Banjomalars beteende

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Fredag
    • March 2003
    • 79

    Banjomalars beteende

    Nu vill jag veta hur era Banjomalar beter sig under dagtid. Jag vet ju att de är nattaktiva, men inbillar mig att de kanske blir mindre "blyga" desto mer hemmastadda de blir?

    För er som inte följt min Banjos öde så kan jag berätta att h*n är ett missöde som följde med en javaormbunke på rot för ca 2 månader sedan. Den lever i alla fall fortfarande så jag antar att den hyfsat får tag i föda.

    Fick i helgen ett halvdussin metallpansarmalsyngel (1½ cm) av en jobbarkompis. Dessa små gynnare höll till en början till i min Banjos sovgrotta och yrde omkring. Resultatet var givetvis en irriterad Banjo - men, när jag matade med mygglarver råkade en bit fara förbi framför "näsan" på Banjon och dess grotta med resultat att h*n tog sig en rejäl munsbit (den hade inte tinat än och var en skaplig klump). Roligt för jag undrar alltid om den får i sig mat nog och dessa små gynnare höll den tillräckligt alert för att ta för sig dagtid. Var visserligen bara utanför grottan 1 cm och i en bråkdels sekund, men ändå!

    Nu vill jag veta precis hur era Banjos uppför sig dagtid. Gräver de alltid ner sig i gruset alt. gömmer sig i grotta/under rot eller kommer de fram ibland under dagtid? vad gör de om de kommer dagtid? Bara vid matning? Vad äter era Banjos gärna?
  • Fredag
    • March 2003
    • 79

    #2
    Kom igen nu! Dela med er av denna festliga mals egenheter!!!

    Kommentar

    • jekman
      • October 2002
      • 54

      #3
      Jag har iofs redan svarat på ditt ämne "sjuk banjomal", men bara för att dela med mig av denna "festliga mals egenheter" <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>så kan jag ju tillägga att den någon gång förra veckan lyckades med att stå på huvudet (jajamänsan inga armar här inte!) i grusen en hel dag. Den rörde sig varken för mat eller ljus.

      Jag har försökt lista ut ifall om den har något revir eller nått, men det enda som den bryr sig om är att få vara ostörd=mörkt för ögonen.

      Jag fattar fortfarande inte hur den kan fästa på akvarierutorna.

      mvh
      Jonas
      mvh
      Jonas

      Kommentar

      • Fredag
        • March 2003
        • 79

        #4
        Hej Jekman! Jo jag vet att några svarat tidigare, men tyckte det skulle vara roligt att höra mer om Banjons speciella drag.

        Skoj att den står på huvudet! <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle> Det har jag läst någonstans, men ej sett själv.

        Det där med revir är svårt att få en uppfattning om eftersom min knappt syns till på dagarna. Däremot tycks den ha ett favoritområde i akvariet där den tar sin tupplur. Där finns en liten Anubia som skuggar väl med bladen, en bra grotta eller annars grus som den gräver ner sig i.

        Skojigt nog verkar min banjo vara ett kotrollfreak, den dyker upp med huvudets spets (ögonen sticker fram) när den grävt ner sig i allmänhet.

        Kan den fästa på rutorna, har du sett det? Trodde inte det var möjligt med den munnen. Den äter väl inte alger alls trodde jag?

        Kommentar

        • jekman
          • October 2002
          • 54

          #5
          Kan den fästa på rutorna, har du sett det? Trodde inte det var möjligt med den munnen. Den äter väl inte alger alls trodde jag?


          Hittade bland annat denna festliga egenhet hos banjomalen på www.planetcatfish.com;

          "Banjo catfish expel water through their gills, making their swimming movement (I.E. irregular spurting bursts) somewhat comical."

          Kanske det som gör att den kan fästa på rutor, den kanske utnyttjar strömmarna i akvariet. Alger äter den nog inte, de är väl för snabba för de stackarna...

          Om banjomalen kan du läsa på;
          http://www.planetcatfish.com/ilibrary/aspredin/bunoceph/25_f.htm

          Om du inte redan gjort det.



          mvh
          Jonas
          mvh
          Jonas

          Kommentar

          • Fredag
            • March 2003
            • 79

            #6
            Jag måste dela med mig lite mer om denna annorlunda mals beteende...

            Nu hade jag inte sett den på över en vecka och var faktiskt lite bekymrad. Den gräver normalt ner sig under dagen, men allt som oftast syns svansen sticka fram. Jag har dock många gömslen, så jag kan ha missat den en tid.
            Hur som haver upptäckte jag den på ett nytt ställe igår. Den låg och sov(?) mitt i den stora javaormbunken. Utslängd liksom över några blad högt uppe i växten. Svajade lite med strömningarna... Festlig filur. Jag som var övertygad om att den aldrig lämnade botten - där fick jag!
            <img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_cool.gif border=0 align=middle>

            Kommentar

            • jekman
              • October 2002
              • 54

              #7
              Jag som var övertygad om att den aldrig lämnade botten - där fick jag!


              I helgen berättade flickvännen att vår banjomal hade legat på pumpen!?Typ 5cm under ljusrampen, den hade visst varit ganska livlig i helgen med många vackra koster... ok det där med vackra var kanske överdrivet.
              En rolig kombination är klogroda och banjomal, de går omkring på botten och lägger sig på banjomalen, sedan simmar malen iväg med grodan på ryggen.
              Kanske klogroderna stör malen, men det tror jag inte.

              mvh
              Jonas
              mvh
              Jonas

              Kommentar

              • Fredag
                • March 2003
                • 79

                #8
                Nu har den rackarn varit framme igen! Igår låg den på ett nytt ställe igen och vilade, ovanpå ett anubia-blad.
                Jag lade ner en sjunktablett (TetraTabimin), vilket jag gör ett par ggr i veckan och döm min förvåning om Banjon vaknade till och på ett mycket aktivt sätt konkurrerade om tabletten med framför allt Pitbullpleco:sarna. Jätteroligt att se! Den har aldrig varit aktiv dagtid förut på de tre månader som jag haft den.<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                Hoppas detta är ett trendbrott i dess beteende!
                Gissa Pitbullpleco:sarna var irriterande. De sög sig fast på Banjons huvud (över ögonen) upprepat under konkurrensen om tabletten. Banjon vann till slut i alla fall.

                Kommentar

                Arbetssätt...