Frågor om fiskar,ljus och foder!

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • BriljantTetra
    • January 2008
    • 45

    Frågor om fiskar,ljus och foder!

    Hej! Nu har jag massor av funderingar och frågor Svara på så många du kan! Varje lila sar är till stor hjälp!

    Här har vi mjukt vatten och neutralt pH värde
    Kan jag ha dessa fiskar ilag?
    Är de lämpliga nybörjarfiskar?
    Vilka av den borde finnas i akvariet först?
    Är 25 garder lämplig temperatur för dem?

    Fjärils ciklid
    Beiljant/diamant tetra
    Sebrafisk
    Pansarmal
    Guppy
    Platy
    Vinkel tetra
    Black/lyrstjärts molly

    Jag vet att mollysarna,platysarna och guppysarna vill ha hårt vatten men min kompisar har dem och säger att de trivs bra bara att de blir nåfot mindre än vad de borde. Så vet jag också att mollysarna vill ha bräckvatten men mina kompisar her dem och de trivs i sötvatten kar bara att de blir något mindre än vad de borde.

    Jag har ganska litet akvarie. Så eftersom några av fiskara kommer att leka och kanske det till och med bli några fiskar. Men vad ska jag gjöra med dem? Eftersom jag inte kommer att ha rum med några fler fiskar än de jag tänkt köpa. Jag vet att en djurburik i byter ut iskar om man inte av någon anlednig kan ha kvar just den fisken. Ska jag sälja dem till privata? Eller borde man ge bort dem till kompisar?

    Angånde ljuset. Kan man placera vettensäkra led lampor i akvariet, längs övre kanten? Borde jag ändå ha ett ljus rör eller räcker led lamporna? Kan man placera starka lampor ca 30cm över vatten ytan+ ledlampor runt akvariets kantar?

    Hur döljer man tekniska utrustnigen på bäta sätt? Jag har en fluva 2plus inerfilter och en vatten termostat i akvariet.

    Hur ska man gjöra för att se till att rätt fisk får rätt foder? För vissa vill ju ha grönfoder ochandra levnad foder och några tabletter! Vad är lämpligt som grön foder? Kan man köpa levande foder på djur butiker? Måste fiskarna få levnad och grön foder varje dag om de också kan äta grön foder? Hur levande är levnads fodern? Har obehag av små krälande insekter, slapp att läsa bilogi läxan när det handalde om insekter för att jag började må illa av bilderna xD

    När jag flyttar över fiskarna från vatten påsarna så visst är det så att man ska "kåppa". Alltså att man tar en kåpp av det gamla vattnet och heller dett i akvariet och sen tar en kåpp av dett nya vattnet och häller i påsen så upprepar men efter ca 10 minuter? Eller?

    Skriv gjärna andra komihåg åt mig!

    Tack för svar!
  • _Lena_
    • June 2006
    • 1273

    #2
    Om du har tillräckligt stort akvarium har jag för mig du kan ha dem tillsammans. Hur stort är ditt akvarium? Har du inte antalet liter fungerar måtten lika bra.

    Kommentar

    • BriljantTetra
      • January 2008
      • 45

      #3
      Ca 80 liter, med uträknigar något mindre och når jag fylde på så blev det mer xD så ca 80 liter.

      Kommentar

      • _Lena_
        • June 2006
        • 1273

        #4
        Med 80liter kan du inte ha alla de där fiskarna, speciellt inte eftersom de flesta av dem är stimfiskar. I 80liter kan du ha ca 10-20fiskar. Välj en av stimfiskarna, en av de större fiskarna och pansarmalarna.

        Kommentar

        • BriljantTetra
          • January 2008
          • 45

          #5
          Jag har räknat at det tillsamans blir 26 fiskar

          Kommentar

          • _Lena_
            • June 2006
            • 1273

            #6
            Hur många hade du tänkt ha av varje sort? Av tetrorna och sebrafisken bör man ha minst 10 av varje sort och av pansarmalen minst 5. Av platysarna och mollysaran minst 3 och av guppysarna minst fyra. Av fjärilscikliden är det dock lagom med ett par.

            Kommentar

            • BriljantTetra
              • January 2008
              • 45

              #7
              Okej jag viste inte det. Men nin kompis har bara 3 platysar i ett akvarie och en min andra kompis hade bara två guppysar xD Så den första kompisen har bara en sebrafik i ett kar och så läste jag om en som bara hade 5 diamant tetror. Eftersom alla nästan alla av dehär fiskarna bara blir ca 6cm så tänkte jag att de kanske inte har likastort behov av simmet för jag har trot att stimet är mer som en trygghet. Men det har tydligen visat sig att jag har helt fel xD Play är nästan enda fisken jag kan tänka mig att lämna bort, molly vill jag ha för att det inte ska bli gör mycket färger, så säger min farmor att guppysar är kul fiskar att föda upp. Diamat tera och fjärils ciklid är mina absolut favoriter. Så vill jag ha sebrafiskar för att de har roligt betende. Pansarmal vill jag ha för att cikliderna trivs ilah med dem, vinkel tror tycker jag att är väldigt fina och jämar ut massor av färger. Så guppysarna och platysarna har jag hört att är roliga att föda upp och dessutom bra nybörjar fiskar.

              Jag hade tänkt såhär
              3st guppysar
              4st fjärilciklider
              3st sebrafiskar
              5st diamantetror
              3st vinkeltetror
              3st platy
              3st mollysar
              2st pansarmalar

              Kommentar

              • _Lena_
                • June 2006
                • 1273

                #8
                Bara för att dina vänner har det så betyder det inte att fiskarna trivs så.

                Stimfiskar blir MYCKET gladare och får ett mycket skojigare beteende om de får bo i ett stim.

                Guppy, molly och platy är alla levandefödare och mycket lika varandra när det gäller uppfödning.
                Vad är det med sebrafiskarnas beteende du tycker om?

                Om du verkligen vill ha alla dessa fiskar bör du skaffa ett akvarium på ca 200liter.

                Om dina favoriter är diamanttetror och fjärilsciklider, varför inte ha ett kar med 10 diamant tetror och ett par fjärilsciklider?

                Kommentar

                • BriljantTetra
                  • January 2008
                  • 45

                  #9
                  Jag brukar inte falla för grupp tryck men när min kompisar sägar att de trivs har jag ju trot på dem och speciellt när de rekomenderar dem har jag börjat gilla dem med tiden. Sebrafiskar lär vara nyfikna och aktiva, har läst att de också brukar hoppa. Så dessutom är min kompis sebrafik nästan hand tam xD Jag har inte precis råda att köpa något större ännu, men skulle jag få välja så skulle jag viljat ha ett 300l-500l akvarie. Men jag fick mitt akvarie av faromr, det är hemma gjort och jag tänkte tacka nej till det men då pappa börja putsa bort all rost, tvätade rutorna och klistrade på en ruta till på bottnen så blev det helt okej. Men skulle jag vetat före vilka fisckar jag viljat ha så skulle jag sagt att det är för litet och så är ju inte pumpen gratis heller så skulle jag ju ochså behöva köpa en ny pump.

                  Kommentar

                  • Dysnomia
                    • April 2004
                    • 1692

                    #10
                    Börja med dina två favoriter (fast inte alla på en gång!) och känn dig för. När du väl kommit igång, så kanske du känner och tycker annorlunda sedan och vill ha något helt annat?
                    Planering är bra, men man ska inte låsa sig vid den för mycket. Så skriv du ner dina fiskar på en "önskelista" och ta fram den då och då (efter att du haft möjlighet att granska sorterna närmare) så kommer det att lösa sig!

                    Och välkommen hit!
                    Skånetös i Dalarna
                    MIN ZOON!

                    Kommentar

                    • _Lena_
                      • June 2006
                      • 1273

                      #11
                      De flesta fiskar går att få att äta ur handen. Sebrafiskar gillar att simma i starkt strömmande vatten då ser det gärna ut som om de hoppar. Själv tycker jag att platysar är de skojigaste fiskarna för de är tåliga, matglada och nyfikna.

                      Varför inte börja med några få fiskar i det akvariumet efter du har köpt en pump (och belysning om du inte har det)? Då får du vana med akvarium och fiskarna kan flytta till det större om/när du skaffar ett större akvarium.

                      En bra uppsättning för 80liter skulle vara

                      10 diamanttetror
                      2 fjärilsciklider
                      5 pansarmalar (av en sort som inte blir för stor)

                      Börja med pansarmalarna, vänta en månad och tillsätt sen tetrorna och en månad senare fjärilscikliderna.

                      Fiskarna klarar sig med flingor som basfoder men tar gärna levande och fryst foder ibland som omväxling. Och gärna lite maltabletter så pansarmalarna får lättare att äta från botten.

                      Du koppar in fiskar genom att stoppa ner påsen i akvariumet och öppna den, sen fylla på en kopp vatten var tionde minut. Efter en halvtimme kan du håva upp fisken och släppa i den.

                      Till fiskar är inte beslysningen särskilt viktig men växter kan vara lite kinkiga.

                      En del akvariebutiker kan man sälja yngel till, oftast är det som är hobbybutiker.

                      Kommentar

                      • toccata
                        • January 2004
                        • 1238

                        #12
                        Som någon redan skrivit: BÅDE guppy och platy föder levande ungar och är lätta att föda upp. Om du absolut vill ha någon av dessa arter så välj endast EN av dem, annars blir akvariet snabbt överbefolkat.

                        Och som sagt, du kan inte ha alla dessa arter för de kommer vara för få för att trivas. Välj 2-3 arter och satsa på detta, det är mycket finare när fiskarna får vara så många de vill av samma art, de har ett mer naturligt beteende då

                        Och så en viktig sak till: Köp aldrig alla fiskar på en gång, utan börja med bara 2-3 stycken fiskar den första månaden. Sen kan du långsamt köpa lite fler fiskar. Annars är risken stor att du inte har tillräckligt många nyttobakterier i akvariet, och drabbas av förhöjda halter av ämnet nitrit. (Om du söker på nitrit i forumet kommer du upptäcka att många nybörjare får problem med detta.)

                        Du kan göra att det går lite fortare genom att tillsätta bakteriekultur för uppstart av akvarium, som finns i djuraffärer. Gör inte rent filtret i början heller.

                        Lycka till!
                        / Ebba

                        Kommentar

                        • BriljantTetra
                          • January 2008
                          • 45

                          #13
                          Ursprungligen postat av lili76
                          Börja med dina två favoriter (fast inte alla på en gång!) och känn dig för. När du väl kommit igång, så kanske du känner och tycker annorlunda sedan och vill ha något helt annat?
                          Planering är bra, men man ska inte låsa sig vid den för mycket. Så skriv du ner dina fiskar på en "önskelista" och ta fram den då och då (efter att du haft möjlighet att granska sorterna närmare) så kommer det att lösa sig!

                          Och välkommen hit!
                          Jag har planerat valet av fiskar ganska noga. Jag har precis som du sagt gjort en önskelista, men nu efteråt har jag börjat gilla fler arter, och sen i tur och ordnig samlat in viktig fakat om arterna och gjort en egen fakaruta till alla fiskarna. Sen har jag gjort tanke karot med en fisk art i mitten och sen puzzlat runt den vilka arter den trivs med, sen har jag valt en tankekarta och räknat hur mycket plats de tar i centimeter och konstaterat att jag vill ha alldels för många. Så nu väljer jag bort några vilket som har varit det svåraste jobbet xD

                          Jag vet ungeför hur jag vill inreda det men kommer att köpa av de växter de har i zooafärerna för just här i staden närmast mig har de ganska dåligt utbud när det gäller växter.

                          Tack

                          Kommentar

                          • BriljantTetra
                            • January 2008
                            • 45

                            #14
                            Ursprungligen postat av _Lena_
                            De flesta fiskar går att få att äta ur handen. Sebrafiskar gillar att simma i starkt strömmande vatten då ser det gärna ut som om de hoppar. Själv tycker jag att platysar är de skojigaste fiskarna för de är tåliga, matglada och nyfikna.

                            Varför inte börja med några få fiskar i det akvariumet efter du har köpt en pump (och belysning om du inte har det)? Då får du vana med akvarium och fiskarna kan flytta till det större om/när du skaffar ett större akvarium.

                            En bra uppsättning för 80liter skulle vara

                            10 diamanttetror
                            2 fjärilsciklider
                            5 pansarmalar (av en sort som inte blir för stor)

                            Börja med pansarmalarna, vänta en månad och tillsätt sen tetrorna och en månad senare fjärilscikliderna.

                            Fiskarna klarar sig med flingor som basfoder men tar gärna levande och fryst foder ibland som omväxling. Och gärna lite maltabletter så pansarmalarna får lättare att äta från botten.

                            Du koppar in fiskar genom att stoppa ner påsen i akvariumet och öppna den, sen fylla på en kopp vatten var tionde minut. Efter en halvtimme kan du håva upp fisken och släppa i den.

                            Till fiskar är inte beslysningen särskilt viktig men växter kan vara lite kinkiga.

                            En del akvariebutiker kan man sälja yngel till, oftast är det som är hobbybutiker.
                            Tack. Jag har inset att jag vill ha aldels för många fiskar. Så jag kommer antagligen att gjöra som du sagt, sen när en art har dött ut och man känner att man vill pröva på en annan art kan man ju helt enkelt köpa en annan art.
                            Tack för att du hjälpt mig att inse att jag tänkt köpa alldeles för många fiskar

                            Tack

                            Kommentar

                            • BriljantTetra
                              • January 2008
                              • 45

                              #15
                              Ursprungligen postat av toccata
                              Som någon redan skrivit: BÅDE guppy och platy föder levande ungar och är lätta att föda upp. Om du absolut vill ha någon av dessa arter så välj endast EN av dem, annars blir akvariet snabbt överbefolkat.

                              Och som sagt, du kan inte ha alla dessa arter för de kommer vara för få för att trivas. Välj 2-3 arter och satsa på detta, det är mycket finare när fiskarna får vara så många de vill av samma art, de har ett mer naturligt beteende då

                              Och så en viktig sak till: Köp aldrig alla fiskar på en gång, utan börja med bara 2-3 stycken fiskar den första månaden. Sen kan du långsamt köpa lite fler fiskar. Annars är risken stor att du inte har tillräckligt många nyttobakterier i akvariet, och drabbas av förhöjda halter av ämnet nitrit. (Om du söker på nitrit i forumet kommer du upptäcka att många nybörjare får problem med detta.)

                              Du kan göra att det går lite fortare genom att tillsätta bakteriekultur för uppstart av akvarium, som finns i djuraffärer. Gör inte rent filtret i början heller.

                              Lycka till!
                              Det här ska jag kommaihåg Visste att man bara skulle köpa några fiskar i taget men inte varför. Men nu vet jag och det är bra!

                              Tack!

                              Kommentar

                              Arbetssätt...