar iaf jag göra framför mitt Diskus-akvarium.
Fast omväxling förnöjer som sagt var.
Lycka till med alla dina aktiviteter.
Hälsningar Robban

:)

2014-02-11, Mathias Nilsson

Magi!

Ett fantastiskt bygge!

2006-12-27, Piscator

Är mycket imponerad, kanonsnyggt!

Inga Alger!

2006-09-11, petnym

Nej, inga alger... *Hehe* (Tror inte man kan drabbas av det...)

Vad beträffar "tekniken" så är pumpen som hänger löst, till höger i bild, numera gömd och driver ett litet, litet vattenfall i terrariet... :D

Inga problem med alger? ;)

2006-08-28, NiXoN

Bra inspiration, jag har funderat på något liknande själv...
Eventuelt så kunde du gömma "teknik" delen lite bättre, men annars så ser de väldigt bra ut.

Ser bra ut

2006-08-27, Guy Palm

Du har lyckats bra med att skapa ett stycke regnskog i ett så begränsat utrymme. Väntar med spänning på grodorna


Zoopet i stolt samarbete med
Nordiska ciklidsällskapet