Ny miljörörelse!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • NIC
    • January 2008
    • 5121

    #76
    Ursprungligen postat av Micke
    Det är kanske sopgubbarna som inte har koll på vad som händer när de lämnat avfallet
    Min fru arbetar som miljökonsult med bl a NSR som kund och kan dementera din teori. Ett exempel på deras återvinning känner du lukten av när du passerar Helsigborg på motorvägen, det är biogasanläggningen där man tar han om det komposterbara avfallet.
    Så skulle det också kunna vara
    Nu är ju detta som sagt inte min personliga teori, men bara bra om den kan bli dementarad. Men sen har vi ju sysav, sitas... Har du insidekoll där med?

    http://www.youtube.com/user/findingusernamesux11

    Kommentar

    • Markus1984
      • November 2008
      • 2606

      #77
      @Katharina

      Ibland är jag lite dålig på att förklara mig...
      Ville bara berätta lite om det jag upplevt, och hur "larvigt" jag tycker det är med vissa av våra sorterings riter.


      Samt få med en liten 'pik' på slutet , som ingen annan än du högg på.


      P.S som tur är har jag en Sambo som är 1 helt år äldre än mig, och vi sorterar och donar varje dag.


      D.S Over and out.
      Medlem i Västerås Akvarieförening www.vaaf.se!

      Kommentar

      • Janne E
        • December 2007
        • 261

        #78
        Ursprungligen postat av ”Joacim”

        @Janne E
        Äsch, nu är du bara elak. Att debatten "borde vara viktig för de flesta människor" är endast en åsikt och jag ser inget skäl till att du skall kalla mig saker bara för att jag inte håller med dig.

        Tja, blir kranvattnet för dåligt har vi en hel lastbilsflotta som mer än gärna kör vatten till oss

        Fast... Eventet med AAA-batterierna är nu över (och jag tog några extra för er som inte ville vara med ;P ) Frågan är nu vad nästa steg skall vara för att sakta sakta vänja folk av med källsorteringsberoendet. Kvicksilverbatteri är nog ett för stort steg.

        Kanske dags att ta ett steg bort från sorteringen och återinföra den trevliga "Söndagsutflykten" (omotiverat bilkörande på landet)?

        Hmm... tål att tänka på.
        Neeh, jag är aldrig elak och det kan du fråga vem som helst som känner mig om hur jag är, de kommer säga att jag är den snällaste person de känner.
        Däremot så har du rätt att det är min åsikt att miljön borde vara viktig för de flesta människor och den åsikten skäms jag absolut inte för. Jag har inte bett dig att hålla med mig utan jag talade bara om fakta…inte en åsikt, vill man inte förstå fakta och svarar så som du gjorde så är mitt svar inte elakt utan bara ett konstaterande. Du behöver inte känna dig ensam utan det finns många fler…jättemånga

        Om det är kul att slänga batterier i soporna kan du fråga nästa gång du är på returpunkten om du inte får hjälpa till att slänga batterier i containern för deponi.
        De har även större batterier än AAA

        Söndagsutflykten tycker jag låter jättebra, mycket bättre att åka ut på landet med familjen och umgås med varandra sådär som man gjorde förr, man blir mycket mindre egoistisk och lär sig att även andra människor har ett värde…dessutom blir man mer miljövänlig eftersom det går åt mindre prylar för att vara lycklig

        Fortsätt att vara miljövänlig men gå inte till överdrift så du retar upp en massa människor som inte tål att någon talar om för dem att de måste källsortera

        Mvh Janne

        Kommentar

        • Janne E
          • December 2007
          • 261

          #79
          Ursprungligen postat av ”Gaffel”
          Fått 2 nya grannar här hemma, 2 killar som inte bara delar lägenhet dom delar även p-plats, har 2st jävla smart parkerade ganska nära min cheva.

          Sist jag sprang på den ena av dom kom den oundvikliga frågan som bara förstoppade miljöivrare eller avundsjuka svenssons kan ställa, "Den drar rätt mycket va?" svarade snabbt att jag tankar för ungefär lika mycket som din bil förlorar i värde varje månad.

          Faktum är att jorden inte går under i morgon om inte jag källsorterar, de senaste 20 åren har jag gått från maskkompost till att slänga AA batterierna bland metallsoporna, idag när soprummen är låsta och vi är tvingade att källsortera så ger jag helt enkelt fan i det.

          Och vad som händer på¨tippen är ingen skröna..
          Förstod inte riktigt vart du vill komma med ditt inlägg, har du slutat fiska och behöver inte längre någon mask? Eller undrar du vart du ska göra av din Cheva på tippen…i containern märkt ”Metallskrot”

          Mvh Janne

          Kommentar

          • Janne E
            • December 2007
            • 261

            #80
            Ursprungligen postat av ”heeke”
            Min generella åsikt är den att vill "samhället" att vi blir mer miljömedvetna så måste det finnas en kortsiktig vinning för den enskilda individen.
            Vore den ekologiska mjölken billigare än den vanliga så skulle jag köpa den, inte annars.

            Jag gör definitivt inga miljömedvetna val som gör att jag själv får det mer obekvämt eller rent av att det kostar mig mer.
            Du har inga barn va? Varför måste man vinna kortsiktigt…ska du ha betalt också? Är det svårt att se det som en investering för framtiden, någon måste ju ändå ta hand om skiten. Antingen blir det någon som ska ha betalt för att göra det (via skatten) eller också så får dina barn ta hand om det om du har barn eller funderar på att skaffa några.

            Men du har delvis rätt, för att få flertalet att agera mer miljövänligt så måste det vara så enkelt och lätt som möjligt…men det kanske inte är så enkelt att lösa för alla.

            Mvh Janne

            Kommentar

            • Janne E
              • December 2007
              • 261

              #81
              Ursprungligen postat av ”Marcus”
              Om ni nu är helt snurriga efter ni läst mitt inlägg så kanske _vissa_ av er förstår hur puckat det kan vara för oss i den yngre generationen. (Förutom alla hmm ja irreterade besserwissrar, care bears...listan kan bli lång)
              Riktigt snurrigt blev det, men för mig och min generation känns det väldigt puckat att någon i din generation kan skriva så som du gör…de som drog igång miljörörelsen en gång i tiden var just i den åldern du är i nu…och de som hörs mest idag när det gäller miljön är ungdomar mellan 15-25 alltså din generation...fast de kanske inte är på Zoopet.

              Mvh Janne

              Kommentar

              • Markus1984
                • November 2008
                • 2606

                #82
                @Janne

                citat; "Det som drog igång miljörörelsen en gång i tiden"
                Jag tror förresten inte ens att du förstod betydelsen till mitt användade av ordet puckat i sammanhanget...Du kanske heller inte tycker att det var befogat? 'irreterande' kanske hade varit bättre..

                Jag är inte speciellt insatt, ville bara berätta för er om min syn på det hela som till viss del är byggd på erfarenhet.
                Jag är nog mer miljömedveten än vad det framstod som i mitt inlägg...men tycker att många saker som har förändrats för att miljön ska bli bättre snarare har blivit till det motsatta.
                Jag tror inte att åldersgruppen 15-25 har mycket att säga till om där. Möjligtvis dom som är 18-25 då som iallfall har rösträtt....
                Men alla partier ändrar ju ständigt sina 'grund-ideologier', och i slutändan blir det aldrig så som någon lovat.

                Det är ju bara 'säljknep'...för att få oss 'dumma ungdomar' att rösta på deras parti.


                Sluta titta på Aktuellt och rapport och åk ut och titta hur det ser ut egentligen. Dom som bor hemma och är mellan 15-20 år kanske säger att dom bryr sig jätte mycket om miljön.. Mamma och pappa sorterar allt!! Sen när dom flyttar hemifrån...ja då är det en helt annan historia...

                Sen är det ju alltid så att ingen vill vara dum i TV eller Tidning, så det är klart att näst intill alla ungdomar som blir intervjuvade på detta sätt svarar som om dom har full koll på grejjerna och brukar samla skräp dom hittar ute för att ta till återvinning...yeah right.

                Detta ämne är oändligt stort och intressant. Kanske inte på ett forum...men men...

                Alla måste vi dra ett strå till stacken, vissa gör mer andra gör mindre.

                Jag ber om ursäkt om jag förolämpat någon - dra inte så snabba slutsatser...

                P.S ämnen som dessa passar mig bättre öga mot öga.

                Jag har ingen lust att bli o-vän med någon här heller, alla får väl säga sitt. D.S
                Senast redigerad av Markus1984; 04 November 2008, 23:08.
                Medlem i Västerås Akvarieförening www.vaaf.se!

                Kommentar

                • heeke
                  • April 2003
                  • 5033

                  #83
                  Ursprungligen postat av Janne E
                  Du har inga barn va? Varför måste man vinna kortsiktigt…ska du ha betalt också? Är det svårt att se det som en investering för framtiden, någon måste ju ändå ta hand om skiten. Antingen blir det någon som ska ha betalt för att göra det (via skatten) eller också så får dina barn ta hand om det om du har barn eller funderar på att skaffa några.

                  Men du har delvis rätt, för att få flertalet att agera mer miljövänligt så måste det vara så enkelt och lätt som möjligt…men det kanske inte är så enkelt att lösa för alla.

                  Mvh Janne
                  Jo, faktiskt så har jag det, 3 stycken desutom.
                  Faktiskt så kan jag nog tycka att några kronor extra på skatten skulle vara ett bättre alternativ än vad vi har nu, när man "ska" ha dåligt samvete för att man inte köper den ekologiska mjölken istället för den vanliga.
                  Men jag kan nog säga att jag är inte den enda som är egoistisk och inte vill förlora något på att vara miljövänlig. För att ta exemplet med mjölken, varför har vi inte returförpackningar typ PET eller glas till den för. Antagligen för att Tetrapak och Arla tjänar mer per såld mjölk som det är.


                  Ursprungligen postat av Junros
                  Anser att ni som inte ens försöker göra ERT bästa för miljön är riktigt löjliga människor!

                  Om det nu är överdrivet och onödigt att sortera osv så har ni rätt och ingenting negativt har hänt..=)

                  MEN om ni har fel då??

                  Ska våra barnbarnbarn eller liknande behöva känna ett förakt emot oss, ett Svek från vår sida får inte hända!

                  Nä, släng bort eran kassa stil och skärp till er, annars anser jag att ni inte har mycket till vett i skallen!
                  vad gör ni på en sådan här sida om ni nu inte tar hänsyn till naturen?

                  Börja anstränga er lite grann iaf..just ifall ni har fel!

                  =)
                  Jag tycker DU ska göra DITT bästa när du har den inställningen.
                  Dvs du ska omedelbums sluta konsumera allt vad komersiella produkter heter. Flytta ut i skogen bruka jorden och jaga djuren.
                  Ingen TV, inget Internet, ingen el över huvud taget.

                  Det skulle du kunna göra, men du gör det inte för att du inte vill. För att det skulle bli obekvämt kanske tom tråkigt.

                  Men att använda uttryck som att "Man ska göra vad man kan för miljön" är ju bara löjliga för dom människorna som faktiskt gör det här på jorden är inte direkt många i förhållande till alla andra. Och det är inte dom som faktiskt inte påverkar miljön negativt (nu pratar jag inte om netto effekter) som slänger ur sig sånna uttryck.

                  Lite irriterad blir jag



                  Alla drar vi gränsen för hur mycket vi själva är villiga att "offra" för miljön.
                  Jag drar min gräns vid att det inte ska vara allt för omständigt och det ska definitivt inte kosta mig mer ekonmiskt.
                  Andra har andra gränser och kanske mer än gärna lägger tusentals kronor varje månad på olika miljöfrämjande alternativ och organisationer.

                  Jag kan nog lova att det är inte bara jag som tänker som jag gör, hade det varit så hade nog staten inte gått in med en premie på 10.000kr för miljöbilar. Människor i allmänhet vill alltså inte betala mer för det mer miljövänliga alternativet, punkt.
                  heeke's blogg :: Näringskalkylator v0.33 :: Volymkalkylator v0.21 :: Galleri

                  Kommentar

                  • Micke
                    • January 2002
                    • 1718

                    #84
                    Ursprungligen postat av heeke
                    Men jag kan nog säga att jag är inte den enda som är egoistisk och inte vill förlora något på att vara miljövänlig.
                    Då tänker du krasst ekonomiskt, tänk istället på din och familjens hälsa. Att lägga några kronor extra för mat utan rester av bekämpningsmedel och andra kemikalier tycker jag är värt några kronor extra, i synnerhet som förälder. Sen har det (med vissa undantag) blivit betydligt mindre prisskillnad i takt med att efterfrågan på ekologiskt ökat.
                    Mvh Michael Persson

                    www.ciklider.se - En sida om afrikanska ciklider med över 300 artbeskrivningar.
                    Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri

                    Kommentar

                    • heeke
                      • April 2003
                      • 5033

                      #85
                      För att ännu en gång ta mjölken som ett exempel.
                      Mellanmjölk både vanlig och ekologisk vitaminberikas vad jag vet (ekologisk bara med vitamin D).
                      De vitaminer som tillsäts är "naturidentiska" men knappast naturliga då de framställs på konstgjord väg.
                      Alltså kan man också, lite krasst, avfärda att ekologiskt skulle innebära att man slipper kemikalier.

                      Nu är det väldigt svårt att säga vad kamikalierester har för långtidsverkan på den direkta hälsan och hur mycket som ännu är okänt.
                      Det som är bevisat som direkt skadligt är ju förbjudet.
                      Men den största anledningen till ekologiskt anser jag inte är den personliga hälsan utan isf en miljöfråga.

                      Skulle man lyssna på alla "varningar" som kommer titt som tätt om olika farliga ämnen i mat (kvittar om det är ekologiskt eller inte då vissa av dessa ämnen finns naturligt i vissa produkter) så får man nog både låta bli att drika och äta något över huvud taget.

                      Det är väldigt lätt att tro och gilla tanken med att om man bara gör allt på naturlig väg, som för i tiden, så blir vi friskare och mer miljövänliga. Den idén köper jag inte.
                      heeke's blogg :: Näringskalkylator v0.33 :: Volymkalkylator v0.21 :: Galleri

                      Kommentar

                      • Micke
                        • January 2002
                        • 1718

                        #86
                        Ursprungligen postat av heeke
                        Alltså kan man också, lite krasst, avfärda att ekologiskt skulle innebära att man slipper kemikalier.
                        Visst är det så, men man får i alla fall i sig mycket mindre läskiga bekämpningsmedel om man väljer ekologiskt.
                        En undersökning nyligen visade ju också att det fanns rester av bekämpningsmedel i ett par av de ekologiska vinerna som säljs på Systembolaget.
                        För mig är ekologiskt i så stor utsträckning som möljligt en självklarhet. Visst är det mycket varningar om allt numera, men varför välja besprutade livsmedel när det finns obesprutat som är obetydligt dyrare?
                        Mvh Michael Persson

                        www.ciklider.se - En sida om afrikanska ciklider med över 300 artbeskrivningar.
                        Kullafotografen.se - Blogg och fotogalleri

                        Kommentar

                        • Junros
                          • November 2007
                          • 144

                          #87
                          Menar dom som inte ens Försöker göra sitt eget bästa för miljön.
                          Ser inte vart jag skrev att man ska flytta ut i skogen eller liknande!!
                          Jag gör så gott jag kan för miljön!

                          En sak som jag har lagt märke till vid köp av ekologisk mat är att den är minst hundra gånger så god än sina "icke eko" produkter.
                          Arla's ekologiska mjölk känns mycket fräshare.

                          Köper aldrig Chiquita bananer men av annan anledning....(dom sponsrar (farc?) tror det var dom..
                          väljer hellre krav, eller eko.

                          priset är försumbart enligt mig, för allvarligt hur många kronor mer blir det per månad..


                          Mvh Chrille

                          Kommentar

                          • heeke
                            • April 2003
                            • 5033

                            #88
                            Ursprungligen postat av Micke
                            Visst är det så, men man får i alla fall i sig mycket mindre läskiga bekämpningsmedel om man väljer ekologiskt.
                            En undersökning nyligen visade ju också att det fanns rester av bekämpningsmedel i ett par av de ekologiska vinerna som säljs på Systembolaget.
                            För mig är ekologiskt i så stor utsträckning som möljligt en självklarhet. Visst är det mycket varningar om allt numera, men varför välja besprutade livsmedel när det finns obesprutat som är obetydligt dyrare?
                            Jag accepterar fullt ditt ställningstagande, men mitt eget ser lite annorlunda ut.
                            Så länge de "läskiga bekämpningsmedlena" inte är bevisat farlig (i mängderna man ev. får i sig) , och där med inte heller förbjudna, så ser jag ingen anledning till att oroa sig.
                            Bara för att något är konstgjort och har ett "kemiskt" namn behöver det inte betyda att det är farligt på något som hellst sätt, det kan ju tom vara rent hälsosamt (naturidentiska vitaminer får väl kanske räknas till den gruppen)

                            Man kan nog summera min tankar kring detta som att vad vi människor nu hittar på eller ställer till med så är det ett led i "naturens gång". Vi är trots allt en del av den genom evolutionen. Så om något vi gör i dag för stunden känns fel så är det ändå i det långa loppet rätt annars hade vi inte varit skapta för att göra det.
                            Men jag tror jag slutar där innan det blir allt för filosofiska utläggningar.
                            heeke's blogg :: Näringskalkylator v0.33 :: Volymkalkylator v0.21 :: Galleri

                            Kommentar

                            • heeke
                              • April 2003
                              • 5033

                              #89
                              Ursprungligen postat av Junros
                              Menar dom som inte ens Försöker göra sitt eget bästa för miljön.
                              Ser inte vart jag skrev att man ska flytta ut i skogen eller liknande!!
                              Jag gör så gott jag kan för miljön!
                              Här tolkar vi "så gott jag kan" på olika sätt. Min syn på det uttrycket är att man mycket väl KAN stänga av TV, dator, osv för att spara energi, men man VILL inte.
                              Ursprungligen postat av Junros
                              En sak som jag har lagt märke till vid köp av ekologisk mat är att den är minst hundra gånger så god än sina "icke eko" produkter.
                              Arla's ekologiska mjölk känns mycket fräshare.
                              För mig handlar det då inte längre om miljö eller hälsa. Då är det ett val jag lika gärna kunnat göra precis tvärt om, om det var så att smaken var bättre på det icke ekologiska. Dvs jag väljer en produkt utefter pris och kvalité, helt oberoende på ev. eko eller krav märkningar.
                              heeke's blogg :: Näringskalkylator v0.33 :: Volymkalkylator v0.21 :: Galleri

                              Kommentar

                              • linda.n
                                • March 2008
                                • 459

                                #90
                                Ang bekämoningsmedel så är det ett faktum att arbetarna på bomulls, - kaffe, - banan, - plantagen etc. i utvecklingsländerna dör i förtid pga av de bekämpningsmedel som avänds för att vi, i den rika välden, ska kunna konsumera "bättre" produkter.

                                En anledning bättre än någon att köpa både KRAV och rättvisemärkta produkter.

                                Ytterligare ett ämne för skeptikerna att gotta sig i

                                Egentligen borde vi leva efter försiktighetsprincipen. men det är nog en utopi.
                                Det säkraste tecknet på att det finns intelligent liv ute i universum är att ingen försökt kontakta oss

                                Min zoon: http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=1974294

                                Kommentar

                                Arbetssätt...