Varför gör de så med vår Texashane? + en fjärilsciklid fråga.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Annicka 74
    • September 2011
    • 110

    Varför gör de så med vår Texashane? + en fjärilsciklid fråga.

    Hej hej!
    Förra veckan fick vi yngel från vårt Texasciklid par. Under veckan har yngelmängden minskat med ett 50tal varje dygn. I förrgår när vi plockade upp ancistrusynglen ur samma akvarium som vi inte vill skulle bli fiskmat passade vi på att "sno" några ciklidyngel från Texasparet också så några kanske skulle överleva. Paret hade kanske hundra kvar som försvann i går efter en "algtablettstrid". De fick bara ett yngel kvar och detta har det vaktat med stora besvär i dag.
    Nu ser vi inte längre ynglet och det verkar som om hanen har gett upp sitt letande och vaktande. Han (Charlie) börjar nu att skifta tillbaka till sin vanliga färg (han har varit svart och vit under pappatiden).
    Helt plötsligt började den andra Texasciklidhanen och en av eldbukarna ge sig på Charlie. De slåss inte hårt och jagar men de trycker ner honom i sanden och mot glasväggarna. De behandlar honom också som hanar uppvaktar honor...stryker sig mot honom och fjantar....
    Honorna började också att slåss!

    Detta skedde under 10 minuter och nu verkar de ha slutat.

    Charlie har högsta rang i akvariumet och är den som brukar avstyra bråk mellan eldbukarna.

    Varför gör de så här?
    Min teori är att de andra på något vis har respekterat Charlie att han har haft yngel och därför ha varit så jobbig en tid och inte velat bråka med honom eftersom han har de så jobbigt ändå. Nu när de upptäckt att de är utan yngel ska de ge igen.
    Vad tror ni?


    ...också fjärilscikliderna då.....
    Dessa har vi i ett annat akvarium med blandade fiskar. Slöjstjärtar, mollys, guppys, kampfiskar och annat....
    Vi har fyra fjärilsciklider. Två hanar och 2 honor. En av hanarna har högsta rang. Han byter hona varje gång de ska lägga rom.
    Första honan han hade ihop det med lade rom 2 dagar efter att vi köpt dem. Den honan är ingen duktig romvaktare så hanen fick dra det stora lasset och rommen försvann efter 1:a natten.
    Efter någon vecka fick han ihop det med hona nr 2 och de var verkligen ett team och vaktade som sjutton men lyckades inte heller behålla ynglen. De klarade iallafall sig i 2-3 dygn. Vi trodde att de skulle hinna kläckas.

    Nu har han ihop det med hona nr 1 igen och vi satt och kollade i går eftermiddag när hon lade rommen och hur hanen fixade med sitt. Häftigt!
    De vaktade under kvällen men i morse har hanen börjat stöta bort honan!!! Hon får inte komma i närheten av rommen!!!
    Varför gör han så!?
    Är han förvirrad och inte vet vilken hona han har ihop det med eftersom han byter hela tiden eller litar han inte på henne eftersom hon inte är så duktig på vaktandet????

    Vi funderar på att ta äggen och lägga dem i yngelakvariumet men samtidigt vill vi ju att naturen ska få ha sin gång! (Talar lite emot mig själv nu med tanke på yngelstölden i det andra akvariumet )

    Samtidigt tycker vi att det är lite kul att försöka få upp yngel! En liten utmaning.....

    Hur gör ni? Håller ni också på och tar yngel och försöker få de att överleva?

    /Annicka
Arbetssätt...