75 liter i bokhyllan med sump.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg

  • Hans_Wretfors
    svarade
    Jag tar inte illa upp men du slår verkligen huvudet på spiken. Dock vill jag verkligen ha ett akvarium så jag ska ge det 1, endast 1 försök till. Sen ska jag byta till någon lättare hobby, kanske satsa på formula 1, eller dressera dansade björnar i Sibirien...

    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Jag ger upp. Jag har tömt karet och skall starta om till hösten. En liten fråga bara. Jag har massor med kalk i vattnet och har beläggningar i karet och i slantarna, kan jag hälla i ättika och låta det snurra några dagar för att lösa upp kalket utan att karet/fogarna tar skada?

    Lämna en kommentar:


  • Sleaper
    svarade
    Tofsalger är värsta sorten. Det som jag gör är att ha ett par siamesis i från start i princip. Ta ut allt som går att ta ut utan att fördärva scapet och skrubba sen lägg i klorin/vatten 50/50 Klipp bort alla drabbade växter/blad. Bekämpa med att spruta easy carbo eller väteperoxid 3% direkt på algerna. Men effektivast är att hindra uppkomst av tofsarna från start genom att ha små siamesis.
    Senast redigerad av Sleaper; 22 April 2019, 07:08.

    Lämna en kommentar:


  • LindaAlgo
    svarade
    Har tyvärr inga bra råd att ge men puttar upp din tråd så kanske någon ser din fråga.

    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Det är tofsalger, massor med tofsalger.
    Jag har försökt med det jag kunnat hittat på nätet. Minskat ljustimmarna, minskat växtnäring med järn i och sprutat Easycarbo direkt på algerna. Det enda som funkat någorlunda är Easycarbo men jag inser att det är ett slag jag kommer förlora.

    Ni som har haft tofsalger hur har ni gjort för att bli av med det. Finns det något bra sätt eller är det bästa att bara tömma karet, skrubba allt och börja om från början?

    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Snälla, säg att det inte är tofsalger.










    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Tack.

    Har byggt "äggkläckaren" (6-åringens benämning) för artemia, hade allt utom luftslangen hemma.


    https://photos.app.goo.gl/dC5DXEkqEaruVvE76

    Lämna en kommentar:


  • stefant
    svarade
    Du kan ta upp hinnan med en bringare.

    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Ja, det buffar till ca 7 samt sänker Kh en del.

    Har för övrigt invigt min nya tömmning/påfyllning som kopplas till avloppet/duschslangen. Tömde och fyllde 40% av karet på mindre en 7 minuter.






    En fråga, har fått proteinhinna men har ju flytväxter. Har något ett bra förslag hur man får bort hinnan, har alltid använt hushållspapper på ytan tidigare men är svårt nu med växterna.

    Lämna en kommentar:


  • stefant
    svarade
    Tack för svaren. Har substratet ändrat vattnets pH?

    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Ingen fara stefant, jag kan förklara här.

    - Ytterfiltret är massivt överdimentionerat, gjord för 350 liter och akvariet landade på ca 85 liter. Anledningen till det är att jag kan belasta karet hårt utan att riskera nitrit med den extra filtermassan. Jag vet att nitrat kan bli ett problem så jag kan ju inte belasta hur hårt som helst men det kan jag parera lättare om jag sköter mina vattenbyten.

    - Om du tittar på tidigare bilder så ser du att jag kopplade på en shunt på slantarna så jag skulle kunna reglera flödet. Men i och med att jag kör 25mm rör så blir hastigheten på vattnet inte för hög utan det blev faktiskt så bra att jag kopplat bort shunten. Jag resonerade som med ventilation, stor diameter med långsamt flöde men ger stora volymer.

    - Idag fick 15 Amanoräkor nytt hem här. Sen blir det Iriatherina Werneri, liten regnbåge med aktivt liv och hanarna spelar väldigt mycket för honorna.

    Blir ett långt inlägg det här.

    -Runt rören har jag planterat någon variant av hög Vallisneria samt 2 Anubias nana på roten och Andmat som flyter runt på ytan. Jag vet att det ser väldigt tunn ut men tanken är att jag ska vänta 1 månad med fiskarna så att växterna tar sig och förökar sig, även ekonomiskt då fiskarna inte är gratis.

    - Substratet är Oliver Knott, Kristianstadsvatten är inte att leka med, funkar obehandlat till stort sett bara Malawi. Alternativet är att blanda med osmosvatten men jag har inte utrymme för att producera eget.

    - Karet är måttbeställt via Kristianstad Zoologiska, vart han sen beställer ifrån vet jag inte. Men det var tillskuret i exakt dom måtten jag ville ha och silikonet är felfritt.

    Det enda jag ångar så här i början är att jag inte målade rören svarta så dom försvann lite mer.

    Lämna en kommentar:


  • stefant
    svarade
    Ytterfiltret ser ju väldigt stort ut för det lilla akvariet. Blir det mycket kraftig cirkulation? Vad har du tänkt ha för fiskar?
    Jag tror att du måste ha mer växter för att motverka alger. Helst snabbväxande. Flytväxter kanske? Vad är det för substrat som du har?
    Jag undrar också varifrån du beställde akvariet? Skicka gärna pm om du inte vill skriva det i tråden.
    Senast redigerad av stefant; 30 January 2019, 18:02.

    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Ljus, vatten och lite växter på plats, det tar sig. Tyvärr hade dom inte så mycket av den valiseneria jag ville ha så det ser lite skralt ut men dom ska väll sprida sig. På lördag blir det 15 amanoräkor som får gona till sig i några veckor innan det blir dax för fiskar.



    Lämna en kommentar:


  • Hans_Wretfors
    svarade
    Kanske skulle hänga över kanten och värpa en snickers.

    Lämna en kommentar:


  • stefant
    svarade
    Kanske avger den där köttpucken för lite mat för att det ska bli mätbart? Annars är ju denitrifikation något som kan ske i naturen, dvs. att kväve avges som kvävgas och återgår till atmosfären. Det kräver anaeroba förhållanden. Vet ej om det kan bli denitrifikation i akvarier, kanske om det finns ett djupt substratlager där det blir låg syrehalt.

    Lämna en kommentar:

Arbetssätt...