Vattensköldpadds hjälp

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • pink
    • March 2010
    • 14

    Vattensköldpadds hjälp

    Hejsan!
    Jag håller på att bygger upp ett akvarium för att kunna lägga i en vattensköldpadda.
    Jag har en fråga om landsdelen man ska ju ha en speciell värmelampa så sköldpaddan kan sola men vad ska man ha för ”hållare” till glödlampan?
    Jag antar att det blir för varmt om man har en vanlig spotlight och lamporna som ska tåla värme i djur affären kostar ju skjortan. Är det bara att bita ihop och lägga ut en 500ing på lamphållare eller finns det någon billigare slags lamphållare man kan köpa någon annan stans?
    Sen har jag även hört att man ska ha speciellt lysrör så sköldpaddan får i sig något som heter UVB eller liknande som man tydligen inte har till vanliga fiskar utan till vvanliga akvarium har man UVA stämmer det?
    Fortsatt trevlig sommar på er.
    Väldigt tacksam för svar
  • Bygert
    • March 2010
    • 2169

    #2
    Det sköldpaddan behöver är UVB. relativt kortvågig ultraviolett ljus. UVB behövs för att bilda D-vitamin som bland annat är viktigt för skelettet. I vanliga glödlampor och rör finns det inget eller obetydligt UVB så man måste alltså ha speciallampor.

    Lysrör har varit det vanliga. De är ju fortfarande användbara men passar egentligen lite dåligt till solplats till sköldpaddor eftersom de är långa och mycket av ljuset hamnar där man inte har så stor glädje av det. Mer lämpligt till det här ändamålet är UV-lampor av lågenergityp, Repti Glo har kommit med såna som ligger mycket rimligt i pris. Använd inte typen 2.0, den är ointressant till det här. Kör med 5.0 eller 10.0, typen och effekten beror till en del på hur högt du sätter lampan och hur stora djuren är så det behövs mer information för att säga nåt om det.

    Det finns också kraftfullare lampor som också ger en del värme Power Sun, Mega Ray mfl. De lamporna har dock ett mycket avskräckande pris och de är dessutom så kraftfulla att det kan bli griljerad padda om man använder dem fel. Är det inte väldigt stort akvarium och djur så avråder jag.

    Lågenergitypen är som jag ser det alltså förstahandsvalet för uv. det som är ett litet problem är att eftersom det just är en lågenergilampa så ger de måttligt med värme och de behöver därför sannolikt kompletteras med någon typ av värmespot. Använder du en av var och riktar dem mot samma plats så fugnerar det bra.

    Till värmespotten kan du använda någon slags armatur med keramiksockel. Använder du en spot med invändig spegel så kan det se ut lite hur som, den riktar ändå värmen dit du vill ha den. Är det bara stabilt och tål effekten så är mycket användbart, har du det hela i ett akvarium med nån slags tak får du dock tänka på fukten också. Hur som bör du ha jordfelsbrytare.

    Till lågenergi bör du satsa lite mer på armatur, du bör inte ha typ sänglampa där ljuset kommer ut i änden på lampan utan en liggande variant med ordentlig reflektor över lampan. Du kan lätt ha en hälften så stor lampa om du har ordentlig reflektor och det tjänar du fort in på elräkningen.
    Folk är inte så dumma som man tror, de är ännu dummare

    Kommentar

    Arbetssätt...