L-Malar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • jte
    • January 2004
    • 58

    L-Malar

    Hej, undrar om det finns en bra beskrivning på internet, ang. skillnader mellan hyp- lasi- Scobi- Bary-ancistrus etc. Letade på planetcatfish men hittar inte någon beskrivning. Vad är skillnaden på L och LDA? Har just börjat intressera mig mycket för dessa vackra fiskar.

    Janne....har du någon hemsida..e-mail som man kan ställa lite frågor om L-malar, du verkar mycket kunnig.
    www.diskus-varberg.com
  • JE
    • January 2002
    • 719

    #2
    L och LDA, båda står för Loricariidae vilket är den familj dessa släkten tillhör. L-nr kom till i slutet på 80-talet och det var den tyska tidskriften Datz som introducerade dessa för att hålla isär alla nya malarter som började dyka upp.
    LDA-nr introducerades lite senare (1992) utav den tyska tidskriften Das aquarium / Erwin Schraml.
    Man kan finna samma art i båda systemen men flertalet LDA-malar har inget L-nr i tidigare utgåvor.

    Man kan också säga att LDA-malar är mer korrekt beskrivna än L-malar, L-nr kom till rätt hastigt för att man var tvungen att ha ett system som fungerade både från Exportör till Importör och slutligen slutkunder för att vara någe sånär säker på vad man beställt eftersom marknaden och upptäckten av alla dessa nya malar skapade en hel del förvirring och för att flertalet inte är vetenskapligt beskrivna och således inte har något namn och det kommer dröja mycket länge för ichtyologer att beskriva alla dessa och placera dem i rätt släkten och många kommer få nya släktnamn som inte existerat förut...därav alla dessa L- och LDA-nr.

    Fram till dags dato existerar ca 355 L-nr och ca 72 LDA-nr varav en del har ett vetenskapligt korrekt namn men fler kommer varefter men eftersom arbetet är tidsödande så behåller även de vetenskapligt beskrivna arterna sina L-nr för att inga missförstånd skall uppstå.
    När första utgåvan av Aqualogen "Loricariidae all L-numbers" trycktes så kom den till i all hast för det var bråttom att få ut den på marknaden och följden blev en massa fel, även medvetna "misstag" som att använda samma bilder för olika L-nr för man inte hade någon bild som stämde...fel släktnamn...fel fångstplats...fel land mm.

    Men precis nu i dagarna så har den nya Aqualogen släppts med 350 L-nr och 72 LDA-nr och enligt Erwin Schraml som är en av två utgivare så skall alla fel vara rättade i denna utgåva. Kommer börja säljas i sverige under februari men kommer vara betydligt dyrare än första utgåvan...ca 600-700 kr om inte den svenska agenten lägger på ännu mer förstås men det är vad den kostar om man beställer den direkt från förlaget.

    Länk till en av världens främsta ichtyologer när det gäller malar: http://george.cosam.auburn.edu/usr/key_to_loricariidae/lorhome/lorhome.html
    Mellan vissa släkten är inte skillnaderna så lätta att se och i vissa så är de inte tillräckligt avvikande som i tex. Panaque vs Panaqoulus där det sistnämnda släktet var tänkt för småväxta Panaquer och lades fram av Issbrucker (ichtyolog) från holland men där Armbruster inte höll med...med rätta för beskrivningen var inget vidare proffisionellt gjord så Panaqoulus skall inte användas egentligen för de tillhör släktet Panaque dentex gruppen som är holotypen för dessa, tidskriften Datz var snabba att publicera detta namn för man vill göra det känt så snabbt som möjligt och få det accepterat av flertalet experter och på så sätt skapa ett nytt släkte utan motstånd från andra ichtyologer...men det gick inte så lätt.
    Flertalet av all L-malar är placerade i rätt släkte idag men ett antal kommer att splittras upp på några nya släkten varefter de blir rätt beskrivna, så det är inte helt lätt med att artbeskriva och ange skillnaderna på alla malar, men flertalet kommer du hitta i den länk jag angett.

    Du kan skicka mail genom att klicka på "maila skaparen"

    Mvh Janne
    http://www.goc.se

    Kommentar

    • jte
      • January 2004
      • 58

      #3
      Tusen tack, jag lär återkomma till dig.
      www.diskus-varberg.com

      Kommentar

      Arbetssätt...