Stjärtgroddjur (salamandrar)

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    Stjärtgroddjur (salamandrar)

    Salamandrarskall hållas i akvaterrarier, men de ställer en del specifika krav som att detrivs bäst om inte vattnet är så varmt och många av dom (se resp.artbeskrivning) skall dessutom ha en viloperiod med lägre temperatur påvintern. Om de hålls och sköts på rätt sätt blir de i regel rätt gamla och detär inte ovanligt att de då blir 30 år gamla. Hålls de för varmt och utan attges en vinterviloperiod (för de som vill ha detta) så växer de väldigt snabbtoch blir kortlivade. I likhet med grodorna så har de slemhud och de måstealltid hållas fuktiga. Man skall aldrig ta i dom med torra händer för då finnsen risk att de får hudskador.

    Deär ganska tuffa djur som kan ha rejäla revirstrider och detta kombinerat medatt de ser dåligt gör att de kan råka bita av svansen eller ett ben på en annansalamander i akvariet, men detta växer efter en tid ut igen.

    Akvariet
    Ett lämpligtsalamanaderakvarium skall vara så stort att det finns rörelseutrymme för djurensamtidigt som det skall innehålla många gömställen. Gömställen kan skapas medhjälp av rötter, stenar (undvik vassa stenar) och växter. Bottenmaterialet kanmed fördel vara sand. Även en del av de ”helakvatiska” arterna bör ha en landdeli akvariet. Vattnet bör hålla samma kvalité som för fiskarna – dvs man bör haett bra filter samt sköta vattenbytena. Däremot är det inte så viktigt medt.ex. pH-värdet som för fiskarna (även om inte vattnet skall vara surt/basiskt).Vattnet skall inte vara för turbulent. Vattendjupet kan gärna vara minst 15-20cm och det kan vara olika i olika delar av akvariet. Salamandrar skall hållaskallare än de flesta fiskar och ca. 18 grader (varierar dock mellan olika arter– se resp. artbeskrivning) är lämpligt, men det är Ok om de hålls irumstemperatur (någon eller några få grader över 20) under sommaren. Man skall helstinte ha någon doppvärmare i akvariet. Detta dels eftersom det sällan behövs förtemperaturens skull, men dels också för att dessa kan bränna salamandrarna. Vidberöring så fattar de inte att de blir skadade.

    Landdel
    Många salamandrarbehöver även en landdel (ibland även de helakvatiska) och större delen av dennakan med fördel vara inredd med mossor av olika slag som man bör hålla fuktig såspraya denna dagligen så luftfuktigheten hålls hög. Tänk också på att se tillatt luftcirkulationen är bra i landdelen eftersom annars risken är stor att detbörjar växa mögel. Salamandrar är mycket bra på att klättra (kan klättra påglasväggen) så se till att akvaterrariet är rymningssäkert. Man bör också tänkapå att placera värmekällor som belysning utanför akvaterrariet så att djureninte kan klättrar upp och bränna sig.

    Det finnsfärdiga akvaterrarier att köpa men man kan även bygga om ett vanligt akvariegenom att skapa en landdel med hjälp att tillskuret glas som limmas medsilikon. Sluttningen i vattendelen kan skapas med hjälp av sand och stenar.

    Omsalamandrarna tillbringar det mesta av tiden på land så beror detta oftast påatt det är något fel på vattnet.

    Fisksällskap
    Det kan oftavara svårt att blanda salamandrar med fiskar eftersom salamandrarna kan äta småfiskar och stora fiskar kan äta salmandrarna. Dessutom är de lite slöa när detgäller att få tag i maten och risken är stor att fiskarna äter det mesta avmaten om de matas i vattnet.

    Föda
    Salamandrarär inte så kräsna av sig utan på gott och ont brukar de hugga efter allt somrör sig. De är carnivora och lämpligt foder är olika sorter av animaliskt fodersom olika maskar (ev. upphackad), insekter, småfisk, gräshoppor, fiskrom,mygglarver, räkor etc. Dessa äts oftast hela så det får inte vara för storamatbitar och om de får i sig en för stor bit kan det leda till förstoppning ochatt de dör.

    Eftersomde brukar hugga efter allt som rör sig och inte har så bra syn kan de skadaartfränder och därför är det bäst att mata dom i en matskål på land. Man kan dåförsöka att hålla fodret i en pincett och vifta med maten framför dem.

    Man börförsöka ge djuren en så varierad kost som möjligt och s.k. reptilkalk skallströs över kosten innan matning. De bör dessutom ges vitaminer. Ju kallare detär i akvariet desto mindre äter dom. Normalt räcker det om man matar domungefär varannan dag.

    Stjärtgroddjurslarver livnär sig av bara animalisk föda till skillnad från de stjärtlösagroddjuren som främst äter detritus.

    Fortplantning
    Chansen förparning ökar om man håller salamandrarna svalare under någon (några få)månader. Olika arter har olika parningsprocesser men parningen sker oftast genomatt hanen simmar efter honan. Honan lägger sedan kontinuerligt ett mindre antalägg bland växterna. Efter ca. en vecka kläcks sedan äggen och de klarar sig sedan några dagar utan matmen behöver sedan mat (helst mycket smått levandefoder). Efter några månadersker sedan metamorfosen och de beger sig upp på land.

    Dock detfinns många olika arter av salamandrar och beteendet varierar.

    Transport och hantering
    Många gångerså har salamandrar mått dåligt efter en transport och det är inte ovanligt attde dör. Ofta beror detta på att när de stressas så utsöndrar de ett giftigtämne i vattnet och detta ämne ger ”brännskador” på salamandern. Därför skallman vid transport inte använda vatten utan placera dom istället i en påse medfuktig mossa – då brukar det sällan vara några problem.

    Det är dockså att larver av salamandrar i regel skall transporteras i vatten och det finnsäven en del salamanderarter som skall transporteras i vatten och inte i mossa.Om så är fallet anges det i resp. artbeskrivning.

    Det gift somvissa salamandrar utsöndrar kan också i viss mån påverka människor. Så användhelst plasthandskar om man behöver ta i dom eller tvätta åtminstone händernaefteråt. Som nämnts ovan så skall man inte heller ta i dom med torra händer.

    Djurskyddsregler
    Jordbruksverkethar utfärdat föreskrifter för hur skall hållas i L80. L80 kan i sin helhetläsas på denna sida.
    Förstorleken på akvarierna/akvaterrarierna gäller nedanstående min. mått(självklart kan djuren med fördel även hållas i större enheter.

    Förstjärtgroddjur av halvakvatiska arter gäller dessa mått.
    Upp till 10cm långa: Minsta yta – 0,15 m2; minsta yta per djur vidgrupphållning – 0,02 m2; höjd i landdelen – minst 0,2 m; minstavattendjup – 0,1 m.
    11-15 cmlånga: Minsta yta – 0,35 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,05 m2; höjd i landdelen – minst 0,3 m; minsta vattendjup – 0,1 m.
    Mer än 15 cmlånga: Minsta yta – 0,4 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,07 m2; höjd i landdelen – minst 0,3 m; minsta vattendjup – 0,15 m.
    Allmänt:
    Längden mätsfrån nosspetsen till svansspetsen.
    Av denminsta tillåtna ytan skall 1/3 vara land och 2/3 vara vatten.

    Förstjärtgroddjur av helakvatiska arter gäller dessa mått.
    Upp till 10cm långa: Minsta yta – 0,09 m2; minsta yta per djur vidgrupphållning – 0,015 m2; minsta vattendjup – 0,15 m.
    11-15 cmlånga: Minsta yta – 0,15 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,025 m2; minsta vattendjup – 0,15 m.
    16 - 20 cmlånga: Minsta yta – 0,25 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,04 m2; minsta vattendjup – 0,2 m.
    21 - 40 cmlånga: Minsta yta – 0,5 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,085 m2; minsta vattendjup – 0,2 m.
    41 - 60 cmlånga: Minsta yta – 1,0 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,17 m2; minsta vattendjup – 0,3 m.
    Mer än 60 cmlånga: Minsta yta – 1,5 m2; minsta yta per djur vid grupphållning –0,5 m2; minsta vattendjup – 0,5 m.
    Allmänt:
    Längden mätsfrån nosspetsen till svansspetsen.

    Detfinns ytterligare en del regler om groddjur i L80 och de kan läsas på denna sida (sid 28-29, 44-45samt 69-76.
    Andrabra sidor med info om salamandrar är http://www.caudata.org/cc/species/caresheets.shtml och http://www.caudata.org/
    Senast redigerad av Kjell Fohrman; 07 May 2015, 08:30.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #2
    Jag ber om ursäkt för att texten ser ut som den gör ovan. Dvs att ofta dras 2 ord ihop till 1. Så är det inte i originaltexten men det blir så när man klistrar in en text. Så strunta i detta när ni läser texten - det blir rätt sedan.

    Synpunkter efterlyses på texten ovan
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • T_B
      • September 2013
      • 96

      #3
      Ett tips kan vara att klistra in texten man vill använda i det lilla Windows-programmet Anteckningar (eller på engelska Notepad) först. Då försvinner alla tidigare formateringar och texten blir helt "ren". Sedan kopierar man texten från Notepad in i forumet. Vill man ha rubrikerna feta eller annat formaterat på något speciellt sätt så gör man det sist.

      Kommentar

      • Kjell Fohrman
        Administrator

        • December 2001
        • 48148

        #4
        Ursprungligen postat av T_B
        Ett tips kan vara att klistra in texten man vill använda i det lilla Windows-programmet Anteckningar (eller på engelska Notepad) först. Då försvinner alla tidigare formateringar och texten blir helt "ren". Sedan kopierar man texten från Notepad in i forumet. Vill man ha rubrikerna feta eller annat formaterat på något speciellt sätt så gör man det sist.
        Tack för tipset. Finns det inget sätt att bara rätt och slätt (utan att texten blir helt "ren") kopiera ett stycke och klistra in det som det är utan att något förändras.
        Dock detta var helt "off topic" och har inte med stjärtgroddjur att göra.
        Senast redigerad av Kjell Fohrman; 06 May 2015, 09:33.
        Akvaristiska hälsningar
        Kjell
        Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
        Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

        Kommentar

        • Bygert
          • March 2010
          • 2169

          #5
          Det gäller att hålla tungan i rätt mun, handlar det om stjärtgroddjur, ordningen Caudata eller om äkta salamandrar mer inskränkt med familjen Salamandridae? De förra har typ 650 arter i alla världsdelar utom antarktis medan de senare har ungefär 75 arter på enbart norra halvklotet. Antalet arter beror dock på vem man frågar och varierar över tid eftersom det rotas en del med systematiken.

          Det där med dvala kan vara lite lurigt. Vissa arter ska klart dvalas men de är inte vanliga i fångenskap. Många arter bör i stället brumeras men eftersom den termen inte fått genomslag är det inte så stor poäng att skriva så. Förslagsvis, ta bort ordet dvala eftersom det kan vara missledande. Skriv i stället att många arter bör ha en viloperiod med lägre temperatur och att man måste kolla upp för respektive art.

          När det gäller landdel så står det lite olika i texten. Vissa strikt akvatiska arter har ingen glädje av en landdel.

          Salamandrars gift kan vara lurigt för oss också. Man ska undvika att ta i dem av den anledningen också och definitivt tvätta händerna om man ändå varit tvungen att hantera dem. Det kan också vara lurigt med många salamandrar i dåligt ventilerat utrymme, man kan bli illamående.

          Vissa strikt akvatiska stjärtgroddjur tål inte inte transport i mossa utan ska transporteras i vatten.

          Djurskyddsförordning är en olämplig rubrik eftersom det finns en sån och det inte handlar om den. Djurskyddsregler är bättre. Tål att nämna att det finns lite mer regler än utrymme också.

          Viktigt att påpeka är att man måste läsa på om aktuell art, det varierar rätt mycket vad de t ex tål i fråga om temperatur och då är det bra om man kollat i förväg. Bra länkar:


          Newts and Salamanders Information for hobbyists, pet keepers, researchers and scientists.

          Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

          Kommentar

          • Kjell Fohrman
            Administrator

            • December 2001
            • 48148

            #6
            Stort tack för hjälpen - en fråga dock

            Ursprungligen postat av Bygert
            Vissa strikt akvatiska stjärtgroddjur tål inte inte transport i mossa utan ska transporteras i vatten.
            Vet du vilka dessa är. Jag har ofta hört att salamandrar har dött just pga av att de har transporterats i vatten men inte tvärt om som du skriver
            Senast redigerad av Kjell Fohrman; 06 May 2015, 09:34.
            Akvaristiska hälsningar
            Kjell
            Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
            Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

            Kommentar

            • Bygert
              • March 2010
              • 2169

              #7
              Alla larver ska transporteras i vatten. Axolotlar, som i princip är ett vuxet djur som stannat i larvstadium transporteras ungefär som fisk. Sen finns det fler akvatiska stjärtgroddjur som ska transporteras i vatten, olm t ex. De är ju inte så vanliga i fångenskap men visst finns de.
              Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

              Kommentar

              • Kjell Fohrman
                Administrator

                • December 2001
                • 48148

                #8
                Tack för synpunkterna.
                Axolotlar får ju en egen avdelning så de har jag inte med här.

                Jag har nu ändrat texten ovan utefter dina förslag
                Akvaristiska hälsningar
                Kjell
                Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
                Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

                Kommentar

                Arbetssätt...