Ansistrusar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Cat
    • May 2002
    • 74

    Ansistrusar

    Jag har två ancistrusmalar hemma, som jag antog var en hona och en hane, men nu börja jag undra över om de ens är samma art. Jag har haft dem tillsammans i över nästan två år, men det har inte visat tillstymmelse till intresse för varandra...

    Den ena, som jag köpte först, var en riktigt liten en när jag köpte den, och hon(?) är fortfarande bara ca 3-4 cm när jag nu har haft henne i minst två år. Föst hade jag henne i ett 50 l akvarium, men för ca ett halvår sen skaffade jag ett 300-liters akvarium. Hon har inga borst alls på huvudet.

    Den andra är ca 6 cm och har tydliga, stora borst på nosen, det hade han redan när jag köpte honom (det var därför jag köpte den, för att jag trodde jag hade en hona hemma).

    De är mycket lika i färgteckning (mörkt brun med ljusare prickar), och bägge har en vit/ljus kant på stjärtfenan.
    Men jag tycker det är konstigt att den lilla inte växer sig större...

    Jag vet att det finns flera arter av ancistrus som är svåra att skilja åt. Kan det vara så att jag råkat få två olika arter?

    Eller är det något annat man måste göra för att de ska leka? Jag har en del krukor i akvariet och temperaturen ligger på ca 28, men den har stundtals växlat upp till 29-30 (pga vi hade en alldeles för stark doppvärmare från början).

    "It's nice to be important, but it's more important to be nice."
    "It's nice to be important, but it's more important to be nice."
  • Michael Legnér
    • January 2002
    • 467

    #2
    Ancistrusar måste få mycket mat för att växa ordentligt! Tabletter varje dag!

    Dessutom måste de få det från början. Det är för sent att försöka få dem att växa efter att de så att säga blivit vuxna. Jag fick yngel i ett par omgångar men det vara bara de jag gav till mina föräldrar som blev riktigt stora (kring en decimeter!).

    För övrigt vill de gärna ha kraftig strömning i vattnet, dämpad belysning, rötter, hålor och förmodligen lägre temperatur är 27-30 grader. 25 grader brukar vara lagom för de flesta fiskar. Jag har nu problem med att temperaturen går upp mot 28 pga fyrarörs-ramp och värmen ute (använder bara doppvärmare på vintern).

    /Micke

    310L med Corydoras punctatus, C peru sp. "gold", C sterbai, L001, L092, L148, L168, L183(L59?), L260, LDA9, Otocinclus, Svarta fantomtetror.
    Två katter (Spookie huskatt och Totte skogkatt).
    /Micke
    Mitt akvarium

    Kommentar

    • Cat
      • May 2002
      • 74

      #3
      Jaså, vad jag har hört så ska man höja temperaturen till 29-30 om man vill få ancistrusar att leka... Men jag minns faktiskt inte vart jag hörde/läste det, så det kanske ej stämmer.
      Hmmm.. Så du menar att jag har matat för lite.., MEn det konstiga är att hanen har växt en hel del sen han kom till mitt nya, stor akvarium, men inte den lilla... De får fodertablett varje dag, men förr när jag hade mitt lilla akvarium så hände det att jag slarvade (var inte hemma så mycket... nykär...<img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>)
      Men påverkar honans storlek deras lekvillighet? Hanen är mest aggressiv mot honan, särskilt vid matningen.

      Jag har haft så låga temperaturer som 25, pga att när vi hade den förra doppvärmaren så kund vi inte ha den på om dagarna, för då steg tempen till 30, men vi var tvugna att ha på den på natten, men ibland glömde man ju...

      "It's nice to be important, but it's more important to be nice."
      "It's nice to be important, but it's more important to be nice."

      Kommentar

      • Michael Legnér
        • January 2002
        • 467

        #4
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
        ...Jag har haft så låga temperaturer som 25, pga att när vi hade den förra doppvärmaren så kund vi inte ha den på om dagarna, för då steg tempen till 30, men vi var tvugna att ha på den på natten, men ibland glömde man ju...
        <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Men du har alltså inte en termostatdoppvärmare? De är billiga nuför tiden och håller en temperatur inom en grad (om det inte blir varmare på grund av omgivningen förstås).

        /Micke
        /Micke
        Mitt akvarium

        Kommentar

        • Michael Legnér
          • January 2002
          • 467

          #5
          <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
          Jaså, vad jag har hört så ska man höja temperaturen till 29-30 om man vill få ancistrusar att leka... Men jag minns faktiskt inte vart jag hörde/läste det, så det kanske ej stämmer...<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

          Jag hade inte mer än 25 grader. Men det finns många teorier om det där med temperaturen. Man försöker ofta härma naturen och då kan t ex en sänkning av temperaturen (mycket regn i naturen) ge lekresultat. Men jag är inte så säker på att det där med temperaturen har så stor betydelse för "enkla" malar som ancistrus. Det finns ju hemskt mycket svårare malar.

          Men du är säker på att det är en hona och en hane? Kan vara en klar födel att ha flera honor till en hane. Jag minns inte hur mitt förhållande var men jag hade fler än två malar. Sedan tappade jag räkningen när de började yngla av sig, men de är roliga att se de små liven.

          Jag ska prova med vitsömsancistrus efter sommaren. De är snygga, mellandyra och ska vara möjliga att få yngel av utan för mycket ansträngning.

          Det jag ska satsa på är kraftig vattencirskulation (&gt;2300 liter per timme i 310 liters akvarium), mycket rötter (en jätttestor bland annat) samt olika lekrör och "keramikträdstammar". Använd ett uppåochnedvänt terakottafat (ganska stort, 18 cm), fick jag som tips. Gör ett litet hål i kanten, bara så stort att malen kan ta sig in.

          /Micke
          /Micke
          Mitt akvarium

          Kommentar

          Arbetssätt...