Eget terrarium-rum, belysning

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • JohanOoO
    • May 2021
    • 1

    Eget terrarium-rum, belysning

    Hej,

    Jag är ny här och även ny på det här med ryggradslösa djur (har tidigare haft både hund och katt). Jag funderar nu på att göra om en del av vår gillestuga till ett rum endast med terrarium och undrar om ni tror att det skulle fundera att sätta denna typ av belysning direkt till ett batteri i rummet: https://ljusgiganten.se/led-extraljus

    Jag fattar att det är bilbelysning, men jag ska ju ha som flera olika terrarium med flera olika djur och det kändes bättre att kanske ha större lampor av denna sort än flera små. Eller är jag helt ute och cyklar?


    (Anledningen till att jag fastnade för dessa var för att jag köpte härifrån när jag skulle köpa belysning till bilen och kom då och tänka på mitt terrarium-projekt!)

    Tacksam för svar!
  • E_W
    • November 2022
    • 54

    #2
    Jag vet inte, men de kommer nog ganska snabbt att dra ur batteriet, så du behöver kanske en PSU till dem, alternativt ladda batteriet på eftermiddagen och ställa dit ett annat som är laddat. Du behöver inte så extrem effekt till terrariumen, viktigare är att de ger fullspektrumljus "dagsljus" Kolla att lampor för batteridrift har en egen barlast eller drivare om du behöver koppla dem mot en nätdel i stället (batteriet fungerar i sig själv som strömbegränsare för de enklaste), annars kan de gå sönder, men dyrare lampor brukar ha det.

    Jag använder en fullspektrum ("dagsljus") 38W LED ramp som jag köpte på Amazon för några hundralappar, tycker den har fungerat rätt bra.
    Nackdelen är ju dock att man antingen får köra typ en miljon väggvårtor som sitter och drar ström och utgör en potentiell felfaktor, eller så får man göra en central PSU.

    Kommentar

    • piar
      • April 2024
      • 1

      #3
      HEJ! Ska försöka svara på ditt inlägg om belysning för terrarium.

      Även min bild är att det stämmer att starka lampor kan dra mycket ström och därmed snabbt tömma batteriet. En dedikerad strömförsörjningsenhet (PSU) är definitivt en bra idé om du inte vill vara beroende av att ständigt ladda och byta batterier. Du har rätt i att effekten inte behöver vara extrem, speciellt för ett terrarium där ljuskvaliteten (i form av fullspektrumljus) är viktigare för växters och djurs välbefinnande.

      Det är klokt att kontrollera om lamporna har inbyggd ballast eller driver, särskilt om du överväger att koppla dem till nätström istället för batteridrift. De enklare modellerna utan dessa komponenter kan lätt skadas utan en extern strömbegränsare som ett batteri naturligt tillhandahåller.

      Själv har jag haft goda erfarenheter med en 38W LED ramp med fullspektrumsljus som jag köpte online för ett rimligt pris. Den har fungerat väl för mitt behov utan problem. När det gäller strömförsörjning, så håller jag med om att det kan bli många transformatorer att hålla reda på om man inte väljer att installera en central PSU. En sådan lösning kan minska antalet komponenter och potentiella felkällor, samt göra installationen mer estetisk och lättanvänd. Jag köpte min lösning här https://styling4u.se/led-extraljus

      Kommentar

      Arbetssätt...