Jag har just bytt upp mig från 720 till 960 liter och ska snart flytta över fisken.
I mitt 720 har jag haft sex ancistrus som gjort ett mycket bra jobb med att gnaga i sig alger. Det var med tvekan jag skaffade dem eftersom det i övrigt är ett akvarium med fisk och växter från enbart Västafrika. I brist på en bra västafrikansk algätare skaffade jag till slut ancistrusen. Framför allt har de gjort nytta på rötterna som tidigare var luddiga av alger och beläggning, nu är de nästan skinande blanka.
När jag nu ska flytta över fisken funderar jag på att byta ut ancistrusen mot någon annan ovanligare, vackrare och 'exklusivare' L-mal.
Ni med erfarenhet av andra L-malar - vilka kan mäta sig med ancistrus när det kommer till att hålla rötter och kanske även rutor fria från alger? Kan du rekommendera eller avråda från någon särskild art eller släkte?
Arten skall inte heller vara allt för svårskött eller kräva klart, extremt syrerikt eller starkt strömmande vatten - det är en sakta flytande svartvattensbiotop mitt akvarium ska efterlikna.
Tacksam för alla tips!
I mitt 720 har jag haft sex ancistrus som gjort ett mycket bra jobb med att gnaga i sig alger. Det var med tvekan jag skaffade dem eftersom det i övrigt är ett akvarium med fisk och växter från enbart Västafrika. I brist på en bra västafrikansk algätare skaffade jag till slut ancistrusen. Framför allt har de gjort nytta på rötterna som tidigare var luddiga av alger och beläggning, nu är de nästan skinande blanka.
När jag nu ska flytta över fisken funderar jag på att byta ut ancistrusen mot någon annan ovanligare, vackrare och 'exklusivare' L-mal.
Ni med erfarenhet av andra L-malar - vilka kan mäta sig med ancistrus när det kommer till att hålla rötter och kanske även rutor fria från alger? Kan du rekommendera eller avråda från någon särskild art eller släkte?
Arten skall inte heller vara allt för svårskött eller kräva klart, extremt syrerikt eller starkt strömmande vatten - det är en sakta flytande svartvattensbiotop mitt akvarium ska efterlikna.
Tacksam för alla tips!
Kommentar