Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Recensionstråden!

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Aqua nova NA-100 Luftpump 2,5w 130L/t

  Beställde en på vinst eller förlust och den var faktisk inte tokig... i 2min sen började den brumma litegrann... så för den som inte är så ljudkänslig funkar den bra!

  https://www.cyberzoo.se/sv/articles/...uftpump-130-lh
  Senast ändrad av åheim; 2021-11-16, 14:22.
  Viva Leo Buscaglia

  Kommentera


   Review på lite olika sponge filter!

   https://www.shrimps.se/sv/svampfilte...er-xy-380.html
   Den här modellen har inbyggd luftfördelare inuti så ingen luftsten används, det ger lite större bubblor och väldigt lite motstånd så du får ut maximal kapacitet från luftpumpen!


   https://www.shrimps.se/sv/svampfilte...filter-xl.html
   Här används inte heller en luftsten och det här filtret riktar flödet och skapar en ström i akvariet. Upplever den mer svår att dölja eftersom den sätts fast på glaset. Det fungerar inte att köra stora luftflöden genom det här filtret så en luftpump på max 200L/tim är att föredra. Det arbetar väldigt tyst!


   https://www.cyberzoo.se/sv/articles/...-upp-till-380l
   Den här modellen använder en luftsten jag är dock inte så förtjust i den runda formen.

   Alla dessa fungerar mycket bra så det är en smaksak vad man vill ha. Själv föredrar jag det första filtret.


   Viva Leo Buscaglia

   Kommentera


    Ziss Bubble Bio ZBS 200F
    Nu har det blivit dax för mig att testa detta moving bed filter (Den första generationen avskyr jag för det låter bedrövligt https://www.cyberzoo.se/sv/articles/...ter-luftdrivet) för jag är alltid nyfiken på olika sätt att filtrera akvariumet på och det här filtret kan klara upp till 200L enligt tillverkaren och jag har det i ett 150L.
    Driver det med en eheim 200 men modell 100 skulle också klara att driva det.

    Byggkvalitèn på filtret är av hög klass och det är mer eller mindre omöjligt att ha sönder det.
    Filtret flyttar inte massa vatten men ger en bra ytrörelse och är nog ett filter som passar oss som vill ha det stilla i akvariet och en försiktig men effektiv biologisk rening och kunna inreda akvariet lite fantasifullt och att flytväxter och mossa inte flyger runt som det gör med impellerpumpar.

    Men nu är det just början på testet så nu ska jag se vad det går för och kommer uppdatera recensionen av filtret men "so far so good"    11/1
    Fiskarna spännde upp fenorna extra mycket idag så nåt bra har det gjort och gissar på bra syresättning för filtret har ju bara gått 2 dagar men jag gav det lite extra skjuts genom att köra det några timmar i en hink med urkramat filtervatten. Jag har märkt att det är lite kul att det liksom lever sitt liv och lever runt i motsatts med vanliga filter som inte gör nåt Barn tycker såna här filter är spännande, ja med liiite grann...

    14/1
    Jag har funderat och testat och undersökt det här Ziss-filtret litegrann... Jag har sett att det har blivit lite grummligt i akvariet och har kollat noga hur det suger in vatten och jag gjorde en test genom att trä en plastpåse över insuget och låta filtret suga påsen tom på vatten och kruxet med filtret är att det fortsätter att tumla runt och bubbla på som inget hänt MEN helt utan att det suger in vatten från akvariet!! Behållaren är ganska bred och det finns ju unget stigarrör som det finns på "spongefilters" så luftbubblorna kan bara åka upp och ut genom filtret utan att dra med sig något vatten... och du kan därmed aldrig se på filtret om det fungerar eller om det är igensatt och svampen som sitter i botten är dessutom väldigt liten och kan inte samla så mycket smuts! Ett "spongefilter" hör man på när det börjar bli igensatt genom att det bubblar högljutt när det inte kan dra med sig vatten! Synd för jag tror verkligen på iden om media som tumlar runt och är självrengörande, så det jag tänker nu är om jag ska ta bort svampen i ziss-filtret och bara låte det fungera biologiskt?

    16/1
    Nu har jag stött på patrull!
    Filtret står ju på botten och hålls nere av tyngden från ganska smått grus som dem fyllt foten på filtret med. Vatten sugs genom gruset och sen genom en svamp och problemet är att det blir efter nån vecka helt stopp pga gruset sätts igen och insugshålen är dessutom väldigt små och gruset blockerar de små insugshålen... Så nu när jag tittar så har suget helt avtagit och filtret står bara och bubblar!!!

    Så kort och gott fungerar inte det här filtret utan skapar bara syresättning!

    Varianten man sätter fast på glaset har inte detta problem så vill man ha ett Ziss så gör man klokast i att välja ett sånt!

    Ett Ziss bör bara ses som ett komplement till annan filtrering för den filtrerar så otroligt långsamt!

    Jag avslutar nu testet eftersom det inte fungerar och återgår till svampfilter!
    (zissfiltret kommer få sitta kvar och göra vad det gör iallafall)


    Slutordet till den här recensionen av Zissfiltret!
    Om man vill ha ett ziss-filter rekomenderar jag bara just den här modellen och storleken:
    https://www.cyberzoo.se/sv/articles/...ter-luftdrivet
    Det här är det enda som faktiskt fungerar. Den här lilla modellen är smalare än den större och skapar därför ett sug när bubblorna far upp genom filtret, den större modellen är för stor i omkrets och bubblorna kan inte skapa suget för att dra med sig tillräcklig mängd vatten för att klassas som ett filter!
    Jag kommer bara behålla den lillla och den kommer få gå som komplement!


    Senast ändrad av åheim; 2022-01-25, 14:07.
    Viva Leo Buscaglia

    Kommentera

    Sparar...
    X