APELSINBOMBER
4 apelsiner
Skär lock och holka ur apelsinen.Vispa 2 ägg och ½dl socker till pösigt skum och blanda med 2 dl uppvispad vispgrädde samt fruktköttet skuret i småbitar. Krämen fryses lätt innan den fördelas i apelsinskalen, som sedan ställs in i frysen i 1-2 timmar före servering. Sätt på locken.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ENGELSK OSTKAKA
Skål 1 3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker vispas
Skål 2 3 äggvitor vispas hårt
Skål 3 3 äggulor
1½ dl socker
200 g philadelfiaost röres ihop
därefter blandas allt. Tag en form med löstagbara kanter och lägg i botten 3-4 väl smulade digestivekex. Häll i blandningen och frys i minst 4 timmar.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SOCKERKAKA
2 ägg
2 dl strösocker
125 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt avsvalnat smör blandat med grädde. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll i smeten i en insmord form. 175 grader 40-45 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
BANANKAKA
1 ägg
1½ dl socker
2 mogna bananer
2 msk grädde
2 msk mjölk
50 g smält smör
2 1/4 vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Mosa bananerna med en gaffel och sen är resten som en sockerkaka.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
NÖTKAKOR
ca 25 st
100 g hasselnötskärnor
1 ägg
knappt 1 1/4 dl strösocker
hasselnötskärnor till garnering
Mal nötterna. Vispa ägg och socker påsigt. Blanda ner de malda hasselnötskärnorna i smeten. Klicka ut med smeten med en tesked. Garnera med en hasselnöt på toppen.
150 grader i ca 15 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOKOSTOPPAR
20-25 st
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl kokosflingor
smör och mjöl till plåten
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kokos och mjöl och tillsätt. Forma smeten med hjälp av två teskedar till små toppar på smord och mjölad plåt. 175 grader i ca 10 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOLAKAKOR
70-80 st
200 g smör
2 msk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
1½ msk sirap
2 tsk bakpulver
350 g vetemjöl = knappt 6 dl
Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Dela den i sex bitar som rullas ut till fingertjocka längder och läggs på en smord plåt. Tryck till med en gaffel på längden och grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Skäres genast i sneda bitar.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
DRÖMMAR
ca 70 st
200 g smör
drygt 4½ dl vetemjöl
knappt 2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
smör och mjöl till plåten
Rör matfett och mjöl en stund, tillsätt strö och vaniljsocker. Lös upp hjortronsalt i vatten och rör ner. Samla ihop degen och gör små bollar och lägg på en smord mjölad plåt.
150 grader i ca 20 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
VÅFFLOR
2 ägg
4dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl smält smör
1 tsk salt
2 msk socker
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MUNKAR
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/4 dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver i
1½ dl kokhett vatten
Rör ihop och vispa med elvisp i en halvtimme.
Häll kokos i botten på en långpanna, häll i smeten och strö kokos över.
Ställ i kylskåp över natten. Går bra att frysa oxå.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
4 apelsiner
Skär lock och holka ur apelsinen.Vispa 2 ägg och ½dl socker till pösigt skum och blanda med 2 dl uppvispad vispgrädde samt fruktköttet skuret i småbitar. Krämen fryses lätt innan den fördelas i apelsinskalen, som sedan ställs in i frysen i 1-2 timmar före servering. Sätt på locken.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
ENGELSK OSTKAKA
Skål 1 3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker vispas
Skål 2 3 äggvitor vispas hårt
Skål 3 3 äggulor
1½ dl socker
200 g philadelfiaost röres ihop
därefter blandas allt. Tag en form med löstagbara kanter och lägg i botten 3-4 väl smulade digestivekex. Häll i blandningen och frys i minst 4 timmar.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
SOCKERKAKA
2 ägg
2 dl strösocker
125 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
½ dl grädde eller mjölk
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt avsvalnat smör blandat med grädde. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll i smeten i en insmord form. 175 grader 40-45 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
BANANKAKA
1 ägg
1½ dl socker
2 mogna bananer
2 msk grädde
2 msk mjölk
50 g smält smör
2 1/4 vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Mosa bananerna med en gaffel och sen är resten som en sockerkaka.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
NÖTKAKOR
ca 25 st
100 g hasselnötskärnor
1 ägg
knappt 1 1/4 dl strösocker
hasselnötskärnor till garnering
Mal nötterna. Vispa ägg och socker påsigt. Blanda ner de malda hasselnötskärnorna i smeten. Klicka ut med smeten med en tesked. Garnera med en hasselnöt på toppen.
150 grader i ca 15 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOKOSTOPPAR
20-25 st
2 ägg
2 dl strösocker
5 dl kokosflingor
smör och mjöl till plåten
Vispa ägg och socker pösigt. Blanda kokos och mjöl och tillsätt. Forma smeten med hjälp av två teskedar till små toppar på smord och mjölad plåt. 175 grader i ca 10 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
KOLAKAKOR
70-80 st
200 g smör
2 msk vaniljsocker
1 3/4 dl socker
1½ msk sirap
2 tsk bakpulver
350 g vetemjöl = knappt 6 dl
Arbeta ihop alla ingredienser till en deg. Dela den i sex bitar som rullas ut till fingertjocka längder och läggs på en smord plåt. Tryck till med en gaffel på längden och grädda i 175 grader i 10-15 minuter. Skäres genast i sneda bitar.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
DRÖMMAR
ca 70 st
200 g smör
drygt 4½ dl vetemjöl
knappt 2½ dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 tsk hjortronsalt
1 msk vatten
smör och mjöl till plåten
Rör matfett och mjöl en stund, tillsätt strö och vaniljsocker. Lös upp hjortronsalt i vatten och rör ner. Samla ihop degen och gör små bollar och lägg på en smord mjölad plåt.
150 grader i ca 20 minuter.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
VÅFFLOR
2 ägg
4dl mjölk
4½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl smält smör
1 tsk salt
2 msk socker
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
MUNKAR
4½ dl strösocker
3/4 dl florsocker
1 äggvita
1 1/4 dl kallt vatten
1½ msk gelatinpulver i
1½ dl kokhett vatten
Rör ihop och vispa med elvisp i en halvtimme.
Häll kokos i botten på en långpanna, häll i smeten och strö kokos över.
Ställ i kylskåp över natten. Går bra att frysa oxå.
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Kommentar