Discus och skygghet

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Wolf
    • February 2003
    • 123

    Discus och skygghet

    Ett ämne som jag aldrig har sett diskuteras är det här med discusar och skygghet. För det första kan vi kanske slå fast att discus är en nervös fisk i grund och botten, men vad är det egentligen sm avgör om man får fiskar som inte störs utav någonting eller fiskar osm står slickade mot akvariets bakruta och sprätter iväg så fort någon gör en hastig rörelse i rummet.
    Jag har förståss fått flera olika förklaringar genom åren. Alla mer eller mindre trovärdiga. De vanligaste är:

    * Det beror på vattnets kvalitet, sant förvisso, men varför är det då så att även fisk som går i fint vatten kan vara skygg?

    * Det beror på hur mycket man rörös ig framför karet, jaså? Varför förhåller det sig då på det viset att samma discusägare kan ha ett akvarium där fisken är väldigt lugn, och andra akvarim där fisken är väldigt skygg? Han och hans familj rör sig lika mycket framför bägge karen. Detta har jag sett flera exempel på.

    * Det beror på hur många de är. Möjligt, men varför har man då såmånga gånger sett kar där det bara funnits två eller tre discus, och där de samtliga har varit lugna?

    * Det beror på att man har skrämt dem med för mycket håvar och ideliga vattenbyten. Detta påstående tar jag som mest troligt, men håller det verkligen en närmare kontroll?

    Mvh

    Wolf
    http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=266915
  • Tropfrog
    • October 2002
    • 8078

    #2
    Mina har varit allt utom skygga sedan jag köpte dom 6 mån sedan. Den sista veckan har dom börjat att bli skygga och stressade. Det som har ändrats är att jag nu sänker ph helt och hållet med co2 som styrs med controller. Jag tror inte det har med vattnet eller ph att göra efterssom ph är jämnare nu (bättre?). Allt annat i vattnet är oförändrat. Jag har inte rört mig mer i rummet den senaste tiden. Men däremot så har växterna tagit en rejäl fart och därmed så behöver jag gallra oftare, så därför så är min slutsats densamma som din. Om diskusen blir skygga så beror det kanske på att manb rotar för mycke "hemma hos dom".
    MVH
    Magnus
    min zoon

    Kommentar

    • Discus fantast
      • February 2003
      • 30

      #3
      Vattnets kvalitet är nog huvudsaken till skygg och lättskrämd fisk.

      Vattnet kan variera mycket från dag och natt har man då lite dålig balans i akvariet så blir det större svägningar av vattenvärden vilket påverkar negativt.

      Svarttorv verkar vara välidigt bra surar ner vattnet tillför många ämnen som verkar lugnande på discus man får även ett väldigt klart vatten inte att glömma så trivs även växterna bra...

      Mycket med skuggor som hastigt kommer över akvariet skrämmer nästan vilken fisk som helst.

      Skapa en så naturlig miljö som möjligt jag själv har grus mycket rötter även mycket växter även insyn från alla håll i akvariet och fiskarna verkar trivas med det går man från vardagsrummet ut till köket så följer discusarna efter en väldigt nyfiket ser dom att man spekar i frysen ja då blir dom som tokiga!

      Det finns så jätte mycket som kan spela in på detta så det är svårt att svara på, ex. en fisk som står o vilar o plötsligt blir överaskad blir ju livrädd precis som en annan också blir.

      Även sjukdomar spelar in.

      Mvh/Henrik

      Kommentar

      • Wolf
        • February 2003
        • 123

        #4
        Det där med "naturlig miljö" tror jag då absolut inte på. Vet många som håller sina discus i helt kala akvarier (däribland jag själv) och de har inga problem med skygghet.
        Å andra sidan, så vet jag folk som har "naturlig miljö" och som har problemet, så nej, den anledningen går bort för mig.



        Wolf
        http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=266915

        Kommentar

        • Bilbo
          • February 2002
          • 2119

          #5
          Jag har mitt discuskar i vardagsrummet och dessutom precis vid dörren in till köket (ajabaja,fy på mig), jag har både barn och hund som springer fram och tillbaka framför karet.
          Detta har lett till att mina discusar inte är skygga överhuvudtaget. Det enda de inte gillar är algmagneten.

          // Magnus
          // Magnus
          Helt akvarielös men med ett akvaterraium, 4 katter och 1 hund

          Kommentar

          • Pierre
            • November 2002
            • 279

            #6
            Hej!

            Intressant tråd! Jag köpte mina första discusar för en vecka sedan. Så jag är ingen expert på området! Men jag vill ändå dela med mig av mina futtiga erfarenheter!

            För det första så tror jag stenhårt på att skyggheten beror på "personligheten" hos fisken! Precis som hos människor! Ingen tvekan där, vilket också borde ge svar på alla frågor i detta ämne!

            Jag har exempelvis 7st discusar. 5 av dom är inte rädda för nånting(!) När jag är nere med händerna och rotar i karet är dom direkt fram och börjar simma runt mina händer. Nafsar lite och är allmänt nyfikna, medan dom andra två genast gömmer sig bakom en rot eller växt så fort jag tar bort locket till karet! Och då lever dom ju alla i samma miljö! Och jag har inget perfekt discusvatten! Dom går i vatten som har Ph 7,5 Kh 3 nåt, 0 nitrit och nitrat. Så vattenvärden kan inte vara en avgörande orsak!

            Däremot är karet fyllt med växter och rötter vilket jag tror är ganska viktigt för att en fisk inte ska bli ett nervvrak, för att använda starka ord! En fisk som kan gömma sig när den blir skrämd, blir klart mycket lugnare än en fisk som inte har nånstans att gömma sig! Samma sak där, som för oss människor. Om du blir pistolhotad så vill du väl ha nånstans att gömma dig. Då blir du lugnare... Ganska grovt exempel, men det är en bra jämförelse.

            Att dom skulle bli nervösa för att man gör mycket vattenbyten, rotar i karet och liknande är inte troligt! Jag ansar växter och håvar upp döda blad m.m varannan dag! Vissa blir givetvis skrämda (gömmer sig), men vissa inte... Det beror på personligheten hos fisken!






            Mvh// <img src=extra_smilie_discus.gif border=0 align=middle> Pierre <img src=extra_smilie_discus.gif border=0 align=middle>
            (check my profile)
            Mvh// Pierre
            (check my profile)

            Kommentar

            • pelle
              • January 2002
              • 419

              #7
              Jag tror att skygghet har väldigt lite att göra med fiskens personlighet. Däremot har skygghet väldigt mycket att göra med Sällskap, ålder, inredning och allmänkondition.

              Saker som ger låg skygghet.

              Unga fiskar =
              Mycket sällskap =
              Bra kondition =
              Mycket gömställen =

              Detta gäller alla de ciklidarter jag har haft i min ägo.

              Mvh/ Per
              Per

              Kommentar

              • Pierre
                • November 2002
                • 279

                #8
                <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
                Jag tror att skygghet har väldigt lite att göra med fiskens personlighet.
                <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

                Varför är då två av mina discus mer rädda än dom andra? Alla är lika gamla och lever i samma miljö!



                Mvh// <img src=extra_smilie_discus.gif border=0 align=middle> Pierre <img src=extra_smilie_discus.gif border=0 align=middle>
                (check my profile)
                Mvh// Pierre
                (check my profile)

                Kommentar

                • pelle
                  • January 2002
                  • 419

                  #9
                  Låg social status i gruppen kanske?
                  De dominanta fiskarna i din grupp av Discus är säkert de minst skygga, eller hur?

                  Mvh/ Per
                  Per

                  Kommentar

                  • speed
                    • February 2003
                    • 397

                    #10
                    jag har haft mina disucs i ugefär 5veckor. och dom har gått i både kalt akvarium och ett välplanterat med rötter växter. Dom har varken varit skygga eller vätskrämda i något av mina kar. jag har 9st. jag tror lite på att desto fler man har desto lugnare känner dom sig inom gruppen. men såfort jag öppnar på täckglaset eller bara kommer in i rummet så kommer dom som ett spjut till framrutan. och när jag byter vatten så nafsar dom mig på handen..
                    så miljön spelar ingen roll alls. jag hade disucs för 5 år sen och dom va inte heller något rädda alls. så personlighet spelar nog ingen roll heller..
                    jag har kommit fram att om man kollar på fiskarna mycket och är inne i rummet ofta så vänjer dom sig vid mycket ljud och människor.
                    Dom är inte rädda för våran hund som brukar speinga fram till karet och nosa.

                    mvh Jonas
                    Mvh Jonas


                    http://www.zoonen.com/perzoonen/galleri.asp?oid=131517

                    Kommentar

                    • Wolf
                      • February 2003
                      • 123

                      #11
                      Det här har varit intressant läsning, lika många olika åsikter som det har varit debatterare. Det bevisar också att ämnet är omöjligt att uppnå någon säker kunskap om. Var och en får istället bilda sig en egen uppfattning.

                      Mvh

                      Wolf
                      http://www.zoonen.com/minzoon.asp?oid=266915

                      Kommentar

                      • speed
                        • February 2003
                        • 397

                        #12
                        jo det stämmer wolf..

                        mvh Jonas
                        Mvh Jonas


                        http://www.zoonen.com/perzoonen/galleri.asp?oid=131517

                        Kommentar

                        Arbetssätt...