Ny Zoopetartikel om Hypancistrus zebra

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Kjell Fohrman
    svarade
    Instämmer, men likafullt så skall man enligt min mening följa lagen och inte handla med zebra pleco. Risken är uppenbar att det framöver (redan nu är för övrigt även andra arter än zebra plecon stoppade) kommer att komma mycket tuffare exportregler vad gäller fisk från Brasilien - och det finns ingen anledning att ge myndigheterna ännu fler argument för detta.

    Lämna en kommentar:


  • Azur
    svarade
    Fast det är rätt bisarrt - Brasilien förbjuder export av fisken för att man håller på att bygga en räcka gigantiska kraftverksdammar som skall dränka hela utbredningsområdet och utrota arten.
    Dammar som inte tros kunna gå med vinst, vars miljökonsekvensutredning är bluff, och lokalbefolkning som protesterat mot dammarna har blivit mördade. Alltså ett rent bluffprojekt för att berika korrupta politiker, landägare, och byggherrar.

    H. zebra ligger långt ifrån värst till heller. Den odlas ju i rätt stor omfattning runtom i världen. Värre är det med alla de andra tetror och ciklider och malar som håller till i forsarna i Xingu.

    Lämna en kommentar:


  • Kjell Fohrman
    svarade
    Den är listad i landet Brasilien (där den finns), däremot är den inte CITES-listad (CITES-listan är en internationell överenskommelse).
    Den får alltså inte exporteras ut från landet och smuggling därifrån måste starkt kritiseras. Ju mer som smugglas, desto större är risken att det blir ännu mer restiktioner på fiskexport i Brasilien. Sedan kan man tycka vad man vill om exportförbudet på just denna art eftersom den sannolikt inom kort kommer att vara utrotad i sin naturliga miljö pga dammbygge.

    Däremot kan jag inte se något fel i att odla på arten och sälja yngel - tvärtom det är ju knappast någon nackdel att arten åtminstone får fortleva i våra akvarier.

    Lämna en kommentar:


  • isolapojken
    svarade
    Intressant läsning om en tveklöst vacker fisk. Vilket kar skulle inte förgyllas av en sådan?

    När man läser artbeskrivningen här på zoopet så står det:

    Det råder pga miljöskäl för närvarande exportförbud av denna art så om du skulle hitta nyligen vildfångade exemplar av denna art i handeln så rör det sig alltså om smugglade djur. Bojkotta affärer som sysslar med sådant.
    Stämmer det? Även artikelförfattaren skriver ju detta (med reservation för språkmissförstånd), men verkar rättfärdiga hållande av fiskarna med att arten i dagsläget inte är rödlistad av CITES.

    OM det är så att arten fortfarande är rödlistad och belagd med exportförbud känns det lite tveksamt att "marknadsföra" den med dylika artiklar. Parallell kan dras till djurparker i Kina som säljer benmjöl mm från sina egna tigrar då de dör; visst, tigrarna är ju inte tjuvskjutna, men marknaden och efterfrågan hålls vid liv. Vad det gäller malarna slipper man ju exportera om man odlar, och det är ju det som beskrivs i artikeln... En liten tanke som slog mig, men det finns ju flera vinklar på det.
    Hur som hellst en oerhört vacker fisk presenterad i en bra artikel.

    Lämna en kommentar:


  • Radioaktiva Räkor
    svarade
    Ooouh blir bra kvällsläsning

    //C

    Lämna en kommentar:


  • Kjell Fohrman
    startade ett ämne Ny Zoopetartikel om Hypancistrus zebra

    Ny Zoopetartikel om Hypancistrus zebra

    En ny artikel har lagts in i Zoopets stora artikelarkiv. Denna gång en utmärkt artikel om Hypancistrus zebra och den som skrivit och fotat är Erlend D Bertelsen (tack för det). Erlend berättar i sin artikel verkligen allt om denna vackra, dyra och extremt populära L-mal
    Länk till artikeln
Arbetssätt...