Tv-Tips!!!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Ante87
    • March 2002
    • 121

    Tv-Tips!!!

    Nästa fredag kl.19.00 på TV4 går ett program under Namnjurens Ö.
    Och dem skal nästa vecka besöka Tanganyika sjön!!
    Och studera utrotningshotade ciklider som finns där...
    /Andreas

  • rogge
    • July 2002
    • 310

    #2
    TJABA

    HUGA Det måste jag bara se!!!!!!
    <img src=extra_smilie_princess2.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_hypnotized.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_jump.gif border=0 align=middle><img src=extra_smiley_party.gif border=0 align=middle><img src=extra_smilie_sun.gif border=0 align=middle>

    MVH Rogge <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

    Kommentar

    • GooGoo
      • February 2002
      • 2975

      #3
      Undra om det inte var det programmet som Kjell har skrivit om någonstans, kanske på NCS eller i Ciklidbladet? Just nu minns jag inte, har bara en svag aning om att något var åt helsicke fel vinklat...typ.

      H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
      Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

      Kommentar

      • Mariaa
        • January 2002
        • 591

        #4
        Hej!
        Jo, GooGoo det var det programmet som <img src=extra_smilie_anim_k2.gif border=0 align=middle> har skrivit till Tv4 om. Såg det själv och även om inte jag är så insatt på just Tanganyikaciklider så upptäckte jag att detvar helt galetdet som de sa i progammet. Men det kan ju vara kul att se hur otroligt fel de har om allting.
        Mvh Maria <img src=extra_smilie_burundi.gif border=0 align=middle>

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Hej,
          Jo då det var det programmet som jag och flera andra skrev till TV 4 om och påpekade några av de felaktigheter/lögner som framfördes i programmet. De svarade aldrig mig och inte heller någon av de andra som skrev till dom.
          Mitt inlägg skrev jag som ordförande i Nordiska Ciklidsällskapet men det struntade de ändå helt i.
          Det mest intressanta var ju ändå att jag i mitt brev till dom skrev att om de missförhållanden som de nämnde i proprammet var sanna så skulle jag/vi kunna agera för att få stopp på dem.
          Allt var alltså en ren bluff med påhittade lögner och det säger väl allt om TV 4, programledningen och presentatörerna.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell

          PS: nedan följer det brev jag skrev
          Till redaktionen för Djurens Ö.
          Fredagen den 9 november tittade jag på ert program Djurens Ö i TV4. Mycket trevligt att man för ovanlighetens skull visade en snutt från Tanganyikasjön.
          Tyvärr var snutten kort och visade inte mycket av den intressanta ciklidfauna som finns i Tanganyikasjön, men det var ju ändå något.
          Jag måste dock säga att jag blev minst sagt förvånad över den felaktiga information som gavs i programmet. Det var ganska uppenbart att programmet gjorts av någon som inte hade det minsta kunskap om dessa intressanta ciklider.
          Bara för att ta ett exempel så nämndes att cikliderna bygger kratrar, där de lägger äggen och sedan fläktar över dem. Med lite god vilja kan man säga att kanske 1-2 av Tanganyikasjöns dryga tusentalet arter och varianter har ett lekbeteende som liknar detta (inte exakt), men det är knappast något som kännetecknar Tanganyikaciklider. Fisken som visades som exempel bygger visserligen kratrar men är munruvare!!
          Detta var bara ett av flera fel i programmet och man kan ju undra lite över varför ni inte lät någon som åtminstone hade basic-kunskaper om ciklider kolla texten innan.
          Nåväl nog om detta – det var en annan uppgift som jag blev än mer förvånad över – nämligen att fångsten av Tanganyikaciklider för akvariehobbyn skulle leda till att dessa fiskar hotades av utrotning. Inte en skymt av bevis fördes fram. Jag har försökt kolla upp om det finns något fog för en sådan misstanke och pratat med folk som är mycket insatta i Tanganyikasjöns fauna. Till exempel har jag pratat med Ad Konings som är världens mest kände ciklidexpert och som inventerat Tanganyikasjöns samtliga ciklidarter. Han kom tillbaka från sin senaste dyktripp i Tanganyikasjön för ca 1 vecka sedan. Varken han eller någon annan hade hört talas om detta.
          En del forskning har gjorts om miljöproblem vid Tanganyikasjön men ingen av dessa har pekat ut att fångst av fisk för hobbyn utgör ett miljöproblem. Vissa varningstecken har rests för att vissa arter kan utrotas i framtiden, men samtliga har gällt den jorderosion som sker runt sjön pga avskogning och som på sikt kommer att påverka ciklidfaunan.
          Att tro att cikliderna i sjön skulle hotas pga fångst för hobbyn är högst osannolikt. Bara som exempel kan nämnas att det totala fiskuttaget i sjön är 85 000 ton. Det exporteras varje år för hobbyn knappt 100 000 fiskar som tillsammans väger ca 2.5 ton. Det rör sig alltså om ca 0,35 promille av det totala fiskuttaget i sjön.
          Inte så konstigt att det inte är fler när man betänker att knappt 100 dykare fångar fiskarna en och en i ett litet fångstnät (för att inte fiskarna skall skadas) på en kuststräcka som är ungefär lika lång som Sveriges Öster-sjökust.
          Det kan kanske finnas en möjlighet att en enstaka art/variant riskerar att utrotas pga fångst för hobbyn. Om ni har bevis på något sådant så tala om det. Ciklidorganisationerna världen över är så pass starka att vi faktiskt kan se till att en fångststation som utrotar vissa arter kan få svårt att sälja sina fiskar i framtiden. Men om så är fallet fram med bevis.
          Fram till att vi fått några sådana så betraktar vi i Nordiska Ciklidsällskapet ert påstående som en fri fantasi i likhet med de andra ”fakta” som redovisades i programmet om bl.a. lekbeteende, lokaler etc.
          Det bör för övrigt nämnas att det inte finns en enda Tanganyikaciklid som är uppsatt på CITES-lista över fiskar som är utrotningshotade eller som i framtiden hotas av utrotning.

          Med vänliga hälsningar
          Kjell Fohrman
          Ordförande i Nordiska Ciklidsällskapet samt med ca. 30 års erfarenhet av Tanganyikaciklider.



          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          • Ante87
            • March 2002
            • 121

            #6
            Bra jobbat Kjell!!
            (undrar om man skall se det programmet ändå, fast då "sponsras" dem juh av mig som tv-tittare eller???:o( )
            /Andreas

            Kommentar

            • Kjell Fohrman
              Administrator

              • December 2001
              • 48148

              #7
              Hej Ante,
              Nej titta du på det. För min del så när jag tittar på ett sådant program så börjar jag undra över hur ofta man egentligen har blivit lurad när man tittat på TV i andra sammanhang.
              Ofta känner man ju inte till fakta utan sväljer det som sägs - säger man det på TV måste det ju stämma!!!
              De gånger man verkligen känner till fakta så märker man genast att det mesta är bluff, fabricerat av antingen någon som hittar på något bara för att de är okunniga och struntar i fakta, eller så är det någon som visserligen kan fakta men att sanningen inte stämmer med det budskap man vill framföra och då struntar man i sanningen och fabricerar fakta som stämmer med ens åsikter.
              Bedrövligt är det i alla fall<img src=icon_smile_angry.gif border=0 align=middle>.
              Akvaristiska hälsningar
              KJell

              Akvaristiska hälsningar
              Kjell
              Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
              Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

              Kommentar

              • Aqua_Max
                • April 2002
                • 511

                #8
                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>...De gånger man verkligen känner till fakta så märker man genast att det mesta är bluff...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>Jo jag känner igen det här resonemanget och det gäller även dagstidningar, radio, skolundervisning, Internet, böcker och andra media där personer berättar om företeelser utan att vara ordentligt insatta i ämnet själva. De gånger man själv är väl insatt, så är det oftast saker som är felaktiga. Som tur är är gäller det sällan saker som för de flesta betraktare inte har någon större betydelse, men det är ändå irriterande när det sprids felaktig information och kan skapa problem vid senare tillfällen. Det är mänskligt att fela, alla gör misstag ibland. När det gäller nationell TV tycker man kanske att de borde ha råd att låta någon expert kontrollera de uppgifter som framförs innan sändning. De gånger det ändå halkar igenom oriktigheter som gäller saker som betraktarna anser är allvarliga fakta fel och orättfärdiga anklagelser som i detta fall tycker man ju att det borde gå att påpeka dessa och få rättelse och en ursäkt i ett senare program. Som jämförelse till detta har ni ju här på Zoopet "tipset" där läsare uppmanas att skicka in rättelser till de felaktigheter som förekommer på sidorna.

                ~~~ Max Photo ~~~
                ~~~ Max Photo ~~~

                Kommentar

                • nettrax
                  • February 2002
                  • 790

                  #9
                  Hmm, måste nog se det där programmet. Om alla på zoopet skriver till dom så borde de väl reagera? Och gör de inte det så är det väl bara att fortsätta gå på dom?
                  Tycker att det är dåligt när Media och skolor lär ut felaktiga saker.<img src=icon_smile_blackeye.gif border=0 align=middle> till TV 4

                  Mvh. Ninni
                  Förhoppningsvis snart ägare till en röd tabby/vit crx kille

                  Kommentar

                  • GooGoo
                    • February 2002
                    • 2975

                    #10
                    Jag tycker att det är självklart att vi skall titta på programmet, men med objektiva ögon! Sedan kan vi ju återkomma till den här tråden för att fortsätta diskutera.

                    H<img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle>H
                    Har inte en enda firre längre men återkommer ändå hit då och då.

                    Kommentar

                    Arbetssätt...