God grillsås, någon?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • mohlin
    • January 2004
    • 1487

    God grillsås, någon?

    Vi har äntligen investerar i både trädgårdsmöbler o grill, så nu har vi bjudit in lite folk till grillning. Jag har givetvis grillat massor av gånger, men då som inbjuden, så nu står jag med ett litet problem.

    Jag hade tänkt fixa grillspett (oxkött) och sallad osv osv, men nån god kall sås kan jag inte komma på.

    Nån som har nåt mumsigt recept? OBS!! Creme fraise (stavning?), gräddfil finns inte i Danmark.
  • cobra
    • December 2004
    • 1743

    #2
    Har ett bra recept på kal sås men är med gräddfil kanske går att byta till creme fraichie eller hur det stavas, 5 dl gräddfil, 2-3 stora matskerad bostongurkga, 2-3 pressade vitlöksklyftor, svartpepar och salt bara att röra ihop å smaka av. brukar ha detta till grillat å potatissallad...
    Fotosidan.se

    Kommentar

    • mohlin
      • January 2004
      • 1487

      #3
      åååå....bostongurka....Finns inte heller i Danmark.....j-a land.

      Kommentar

      • cobra
        • December 2004
        • 1743

        #4
        Vad har ni då?
        Fotosidan.se

        Kommentar

        • mohlin
          • January 2004
          • 1487

          #5
          Tja olika länder har ju olika matvanor.
          Det finns tex inte påläggschoklad, koldskål, eller cocktailpølser i Sverige.

          Kommentar

          • Marie J
            • January 2004
            • 10616

            #6
            Vanlig tsatsikisås kanske?
            1 gurka som rives grovt, häll den rivna gurkan i en sil, salta med ca 1½-2 msk salt som du kramar in i gurkan. Låt stå i en timma, krama ut lite vätska lite då och då. Lägg gurkan i en skål, slå i 1 liter fet yougurt, Lägg i lite malen peppar, och några pressade vitlökar efter smak samt några matskedar olivolja. Rör om och låt stå kallt i några timmar.

            Eller vitlöksdressing?
            1 l Yougurt, gräddfil, creamfresh.
            Några vitlöksklyftor
            Salt och peppar.

            Jag älskar kalla såser med vitlök i till grillat kött.

            Lycka till i kväll.
            /Marie.

            Min zoon Mina hundar Min Dagbok
            En vis man sa; Det man säger sig inte kunna, det vill man inte...

            Kommentar

            • mohlin
              • January 2004
              • 1487

              #7
              Tzatsiki är alltid en hit, den hade jag glömt. Tack Marie.

              Kommentar

              • dgqlof
                • November 2003
                • 1344

                #8
                Filmjölk/yougurt/kefir blandat med majonäs blir en hyfsad ersättare av Crème Fraiche. För att göra det lite syrligare kan man pressa i lite citron.

                Kommentar

                • Lenita
                  • June 2003
                  • 850

                  #9
                  Mosa fetaost och blanda med creme fraiche och lite rosmarin.
                  Eller använd pepparrot på tub (alla gillar inte smaken) och blanda med creme fraiche och ca två matskedar grädde.

                  Örtsåser är ju alltid en hit i grillsammanhang. Creme fraiche, färska örter och lite grädde för att göra den mer flytande. Jag brukar blanda basilika, lök och hackade tomater ihop med lite creme fraiche och grädde. Youhurt går ju också bra att använda istället.

                  Vill man ha en lite ovanligare sås så kan man blanda mango,purjolök, hackad chili, saft av 1/2 lime + lite rivet skal, vitlök, salt, peppar och Kelda (men jag antar att lätt creme fraiche och lite grädde går lika bra). Jag brukar ha den såsen till fisk, men kan gott tänka mig att mangon passar bra ihop med oxfilé.

                  Allt med rödlök och chili passar ju annars bra till kött.

                  Hoppas kvällen blir lyckad.
                  ____________________________________
                  Pax vobiscum!

                  Kommentar

                  • janne dansk
                    • June 2004
                    • 1740

                    #10
                    Ursprungligen postat av mohlin
                    Tja olika länder har ju olika matvanor.
                    Det finns tex inte påläggschoklad, koldskål, eller cocktailpølser i Sverige.
                    cocktail pölser=prinskorv
                    Fantasi är viktigare än kunskap.Albert Einstein

                    Kommentar

                    • Schull
                      • August 2004
                      • 2889

                      #11
                      Ursprungligen postat av janne dansk
                      Ursprungligen postat av mohlin
                      Tja olika länder har ju olika matvanor.
                      Det finns tex inte påläggschoklad, koldskål, eller cocktailpølser i Sverige.
                      cocktail pölser=prinskorv
                      Varför säger man inte prinskorv? när det heter det.
                      Hela detta inlägg uppnår verkshöjd och är SKYDDAT av copyrightslagen!

                      Kommentar

                      • janne dansk
                        • June 2004
                        • 1740

                        #12
                        varfor sägar man inte cocktailpölse när det hetar så jag antar att det är lite amerikainspirert,så her i detta amerikaniseret sverige borde man säga cocktail"dog"

                        mvh janne
                        Fantasi är viktigare än kunskap.Albert Einstein

                        Kommentar

                        • mohlin
                          • January 2004
                          • 1487

                          #13
                          Cocktailpølser går inte att jämföra med prinskorv, eftersom den är ganska kraftigt rökt. Man har försökt sälja den i svenska Netto (dansk firma som expanderat över sundet) men det har inte fungerat alls, precis som det inte funkar med prinskorv här.

                          Kommentar

                          • gladys
                            • March 2005
                            • 1962

                            #14
                            Men för er som har tillgång till Creme fraiche:
                            Mosa banan, rör ner i Creme fraiche och rör ner curry. Jag tyckte att det lät lite underligt, men det blev gott!
                            Quidquid latine dictum sit, altum viditur

                            Kommentar

                            • Marie J
                              • January 2004
                              • 10616

                              #15
                              Ursprungligen postat av gladys
                              Men för er som har tillgång till Creme fraiche:
                              Mosa banan, rör ner i Creme fraiche och rör ner curry. Jag tyckte att det lät lite underligt, men det blev gott!
                              Provade denna mystiska sås nu i helgen när vi var ute med båten och grilla kyckling och den var verkligen jätte god!

                              Tack för tipset gladys!!!
                              /Marie.

                              Min zoon Mina hundar Min Dagbok
                              En vis man sa; Det man säger sig inte kunna, det vill man inte...

                              Kommentar

                              Arbetssätt...