Allmänt meddelande

Kollapsa
No announcement yet.

Juwel Rio 125 - 10 år senare försöker vi igen

Kollapsa
X
 
 • Filter
 • Klockan
 • Visa
Clear All
Nya inlägg

  Juwel Rio 125 - 10 år senare försöker vi igen

  Det var ett tag sedan.

  Såhär i coronatider, efter långa tråkiga dagar sittandes hemma med distansplugg vaknade den djupt sovande akvaristen inom mig till liv igen - visst skulle det väl vara kul med akvarium? Sagt och gjort, impulsköpte idag ett Juwel Rio 125. Av en händelse är detta samma akvariemodell som jag hade då jag sist hade ett akvarium (som 14-åring). Då fanns intresset där (komplett med en fruktansvärt pinsam projekttråd här på Zoopet ...), men kunskapen saknades och tålamodet tröt snabbt. Akvarieintresset svalnade i takt med att karet drabbades av den ena problematiken efter den andra och karet fick flytta ut efter ett par år.

  Förhoppningsvis blir detta akvarium ett gör om-gör rätt-projekt som heter duga. Är så otroligt imponerad av hela aquascaping-fenomenet som dykt upp de senaste åren och kommer försöka dra mycket inspiration av dessa fantastiska akvarium, dock på en rätt låg maintenance-nivå. Vill framför allt ha något vackert att kolla på med katten om kvällarna och få en ny kanal att ösa ner lite kreativitet i.

  Akvariet kom utan Juwels innerfilter, vilket jag iofs är ganska tacksam för då jag förstått att det inte är så särskilt bra. Funderar på vad jag ska skaffa istället - innerfilter är ett måste då jag inte är så pigg på risken med läckage med ytterfilter samt så lever jag på studentbudget och kan inte skaffa de finaste prylarna. Är Aquaels Turbo 1000 något att tänka sig i detta kar? Följdfråga på detta - har efter att ha lusläst ampes superfina projekttråd ramlat in på att vilja skaffa en eller ett par L-malar, men har även tänkt testa guramis i detta kar då det var någonting jag alltid ville ha i mitt förra men aldrig kom mig för att våga skaffa. Jag har förstått att malarna skiter ner en hel del och kräver effektiv filtrering och gillar strömt vatten, medan guramin vill ha ganska lugnt och stilla. Dömt att misslyckas?

  Fiskmässigt kommer det nog bli en ganska salig fisksoppa utan särskild hänsyn till ursprung eller dylikt. Fiskar jag är inne på just nu är någon typ av gurami (Chokladgurami? Så himla fina men läst blandade omdömen om dem och vill inte utsätta dem för mitt nybörjarkar om de är så känsliga som det sägs), fjärilsciklid (eller kakaduaciklid, beslutsångest. Pros/cons? Även fjärilen ska väl vara rätt känslig ...), ett litet gäng röda häxmalar (hålls med fördel i grupp, har jag förstått rätt?), som tidigare nämnt någon annan L-mal (begränsade valmöjligheter pga karets lilla storlek, tar gärna emot tips även här) samt förhoppningsvis en liten räkarmé. Vill gärna ha en stimfisk som trivs i mitten av akvariet också, men här är idétorkan total. Gillar barber - hade tigerbarber i mitt förra akvarium som var personliga små krabater, men tror att jag vill ha något rätt mycket fredligare i det här karet. Tar gärna emot idéer och erfarenheter - sen tänker jag att stimfisken nog också dels är någon man gärna vill se på plats t.ex i butik innan man bestämmer sig, samt att karet ska få ta form lite grann så man får en känsla för vad som saknas innan man ger sig på att bestämma det. Så här på papper känns det som att det lätt kan bli överbefolkat i den lilla 125-baljan, vad tycker ni?

  Imorgon bär det i alla fall av till närmaste akvaristikhandel för en reconnaissancerunda och eventuell inhandling av bottensubstrat och övrig inredning. Försöker övertala mig själv att verkligen skynda långsamt med det här karet, så det blir bra från första början och så man hinner njuta av processen. Men det är ju så himla svårt, man blir ju som ett barn på julafton så fort man tittar på det än så länge rätt tomma och tråkiga akvariet

  Allt gott!
  Senast ändrad av Matuski; 2021-01-10, 23:26.
  125-liter Juwel Rio, Projekt Miljon - under transformering!
  10-liter yngelakvarium(kylskåpslåda Ô.o) - under uppstart/transformering!

  #2
  Haha! Förlåt om jag dragit ner dig i malträsket! Innerfilter är jag dålig på, använder ju juwels egna i mina juwelkar, tycker de funkar fint, bra och stor filtermängd, dock så har jag uppgraderat pumparna till högre flöde. (Har även ytterfilter just för att malarna skitar ner endel.)

  En fin stimfisk jag haft mycket förut är fantomtetra. Väldigt fina! När hannarna spänner upp fenorna för varandra blir de nästan kolsvarta med blå inslag. Även rosentetra som jag har i Lido 200 är favoriter om man hellre vill ha lite färg! Häxmalar låter väl som en utmärkt idé? De är fina, ganska små och visar sig typ hela tiden! Först på plats när det vankas mat och är inte rädda för att ta för sig! Tänk på att de föredrar sand som bottensubstrat!

  kör hårt! Jag kommer följa din resa med spänning!
  Återfallsakvarist.

  Kommentera


   #3
   Vad roligt att du ska återuppta hobbyn!

   När det gäller valet av stimfisk tror jag att det blir bäst med ett lite större stim av en mindre sorts tetra i ett så pass litet kar. Kolglödstetra eller gul fantom skulle kunna passa bra.

   I valet mellan kakaduaciklid och fjärilsciklid hade jag valt ett par kakaduor eftersom de är ”enklare”, mer robusta och passar bättre i ett mindre kar. De är också väldigt fina och spännande att iaktta. Fjärilar är naturligtvis fantastiskt vackra och intressanta att titta på men de är också mer känsliga och lättstressade. I ett litet kar finns det dessutom väldigt begränsad plats för honan att gömma sig för hanen när de kommer i otakt under/efter lek, vilket de ofta gör. Marginalerna för misstag är mindre med fjärilar och de gör sig bättre i ett kar av modell större där man kan ha en grupp av dem.

   Amanoräkor är ganska bra algätare och finns att köpa i lite större storlek så de klarar sig från kakaduorna.

   Som du själv är inne på gäller det att inte dra iväg och köpa för många fiskar av olika sorter i ett litet kar. Det blir lätt fisksoppa vilket inte är så kul.

   Lycka till och uppdatera gärna med bilder allteftersom!

   Kommentera


    #4
    Att jag dragits ner i malträsket är jag bara tacksam för, ampe - såg några röda häxmalar i butiken i måndags och blev än mer övertygad. Fantastiskt fina! Dom hade även en lite mindre häxmalsliknande sak, Hemiloricaria beni, lika fin den. Är de relativa nykomlingar på akvariemarknaden eller har de hängt med ett tag? Kan inte minnas att jag ska ha sett någon häxmal i butik innan. Ska ha rådasand i karet och Tropicas bottensubstrat under, hoppas de trivs med det

    Håller med dig också Nando om att jag gärna vill ha ett större stim av en mindre fisk. Hade lite bråttom så hann inte kolla runt alltför noggrannt på butikens nanoavdelning eller på de olika tetrorna, men tanken får som sagt gro i lugn och ro så ser vi vad som passar in! Fastnade en stund på ett gäng fembandsbarber i butiken, de liknar ju tigerbarberna lite grann och skiftade snyggt i grönt men de är nog lite väl stora ändå.
    Hade turen att ha fjärilsciklider och kakaduaciklider i intilliggande kar i butiken också, så passade på att kolla in dem också. Kom fram till samma slutsats som du Nando - fick mycket bättre känsla för kakaduan och gillade den skarpt även om butiksexemplaren såg lite luggslitna ut. Blir nog de som får flytta in, fjärilarna tar vi en annan gång. Synd bara att kakaduorna kanske inte är det bästa att ha tillsammans med räkor, men man vet aldrig innan man prövar! Amanos har jag tänkt mig men hade gärna haft någon färgglad räka också. Vi får se - de kanske kan klara sig om man har nog tätplanterat?

    Har suttit och tvättat och flyttat runt sten hela kvällen och har äntligen kommit fram till någonting jag är nöjd med. Problemet med karet är att det står som en rumsavdelare mellan soffan och matbordet och därför kan ses från tre sidor. Den viktigaste är dock den som vetter mot soffan, så den har jag lagt mest krut på att få till. Mot köksbordet hamnar tekniken och en del höga växter som skymmer mycket av sikten. Köpte även lite pyttemangroverötter att kasta i så att malarna får något att gnaga på, då det känns som att redmoorroten kanske är lite väl hårt trä för dem. Just nu sitter all inredning fortfarande löst men tänkte silikona fast det mesta i varandra och i liggunderlaget imorgon samt börja tvätta sanden så att den kan få åka i härnäst. Ber om ursäkt för den kalkfläckiga glasrutan, ska åtgärdas inför kommande fotosessioner

    https://imgur.com/oCE7qhl

    https://imgur.com/nHbXedi

    https://imgur.com/HmuTb7A

    Härnäst är det väl dags att börja klura på växter!
    Senast ändrad av Matuski; 2021-01-13, 23:44.
    125-liter Juwel Rio, Projekt Miljon - under transformering!
    10-liter yngelakvarium(kylskåpslåda Ô.o) - under uppstart/transformering!

    Kommentera


     #5
     Kul att du verkligen är på g! Tycker det ser jättefint ut! Även kul att du gillade häxmalarna, som jag skrivit förut (säkert mer än en gång...) så är de enligt mig sjukt underskattade! När jag i andra kar blir glad om jag i alla fall ser en mal blir jag snarare orolig om jag inte ser alla mina häxmalar! Den andra malen har jag ingen koll på. Måste spana in!

     Som nando skrev så är amano en bra räka som verkar klara allt! Hos mig har de gått med sura lekpar av amano, hos hungriga tetror osv. Men de står pall för allt! Du kan ju testa att ha nån färgglad, men de har sällan klarat sig hos mig när jag haft dem med större fiskar.
     Återfallsakvarist.

     Kommentera


      #6
      Har inte så mycket att tillägga men ville bara säga att det ska bli kul att få följa ditt nystart!
      Med vänlig hälsning Linda

      Kommentera


       #7
       Kul med bilder, det ser ut som du har fått till en bra början!

       Det kan ju funka med kakaduor och andra räkor än amano också, även om risken finns att de blir mat. Tycker det har varierat en del hur mycket mina apisar har jagat räkor. De VF A Atahualpa som jag har nu jagade även amanos skoningslöst. Jag var tvungen att flytta de räkor som fanns kvar för de satt bara och tryckte i några växter vid ytan. Har haft ett antal kakaduor och minns inte att de betedde sig så. Mina A Trifaciata lämnar amanosarna ifred, även de av mindre storlek. Har en känsla av att VF jagar mer intensivt än odlade, men den är bara baserad på mina ringa erfarenheter.

       Kommentera

       Sparar...
       X