Corydoras känsliga för flytt ?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Aquarina
    • July 2002
    • 108

    Corydoras känsliga för flytt ?

    Gjorde i onsdags något som skulle visa sig vara ett stort misstag.<img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle>Jag köpte nämligen 5 st små corydoras sterbai. Jag satte i dem på onsdags kvällen, på fredagen var tre döda och på lördagen de återstående två!!

    Vad kan ha orsakat denna katastrof ??? Skall jag helt ge upp tanken på corydoras eller kan jag göra något för att ett nytt försök skulle gå bättre? Har någon några goda råd att komma med ?

    Sterbai valde jag dels för att jag tyckte att de var så fina men också för att de lär vara tåliga för högre temperaturer (jag har normalt 29 grader i vattnet p.g.a. att jag har små diskusar). Men de är ju alldeles för dyra för att förlora på löpande band.

    Det här inlägget blir långt men jag ska försöka att beskriva så noggrant jag kan hurdana försutsättningarna var när jag tog hem dem.

    På min väg hem så var de i sin påse en dryg halvtimme sedan lade jag påsen i en spann med akvarievatten och började hälla i akvarievatten i påsen lite i taget. Under tiden bytte jag vatten i akvariet så att vattentemperaturen sänktes ett antal grader där. Därefter så hällde jag av lite av detta svalare vatten i spannen för temperatur utjämning. När jag hade fortsatt att koppa i spannen i totalt ca. en timme så tog jag dem slutligen ur påsen och lät dem gå i en spann med nytt vatten ur akvariet i en halvtimme innan jag slutligen släppte i dem. De hamnade då i ca. 25 gradigt vatten som ju över ett antal timmar höjdes till 29 grader igen.

    När jag hitade de första döda malarna så kollade jag vattnet med teststicka, men den visade varken nitrit eller nitrat. Jag har heller inte haft i något salt i vattnet. Det syntes inga yttre symptom eller skador på de döda malarna, kvällen innan de dog vare de i full fart allihop. Det enda jag lade märke till var att de allihop hade munnen öppen, är det slump eller kan det t.ex. tyda på syrebrist ? Skulle akvariet kunna vara för djupt för dem?

    Enligt butiken så hade de haft sina malar länge och dessutom så menar de att de är alldeles för erfarna för att sälja sjuka djur.

    I akvariet fanns redan förrutom diskusarna, några rödmunstetror, en skalare och en ancistrus. Jag köpte även 5 st rödmunstetror för att komplettera stimmet. I går kväll fick jag för första gången ta bort en rödmunstetra eftersom den hade förlorat nästan hela stjärtfenan och hade några vita luddiga prickar på framkroppen.

    Jag kan tillägga att det är ganska nervös att komma hem och titta i kavariet i kväll.
    <img src=icon_smile_dead.gif border=0 align=middle>
  • Shepard

    • March 2003
    • 13992

    #2
    Hej

    Om du bytte allt vattnet, eller det mesta, så kan det ha varit det som tog död på dem. Nyinköpta fiskar kan vara känsliga för helt nytt vatten har jag märkt. Köpte fyra flaggciklider för ett tag se´n. Några dagar senare gjorde jag ett 90 procentigt vattenbyte, och dagen efter hade alla flaggcikliderna vitapricksjukan. Jag medicinerade, och de blev friska.

    Gjorde ett liknande vattenbyte igen för några dagar se´n, och tänkte att de skulle klara det nu, eftersom de hade gått där ett tag nu. Men dagen efter var den ena död. Jag vet inte om det var det det berodde på, men det kan vara så. Så stora vattenbyten ska man helst undvika i samband med fiskköp verkar det som. Helst ska man nog inte byta vatten alls när man släpper i nya fiskar tror jag, dels för att klorhalten kan öka, och för att mängden nyttiga bakterier tillfälligt minskar. Och det tillsammans med stressen vid flytten kan nog bli för mycket för dem. Små vattenbyten gör nog inget, men stora ska man nog undvika när man precis har köpt nya fiskar.

    MVH Micke
    "You can fight like a krogan, run like a leopard, but you'll never be better than commander Shepard" (Miracle of Sound)
    Min profil
    Mitt galleri

    Kommentar

    • Aquarina
      • July 2002
      • 108

      #3
      Det var det vanliga veckobytet på ca 25 % som jag gjorde. Vet inte exakt hur mycket det blev eftersom jag höll på lite mer än vanligt att ta ur och fylla på i omgångar eftersom jag ville ha vatten med rätt temperatur att koppa de nya malarna i. Me ndet blev nog snarare lite mindre än lite mer än 25 % nytt vatten.

      Kommentar

      • gosatta
        • December 2002
        • 2669

        #4
        vid fiskköp så är det ju också lätt hänt att fiskens slemmhinnor på kroppen skadas av håvar och liknande vilken gör den enu kännsligare just då. Så det är nog mycket som kan spela in..

        Tea/GoSatta
        /Mats Åhrman
        http://www.gosatta.org
        http://www.stockholmsciklidklubb.com
        http://www.ciklid.se

        Kommentar

        • Kjell Fohrman
          Administrator

          • December 2001
          • 48148

          #5
          Som vanligt är det nästan omöjligt att säga vad som är orsaken till att de dog.
          De kan ju ha skadats av håven som Gosatta nämner (man skall alltid använda en finmaskig håv för Corydoras) men detta kan ju knappast ha drabbat alla.
          En annan sak är att vissa Corydoras utsöndrar ett gift i vattnet när de blir stressade, om sterbai gör detta känner jag inte till, men däremot har jag en hel del erfarenhet av detta problem med andra Cory.

          I så fall skulle det ha hänt i transportvattnet och ett tips när man packar Cory är därför att först fånga upp dom i en behållare där de då utsöndrar giftet och sedan ta annat vatten för transporten i påsen.
          Mot denna teori talar att de krävs ganska många Cory och ganska lång transporttid för att gifthalten skall bli så hög att fiskarna drabbas.
          Mot detta talar också att de då brukar dö under transporten, har de väl klarat denna så brukar det inte vara något problem.
          Detta är erfarenheter som jag har från tiden som jag var grossist och importerade fisk. Då kunde det gå åt skogen om exportören packat fiskarna fel (dvs inte bytt vatten), men då gällde det flera hundra i en påse och transporten var på ca 36 timmar och hade de väl överlevt transporten så var det sällan problem.
          Men detta kan i alla fall vara en möjlig orsak.

          En annan orsak kan vara temperaturen - de gånger jag haft sterbai har jag inte haft dem i högre temperaturer än 26 grader och i de böcker jag kollat i så står det angivet max. 25 grader så den verkar snarare trivas i något kallare vatten än många andra Cory. Men kanske är detta fel - var har du fått dina uppgifter ifrån?
          Nåväl detta var bara lite funderingar utan att ge något egentligt svar.
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Akvaristiska hälsningar
          Kjell
          Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
          Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

          Kommentar

          Arbetssätt...