Lek av Marosatherina ladigesi!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Azur
    • March 2003
    • 12946

    Lek av Marosatherina ladigesi!

    Yaaaaay!
    Mina guld-klassade solstrålefiskar har lekt!

    Jag insåg det var nåt skumt på gång när jag såg hane och hona simma tätt ihop ihop alldeles över bottnen, honan normalfärgad, hanen något bakom, mörkt färgad med fällda fenor, bägge tätt följda av den f*rbannade siamesiska algätaren. Jag tittade lite, och jajamensan, honan och hanen lade sig sida vid sida, vibrerade till, ägg lades, och algätar-j*veln åt upp äggen. Efter att äggen lagts slog hanen kraftigt med stjärten; jag vet inte om det var för att impa på honan, eller om han gjorde som laxar gör för att begrava äggen med sand, men det var i så fall lite sent eftersom siamesen redan ätit upp äggen.

    De hade antagligen hållit på en stund när jag upptäckte det, men jag fick i alla fall se två 'rundor' innan de la av. Hanen har nu återgått till att hävda sin sandplätt rakt under lampan, och honan lallar omkring precis som vanligt, fast något smalare.

    Äggen var ganska stora, dryga millimetern skulle jag tro, och halvgenomskinliga.

    pH: 8.5 - 9;
    hårdhet: okänd, men mycket hög (jag doserar kalciumhydroxid);
    salthalt: okänd men existerande, gissningsvis runt 0.5 ppt;
    temp: 22C (natt) - 25C (dag).
    utfordring: sista tiden nästan uteslutande räkmix (3/4 räkor & bläckfisk, 1/4 ärtor), två gånger om dagen.

    Jaha, nu skulle man veta om solstrålefiskar är som regnbågar, och leker kontinuerligt? Om de kommer att fortsätta leka skulle jag ju kunna smäcka upp ett litet odlingskar. Jag skulle väldigt gärna ha fler solstrålar!

    (Jag fick också en brännande känsla av hur kul det vore att få se siamesen simma i en spolande toalett... Var inte oroliga, jag skall inte göra det, men det skulle just nu kännas bra...)
    Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!
  • Guy Palm
    • March 2002
    • 5720

    #2
    Hej Mike
    Jag har själv aldrig haft solstrålefiskar men detta är vad jag vet om dem. De leker mycket riktigt under en längre period då lägger ett mindre antal ägg varje dag. Du bör försöka att plocka upp de relativt stora gula äggen och placera dem i ett annat kärl, De kläcks efter 6 - 10 dagar. Som alla regnbågar växer de relativt långsamt och blir könsmogna vid 7 månaders ålder.
    Jag har själv en annan liten regnbågsart. Pseudomogul furcifer som också leker i sälskapsakvariet till siamensernas stora glädje.

    Lycka till vid ev. odling.

    Guy
    Guy
    ,Poecilia,SKS,GOC,

    Kommentar

    • Azur
      • March 2003
      • 12946

      #3
      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
      Hej Mike
      Jag har själv aldrig haft solstrålefiskar men detta är vad jag vet om dem. De leker mycket riktigt under en längre period då lägger ett mindre antal ägg varje dag. Du bör försöka att plocka upp de relativt stora gula äggen och placera dem i ett annat kärl, De kläcks efter 6 - 10 dagar.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Tackar för den infon, då skall jag plocka upp ett 40 liters från källaren och inreda det.
      Jag anade att de lekte lite pö om pö eftersom honan fortfarande är rätt knubbig, men det var bra att få det bekräftat.

      <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Jag har själv en annan liten regnbågsart. Pseudomogul furcifer som också leker i sälskapsakvariet till siamensernas stora glädje.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

      Min flickväns kommentar till siameserna var att "de gör inte mycket nytta de där, de bara drar omkring, som tonårsligister". <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
      Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

      Kommentar

      Arbetssätt...