Announcement

Collapse
No announcement yet.

550 liters Discus - Ett brutet löfte

Collapse
X
 
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Originally posted by smajlet View Post
  Vad tråkigt med diskusen,

  Jag har inte varit inne och läst på ett tag nu på forumet.
  Har haft det lite jobbigt med alt möjligt.

  Hoppas det går bra nu med dina diskus.
  Jag ska försöka hälsa på dig någon dag i sommar.
  Om du har tid och är hemma.

  Jag har semester om två veckor och det blir fyra veckor semester, med en vecka på Cypern

  mvh
  Du är alltid välkommen. Jag är hemma mestadels men använder helgerna. Fram i mitten av augusti hoppas jag kunna lämna fiskarna lite och åka iväg någon sväng någonstans...... men inget bestämt.
  Försök att börja handlats dina diskus, det hjälpte mina att lämna sina gömställen. Lycka till.

  Comment


   Originally posted by Ekenberg View Post

   Du är alltid välkommen. Jag är hemma mestadels men använder helgerna. Fram i mitten av augusti hoppas jag kunna lämna fiskarna lite och åka iväg någon sväng någonstans...... men inget bestämt.
   Försök att börja handlats dina diskus, det hjälpte mina att lämna sina gömställen. Lycka till.
   Skriver du hand mata ?
   jag funderar på att fiska ur scalarerna till kuben och sälja av dom.

   Men behåller två par i kuben.

   Mvh

   Comment


    Originally posted by smajlet View Post

    Skriver du hand mata ?
    jag funderar på att fiska ur scalarerna till kuben och sälja av dom.

    Men behåller två par i kuben.

    Mvh
    Hahaha, ja hand mata skulle det vara. Jag skulle testa utan scalarer så om du har möjlighet att ha dem i kupén ett tag så att diskusarna vågar att ta plats. Det är ju många som har diskusar och scalarer tillsammans så kanske när diskusen är lite mer inkörd och äter ordentligt så kan du göra ett nytt försök med scalarerna.
    Tror att det är bra att få igång diskusen ordentligt, det kan ju ta ett par veckomeny nu tycker jag ju att de borde vara framme och orädda,så kanske är det precision inger säger..... testa

    Comment


     Originally posted by Malawi_forever

     Här är full rulle. Nu går där yngel av Ps. Elongantus mPanga och Ps. Polit. Några veckor till sen får de gå ner till fiskhandlaren. Sen lekte både mina Saulousi och Johanni Blue igår. Ochännu en Elongantus hona visar äggläggningsröret och hanen muckar gräl med en av Polit:erna. Fast han är hälften i viktklass. Så där blir nog lek igen vid nästa vattenbyte. Det är iallafall nära.

     Maten med Acai får verkligen igång leken på fiskarna. Ända som inte lekt ännu är Ps. Sp. Acei. Men även bland dom är där lite aktivitet just nu. Kan komma lek snart.

     Malawi är kul. Särskult Mbuna händer det något hela tiden.
     Malawi är jättekul, otroligt intressant och dessutom så färgrikt.....

     Diskus är jättekul, otroligt intressant och dessutom så färgrikt......och nervkittlande , nervöst, stressande och en så ofantlig lycka om allt funkar

     Comment


      I veckan skall nu mina gamla diskusar flytta till lokalen, jag både ser fram mot det och bävar.....men denna vecka skall det ske , ja det är iallafall planen.
      Kaa och Randy skall få ett eget kar tillsamans med tetrorna och corrydorasen . Så att de slipper Snoken ett tag, han har blivit riktigt stygg mot Kaa. Så snoken och Bridget och bröderna blå får flytta in hos rödturkos hanen och cobolt blå honan. Sedan skall karet flyttas, bävar redan när jag tänker på hur tufftdet var att få upp karet......suck. Äh det blir nog bra när det blir klart. Om det någonsin blir klart.

      Målet är ju sedan att tetror och Corydorasen skall tillbaka och sedan skall de som inte leker gå där, jag hoppas att jag skall få ihop en fin grupp med individer som passar ihop. Har ju ett antal diskusar och ett antal kar så det borde ju vara möjligt att få detta att funka. Som sagt, denna vecka skall fiskarna få flytta...

      Comment


       Originally posted by Ekenberg View Post

       Låter bra, kommer ju från lokalen nu och smådiskusarna hade klarat en helg utan mig rätt bra. Allt såg bra ut. Även hemma. Så imorgon skall jag köra en riktig akvariekväll i lokalen och på tisdag kommer fisk. Är ju hemma mest hela sommaren men tänkte använda helgerna till korta minisemester . Så säg bara till när du är på väg. Diskusynglen ligger ju på runt fem centimeter nu om du känner att du vill bli pappa fram igenom.
       Låter som en god plan, absolut att jag hör av mig i god tid.

       Comment


        Har flytten blivit av än?

        Comment


         Håller på, inorgon går fisktransporten....

         Comment


          Det är en fredagkväll som jag bojkottar solen ute.....

          fiskflytten gick bra, och det känns helrätt att ha alla dessa diskus i lokalen. Så nu är det tömning och städning och förberedelser för flytt.... sedan gäller det att få bärhjälp för att få ner detta 600 liters kar igen...

          fiskarna så, ja nu går ju alla de gamla diskusarna i samma kar igen. Ja utan Kaa och Randy som fått eget kar. Kände att jag ville se vad som hände om de fick chansen, svaret är ingenting. De äter bra och simmar omkring lite försiktigt men mer har inte hänt. Tanken är ju sedan att de nya rödturkosa och paret cobolt-rödturkos samt bröderna blå skall få gå i detta kar. Tillsammans med kerrytetror och dolktickstetror samt goldstripe. Sterbai får bo i något av de andra karen.

          så underbart skönt iallafall att alla de gamla diskusarna ( ja, mina första ) klarade att byta lokal och fortfarande mår bra.

          Comment


           Har haft en underbar helg, ren avkoppling att slippa sommarhetsen för en helg........

           Och jag har funderat.....jag gör så ibland, när andan faller in. Det jag har funderat på är alla mina olika trådar här. Det börjar minst sagt bli rörigt.
           Denna tråd är ju bara halv sann, det är ju ett 600 liters bryter löfte, som nu dessutom skall flyttas till lokalen där fiskarna redan går i andra kar, lokalen var ju tanken att massor med olika kar med olika projekt skulle beskrivas av olika personer......nu är jag där och klampar om allt möjligt. Smådiskusarna är ju inte så små och vad kallar jag då mina nya smådiskusar och yngel som snart blir smådiskus...... och dessa är ju dessutom också i lokalen....förstår ni mitt problem.
           så funderingen är ju att helt enkelt välja en tråd och skriva där hela tiden.....

           och efter att funderat på detta så har jag bestämt mig, det blir denna tråd som kommer få bära mina fortsatta misstag och erfarenheter. Min tråd smådiskusar känns ju färdig, diskusarna är stora och deras vidare levande kommer också beskrivas här. Lokalen är ju där det mesta kommer hända så det kan nog hända att den uppdateras men som sagt min resa med diskus går vidare i tråden där allt började.....Hade det gått att byta namn på tråden hade namnet blivit:

           Mitt liv diskus.

           För det är helt otroligt hur dessa varelser har blivit en betydelsefull del av mitt liv, det går ju inte en dag utan att jag tänker på diskus......inte en dag.
           Jag har haft akvarium i 45 år, De senaste 30 åren har jag haft minst åtta igång jämt oftast det dubbla, började med levandefödare gick över till ciklider, haft både amerikanska och afrikanska. Tanganyika i tio år, Malawi i trettio år men aldrig har en art kommit mig så in på livet som diskus. Min första erfarenhet var ett gäng vildfångade för trettio år sedan, redan då upptäckte jag ju att det var något speciellt men diskus men den resan slutade ett år senare då jag helt enkelt inte orkade med den känslomässiga bergochdalbana som det ofta innebär att vara diskusägare.....och då avlades löftet aldrig mer diskus....

           Men nu är jag här..... Jag har aldrig kallat mig akvarist, helt enkelt för att jag aldrig känt mig som en sådan utan har alltid sätt mig som en hyfsat duktig akvarieägare, men nu sedan jag själv kapat alla säkerhetlinor och skyddsnät är jag lindansare på slak lina och det kan gå precis hur som helst. Så efter ett liv med akvarium är jag åter nybörjare och lär vetgirigt varje dag.

           Vad jag lärt mig än så länge......att goda råd är många och ofta direkta motsättningar mot varandra.....att ju mindre du gör desto större chans att du lyckas....
           Ja det är inte lätt...... men om jag nu dessutom skulle våga ge ett råd, utan att på något sätt veta någonting...... Mitt råd är, vill du bli diskusägare, kör.... jag vågar inte låtval dig lycka och välgång det kan lika gärna sluta precis tvärt om, men trotts det kör, det kommer bli en resa du aldrig glömmer.

           Ni hör jag har funderat mycket, inte bara på vilken tråd jag skall gå vidare med utan vad som egentligen hänt mig under detta ett och etthalvt år....va är det inte längre, nä knappt ett och etthalvt år har min resa varit . Dett känns mycket mycket längre men så är det. Så nu, bara för mitt eget högsta nöjes skull kommer jag försöka att sammanfatta dessa 18 månader tillsammans med diskus.

           Så ni som tycker att detta är väldigt tjatigt och inte ger er något, hoppa över de nästkommande hundra bilderna för det är bara gammal skåpmat från min resa.
           Och ni som inte varit med på resan kanske kan det vara kul att hänga på......

           Comment


            Det går att byta namn på tråden, maila Christian.

            Tråden "Mina Apistogramma" hette något annat när jag startade den.
            Med goda idéer är det som med svamp; där man hittar en finns det ofta flera
            http://www.youtube.com/user/c90368
            /Maths

            Comment


             Det hela började när jag hittade hit, till zoopet, och började läsa alla dessa projekt trådar. Jag märkte snart att det som intresserade mig minst var ju de trådarna om Malawi och Tanganyika, det som ju var mitt intresse och det som intresserade mig mest var trådarna om sydamerikanskt, alla dessa dvärgciklider och framförallt diskustrådarna. Så många av er här på zoopet är faktiskt direkt medansvariga för det fortsatta händelseförloppet.

             Jag kände mig färdig med Malawi och hade helt plötsligt ett starkt behov för iallafall ett akvarium med diskus. Efter att ha läst en hel del började då den spännande resan att finna sina fiskar. Jag besökte fem olika återförsäljare av diskusfisk och fastnade till slut för den närmsta zoohandlaren som jag inte besökt tidigare eftersom han specialiserat sig på sydamerikanskt..... Stork Zoo en fantastisk butik med otroligt intresse och kunskap.

             Detta var i januari 2018, den 24 januari tingade jag fyra redspotted snakeskin , två cobolt blue och två leopard

             Click image for larger version

Name:	IMG_0001.JPG
Views:	105
Size:	581.5 KB
ID:	2405068 ​ ​​​
             ​​​​de två sista är faktiskt Snake och Duke som jag då trodde var ett par....

             När jag senare kom för att hämta fiskarna fick jag även med en liten diskus som jag valt bort för att han var så mycket mindre, det var Snoken en av min favoriter som idag är nästan lika stor som Duke och Snake.

             Comment


              Originally posted by c90368 View Post
              Det går att byta namn på tråden, maila Christian.

              Tråden "Mina Apistogramma" hette något annat när jag startade den.
              Tack, då kommer denna tråd få ett nytt namn inom kort.....

              Comment


               Nu var det bara att sätta igång, ett 600 liters kar (200x60x50) med en Btn bakgrund Amazonas stod tomt hemma och väntades med det skulle ju inredas, inte med sten utan med kvistar och växter vilket jag inte har gjort tidigare

               6/2-18

               Click image for larger version

Name:	IMG_0004.JPG
Views:	93
Size:	330.8 KB
ID:	2405072

               efter lite olika försök, torrinredning var ett helt nytt begrepp för mig.

               Click image for larger version

Name:	IMG_0007.JPG
Views:	88
Size:	377.0 KB
ID:	2405073

               efter att vattnet kom i gjordes lite justeringar när växterna planterades.

               11/2-18

               Click image for larger version

Name:	IMG_0058.JPG
Views:	109
Size:	358.5 KB
ID:	2405071

               vilken dag alltså, när diskusarna äntligen fick flytta in. Jag satt som klistrad framför karet. Alla fiskar stod i timmar bakom växterna tills tillslut Indie , cobolt hannen gav sig iväg och började undersöka karet, helt plötsligt vågade sig även de andra fram. Men redan i första veckan kom första bakslaget. En liten leopard, Kate, dog oförklarligt. Jag fick välja en ny ersättnings diskus på stork och passade på att köpa en till, ett par cobolt blue till blev det. Hade nu tio diskusar och kände att lyckan var total.

               Comment


                Härligt med återblickar! Jag är med, oavsett trådnamn

                Comment

                Working...
                X