Vad säger man...!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • NIC
    • January 2008
    • 5121

    Vad säger man...!

    Webbkamera bakom unikt alkolås till datorn

    NORRKÖPING
    Norrköpingsbaserade teknikföretaget Eye-tech lanserar snart ett webbkamera-baserat alkolås för hemmabruk i datorn.
    - Hur många har inte i fyllan skickat mail som man sedan ångrat. Nu finns produkten som kan hindra det. Don’t drink and mail, säger företagets brittiske vd Etan Olsen.

    Frågan

    Har du skickat något mejl som du sedan ångrat? Ja Nej



    Alkolås har hittills varit en produkt främst för transportsektorn, men utvecklingen möjliggör nu att integrera tekniken även i datorer. Det har redan funnits försök att hindra "fyllemail". Då har det handlat om ganska klumpiga försök med räkneuppgifter som ska lösas innan mail kan skickas. Men den tekniken ger inte Etan Olsen särskilt mycket för.
    - Till skillnad från rent mjukvarubaserade alkolås blir vårt system idiotsäkert. När det väl är installerat, och det görs förstås på helt frivillig basis, kan låset inte tas bort innan en förutbestämd tid har gått. Vid leverans är det inställt på ett års löptid. Sedan är det upp till kunden att återinstallera alkolåset för ytterligare ett år. Trots allt är det ju användaren själv som ska bestämma om han eller hon vill ha låset i sin dator, säger Etan Olsen.
    Systemet består dels av programvara, men alltså också en vanlig webbkamera. Det hela är en förfinad variant av vad som till exempel används i vissa tv-spel där kameran registrerar rörelser som sedan tolkas i datorn. Baserat på ett internationellt alkoholrörelsetest, mest känt från när polisen i USA testar om bilförare är påverkade, tolkar programmet i datorn om personen framför webbkameran är nykter eller inte. Fördelen är att man därigenom slipper dyr och krånglig teknik som används i traditionella alkolås.
    - Ett traditionellt alkolås till bilen kostar tusentals kronor. Så mycket är en datoranvändare inte beredd att betala. När vår produkt nu släpps ska priset inte ligga över 300 kronor, säger Etan Olsen.
    Bara för PC-användare
    Programvaran som levereras (än så länge bara till PC-användare) installeras på sedvanligt sätt från en medföljande programskiva eller laddas ner från Eye-techs hemsida. Programvaran installerar en krypteringsnyckel som kräver ett godkänt rörelsetest för att låsa upp den funktion som tillåter datorn att sända data.
    - Programmet startar automatiskt och användaren följer bara rörelseinstruktionerna som visas på skärmen. Bland annat handlar det om att blunda och kunna röra nästippen med pekfingret på ett visst sätt. Det hela tar bara 30 sekunder, säger Etan Olsen.
    Testresultatet är sedan giltig i två timmar åt gången eller tills datorn stängs av och startas igen.
    - Däremot påverkas inte möjligheten att ta emot data, så man alltså fortsätta att surfa på nätet även om man är lite berusad, säger Etan Olsen.
    - Jag tror det. I tider av allt fler ensamhushåll som ständigt är uppkopplade finns en klar risk för att datorn missbrukas när man är alkoholpåverkad och olämpliga mail skickas till exempelvis före detta pojk- eller flickvänner. Den gamla devisen att inte skriva brev när man är arg gäller även för alkohol. Don’t drink and mail, säger Etan Olson.


    Helena Gladh redaktion @folkbladet.se 011-200 400

    Publicerad

    http://www.youtube.com/user/findingusernamesux11
  • smurfmats
    • February 2003
    • 3538

    #2
    luktar aprilskämt...?
    tråden om fjärilars lek!

    Kommentar

    • drd
      • March 2004
      • 5586

      #3
      Det gör det absolut minsann !
      ________________________________________________

      Matte med fina och kort på Min Zoon och mitt Zoopet Galleri

      Kommentar

      • Guest

        #4
        Tycker det låter helt perfekt!
        Samma lås borde dock införas till mobiltelefoner med.

        Kommentar

        • Gaffel
          • December 2007
          • 6200

          #5
          Eller varför inte humörstyrd tunghäfta på x-flickvänner i stället för som nu tvärtom..
          Life's a bitch and then you die..
          "I might be right handed but im always left-winged"
          Skriv på!

          Kommentar

          Arbetssätt...