Guldfisk med diabetes !

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Kjell Fohrman
    Administrator

    • December 2001
    • 48148

    #16
    Förmodligen har fiskar bukspottkörtel.Varför inte??
    Vad vet jag - det var ju därför jag frågade.

    Sedan är det ju en annan sak att om de nu skulle ha diabetes så skulle de aldrig överleva en behandling mot det. Det mest humana vore därför att avliva fisken.
    Akvaristiska hälsningar
    Kjell
    Signatur 1. Frustra laborat qui omnibus placere studet
    Signatur 2. Jag är inte tillräckligt ung för att kunna allt och inte heller tillräckligt gammal för att ha glömt allt.

    Kommentar

    • martal
      • May 2004
      • 618

      #17
      :-)
      Håller med dig:-:-)
      Mycket humant.
      MVH Marita
      Senast redigerad av martal; 31 December 2005, 19:14.
      Det här behöver du veta
      www.bristol-aquarists.org.uk/index.htm

      Kommentar

      • laerni
        • October 2005
        • 1046

        #18
        Min dotter är läkare och säger att alla varmblodiga djur kan få diabetes! Men fiskar och ormar Nej!
        Lasse

        Min Zoon

        Bilder på Diskusyngel mm:
        http://www.laerni.dk/rubin.htm
        Nytaget på Diskusfröna
        http://www.laerni.dk/Diskusfrona.htm

        De senaste
        http://s165.photobucket.com/albums/u...7Image0112.flv

        Kommentar

        • GoldfishFantasy
          • November 2005
          • 25

          #19
          Okej, gott folk ! Tack för alla svar !

          Angående fiskar och diabetes är jag själv en smula osäker. Jag arbetar på hematologen (avd. 63 på Sunderby Sjukhus i Luleå) och min specialistkompetens är sålunda blodsjukdomar och inte sjukdomar i det endokrina systemet även om jag tidigare vikarierat på diabetesavdelningen.

          Fiskar borde ha en bukspottkörtel eller åtminstone ett organ som motsvarar detta. Hur skulle det annars kunna tillgodagöra sig den energi som maten genererar ? Och precis som för vilket annat djur som helst så behöver animaliska celler insulin som öppnar dörrarna till cellerna för det i blodet cirkulerande glukoset. Det borde, såsom jag ser det, vara tekniskt möjligt för en fisk att få diabetes.

          Jag har känt Johnnie Walker i fyra år. Han är en av mina bästa vänner och vi delar lägenhet sedan jag fick honom i en liten plastpåse av en kollega. En pigg krabat med trevliga färger och varm personlighet som alltid rusar fram mot mig när jag närmar mig akvariet. Han har alltid varit frisk, frånsett ett sår på sin stjärtfenan sommaren år 2002 som jag framgångsrikt behandlade med Ektozon och anti-bakteriell akvariemedicin. Jag tycker om den här guldfisken, det är mer än bara en vanlig guldfisk för mig, vi har ju varit tillsammans så länge.

          Nu måste jag få tala av mig litet...

          Tänkte börja med att tacka Marta för upplysningen att fiskar faktiskt har en bukspottkörtel. Jag vill också passa på att tacka Kjell Fohrman för att du mödat dig till att besvära din hustru med mina ängsliga frågor men jag förstår förstås att en endokrinolog och alla andra vanliga intern-medicinare arbetar med människor och inte med fiskar. Så tack alla för att ni tagit er tid och funderat tillsammans med mig.

          Hur ska jag då göra i detta fall ? Jag tror precis som Kjell att en behandling är omöjlig ur praktisk synvinkel. Till att börja med så behöver jag en droppe blod några gånger om dagen för att kunna mäta blodglukosen och dessutom vet jag ju inte ens på vilken nivå denna borde ligga för en guldfisk. Med en människa är detta lätt ordnat med ett stick i fingret, men Johnnie Walker är en fisk och ett stick med en vanlig tunn lancett skulle nog kunna liknas vid att köra in ett järnspett i en människa. Inget trevligt Och blodet sedan, en droppe är ingenting för oss här på forumet men kanske motsvarar en hel liter mänskligt blod för en fisk. Och såret sedan, hur skulle jag kunna sticka en fisk flera gånger om dagen utan att tillfoga den dödliga sårinfektioner och fruktansvärd stress ?

          Det var problem nr 1, att analysera och ta blod från en guldfisk. Problem nr 2 är ju medicineringen. Novorapid, Levemir och liknande är syntetiskt framställt insulin gjorda för människor. Det vore omöjligt att injicera rätt typ av insulin i rätt kvantitet i min guldfisk och dessutom är de tunna och smärtfria injektionsnålar som en diabetiker använder återigen att likna vid rena järnspettet för en guldfisk. Aldrig att JW skulle överleva ett stick med en vanlig insulinpenna

          Så vad göra, marta och Kjell och alla ni andra ?

          Jag tror jag får låta naturen ha sin gång. Jag ger Johnnie Walker en chans att överleva, vi får se vad som händer. Jag kan känslomässigt inte avliva honom, i så fall får han dö i akvariet i lugn och ro. Vet att detta verkar hemskt för många av er men jag kan helt enkelt inte förmå mig att avliva honom. Jag fixar det inte !

          Bästa nyårshälsningar
          GoldfishFantasy (tre, förmodligen snart bara två, guldfiskar i ett 240L-kar)

          Kommentar

          • Kramfors
            • January 2003
            • 7265

            #20
            Vad i fisken uppträdande får dig att tro att något är fel.
            Får den ett Guldfiskfoder eller Koifoder med kolhydrater.
            http://www.kramforskoi.com/

            Kommentar

            • GoldfishFantasy
              • November 2005
              • 25

              #21
              Den har alltid fått bästa tänkbara foder, Kramfors, och alltid foder avsett för guldfiskar. När Johnnie Walker var liten utgick jag från Sera Goldy Royal och tinade, skalade och hackade ärtor som foder. När han nu är större använder jag mig av TetraAniMin "Goldfish Energy" som huvudfoder kombinerat med ärtor (som jag numera inte behöver hacka utan bara skala och tina) samt räkmix. Huvudfodret får de dagligen, ärtor varannan dag och räkmix en gång i veckan. Varje söndag, då jag byter vatten i karet (25-30% i mitt 240L en gång i veckan) så får mina tre guldfiskar banta. Jag har alltid varit försiktig med dieten för att undvika övermatning varför jag matar dem sparsamt två gånger om dagen, sex dagar i veckan och alltid har perfekta vattenvärden och fullgod filtrering och syresättning av vattnet.

              Senast jag matade dem uppförde sig Makers Mark och Blanton precis som vanligt medan Johnnie Walker fick ett "psykbryt" och simmade okontrollerat runt i akvariet i full fart för att sedan stanna upp någon sekund och sedan sätta fart igen (hyperglykemi ?). Väldigt underligt beteende. Han har också magrat markant de senaste veckorna (också ett klassiskt tecken på obehandlad diabetes).

              Hälsn.
              GoldFishFantasy (en ledsen guldfiskägare)

              Kommentar

              • neon_kimpan
                • August 2005
                • 1733

                #22
                har inte läst allt i tråden, men ska du allvarligt plocka upp fisken för att ge den insulin ?? låter lite roligt bara, men men, fiskar kan la kanske me ha de ?!?!
                MSN: Kim_s@pc.nu Adda gärna.

                Kommentar

                • mayday
                  • November 2005
                  • 2085

                  #23
                  släng i en DL dextropur o se om de är nån skilnad ... simmar den Backstroke så hadde den antagligen de :P
                  ______________________________________________

                  "Never underestimate the power of stupid people in large groups."

                  Kommentar

                  • Pechvogel
                    • October 2005
                    • 378

                    #24
                    eftersom du själv har av uppenbara och humana skäl har uteslutit varianten att kolla b-gluk och injecera insulin gjort för människor så finns det (vad jag kan se) endast två alternativ kvar. OM det nu verkligen är så att han har fått diabetes. antingen får du som kjell säger avliva stackaren eller helt enkelt sätta in honom på kostbehandling.
                    kan även fundera över om det finns något annat som kan orsaka detta beteende hos firren?

                    lycka till
                    Fish and Chips --> Chipspåse framför akvariet en lugn kväll

                    ZOON

                    Kommentar

                    • GoldfishFantasy
                      • November 2005
                      • 25

                      #25
                      Problemet är att kostbehandling ofta är otillräckligt. Nu vet jag ju bara hur det förhåller sig bland människor (är sjuksköterska på hematologen på Sunderby Sjkh) och de två huvudvarianterna av diabetes är:

                      * typ 1-diabetes
                      * typ 2-diabetes

                      Den stora skillnaden, om vi fortfarande talar om människor, är att typ 1-diabetes innebär att bukspottkörteln helt slutat producera insulin medan typ 2-diabetes bara innebär en insulinresistens som kan vara av mer eller mindre allvarlig natur. En typ 2:a kan alltså klara sig enbart med motion och kost precis som du är inne på, Pechvogel, medan en typ 1:a ovillkorligen behöver insulin. Får en typ 1-diabetiker inget insulin är döden oundviklig. Nu vet jag inte alls hur det förhåller sig med fiskar men eftersom fiskar har en bukspottkörtel borde bägge typerna av diabetes vara fullt möjliga ur teoretisk synvinkel och skulle Johnnie Walker ha en diabetes påminnande om mänsklig typ 1-diabetes kommer jag sålunda inte att kunna rädda honom hur jag än försöker.

                      Det kan tyckas långsökt att misstänka diabetes men jag har uteslutit den ena sjukdomen och parasiten efter den andra. Johnnie Walker har genomgått två olika typer av medicinbehandling varav den ena kraftfullt slår ut interna bakteriella infektioner. Diabetes är därför, såsom jag ser det, en fullt möjlig och i mitt fall rentav trolig orsak.

                      Men det här att inte kunna göra något åt det, att inte ens kunna kontrollera om min fisk har diabetes och i vilket fall som helst inte kunna medicinera den är så otroligt frustrerande.

                      Hälsn.
                      GoldfishFantasy (en ledsen guldfiskhållare)

                      Kommentar

                      • martal
                        • May 2004
                        • 618

                        #26
                        Hej:-)
                        Jag tror fortfarande inte att fiskar kan få diabetes:-)
                        Däremot har jag läst tråden flera gånger och jag undrar om du har "vanlig" guldfisk" eller slöjstjärt.
                        Jag har en slöjstjärt som faktiskt beter sig så ibland.Den mår dock bra och äter.Jag har studerat den flera gånger och försökt se om den har parasiter och/eller mask.
                        Ett tag trodde jag att det var vita prick utan prickar:-):-)
                        Jag har försökt läsa om maskar och jag undrar om det kan vara inälvsmask!!
                        Jag tänker framförallt på att den gradvis blivit magrare!!
                        Marita
                        Senast redigerad av martal; 06 January 2006, 18:38.
                        Det här behöver du veta
                        www.bristol-aquarists.org.uk/index.htm

                        Kommentar

                        • GoldfishFantasy
                          • November 2005
                          • 25

                          #27
                          Hej Martal !

                          Det är en helt vanlig guldfisk, jag har aldrig tyckt om de framavlade formerna (till vilka jag räknar slöjstjärten och alla dess varianter) även om guldfisken såsom sådan är ett resultat av odling så föredrar jag den helt vanliga varianten med dess graciösa strömlinjeformade kropp som effektivt klyver vattnet och ger den en topphastighet som en slöjstjärt bara kan drömma om.

                          Johnnie Walker ser nu ut att vara riktigt krasslig. Jag tror inte att han har särskilt lång tid kvar att leva.

                          Hälsn.
                          GoldfishFantasy (en ledsen guldfiskhållare )

                          Kommentar

                          • GoldfishFantasy
                            • November 2005
                            • 25

                            #28
                            En artikel om diabetesforskning bland fiskar, martal:

                            Kommentar

                            • GoldfishFantasy
                              • November 2005
                              • 25

                              #29
                              En mycket mager Johnnie Walker påträffades i morse död i akvariet.

                              Kommentar

                              • Kramfors
                                • January 2003
                                • 7265

                                #30
                                Tråkigt.
                                http://www.kramforskoi.com/

                                Kommentar

                                Arbetssätt...