310 L svensk fisk, frågor och funderingar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Wunder
    • September 2007
    • 315

    310 L svensk fisk, frågor och funderingar

    Har funderat hela sommaren på att skaffa ett akvarium och för några veckor sedan blev det så slutligen av när en annons dök upp, 310 L med ramp och bänk för 1000kr! Bra pris eller?
    Någon överliggande skiva ingick tyvärr inte, men för den snåle och uppfinningsrike finns alltid lösningar, så jag spände helt enkelt plastfolie över... Billigt blev det och gör ett gott jobb att hålla vattenstänk från lysrören samt hindra hoppande fiskar att ta sej ur.

    Detta är egentligen inte mitt första akvarium, men det första i vuxen ålder. Hade ett mindre akvarium i tio-årsåldern vilket var fyllt med de för den tiden vanliga standardfiskarna från zooaffären. Sedan levde jag under ca 2 år i Ecuador där vi bodde i Puyo, en stad på ca 1000 m höjd vid gränsen mellan anderna och amazonas. Det blev så att vi skaffade akvarium även där, och det föll sej naturligt att fånga sina fiskar själv istället för att köpa dem. I floder och bäckar alldeles runt huset kunde man fånga varianter av många fisksorter vi känner till från zooaffären!
    Detta väckte mitt intresse för att fånga egna fiskar och se dem utvecklas i akvariet.
    Väl tillbaka i sverige hände det en varm sommardag att jag snorklade runt i hemmasjön. Klart vatten och mycket fisk fick mej då att inse att våra svenska fiskar är väl så variationsrika att man knappast borde behöva köpa tropiska fiskar till sitt akvarium. Visste ni t.ex. att en elritsa i sin lekdräkt är minst lika färgsprakande som den mest hårdavlade köpefisk? Dessutom, om fisken vuxit sej för stor för akvariet kan man lungt släppa tillbaka den i naturen utan risk för främmande påverkan!
    (fast i mitt akvarium blir det nog så, att när fiskarna är för stora för akvariet, så är de lagom stora för tallriken...)
    Visst, jag hade hört rykten om hur det var att ha svenska fiskar i akvarium; man måste ha kylning och ditten och datten, fiskarna är så ömtåliga att de dör bara man tittar på dem, osv osv.
    Dessa påståenden är något jag ofta ställt mej tveksam till. När jag så denna sommar gick längs älven träffade jag på en liten bäck. Det gick inte att undgå hur mycket fisk som fanns där. Detta tyckte jag var intressant eftersom fisken inte borde trivas där av ett antal orsaker:
    1, Vattnet består av avrinning från ett gammalt sopberg som sedan passerar genom ett antal ankdammar. Det är således mycket hårt smutsat, ofta stinkande.
    2, Några dagars varmväder hade gjort vattnet mycket varmt. Svenska fiskar gillar ju inte varmt vatten, eller?
    3, Bäckens temperatur och flöde påverkas snabbt av väderleken. Snabbt fallande temperatur vid kallare väderlek och snabbt ändrad sammansättning vid regn. Sånt som inte fiskar överlever, eller?

    Nej tyckte jag, om fiskarna trivs i denna äckliga bäck borde de även överleva i ett akvarium. Därmed var målsättningen klar: Att skapa ett akvarium som i möjligaste mån skulle fyllas av fisk jag fångat själv i den närmaste omgivningen.

    Jag valde äckel-bäcken som min största källa till nya fiskar, och den verkar ganska pålitlig för ändamålet. Vissa sorter trivs bättre, andra sämre.
    Men nu över till bilder!
  • Wunder
    • September 2007
    • 315

    #2
    Akvariet i sin helhet.

    Två simpor samsas under stenarna.

    Två snäckor och en damm-mussla.
    Tyvärr är det den enda mussla jag hittat. Jag hade hoppats slippa köpa ett filter och låta musslorna göra jobbet.

    En ensam spigg utforskar sin nya värld.

    Stäm Nr1 (förgrund) och Nr 2 (i bakgrunden).
    Nr1 och Nr2 är de första och största fiskarna jag fångat, de har anpassat sej mycket väl till akvarielivet. Nr1 tycks f.ö. vara epileptiker, vilket gjorde den till ett lätt byte.

    Ytterligare en bild på Nr1 (bakgrund) och Nr2 (förgrund).

    Ett gäng upphetsade elritsor patrullerar ytan.
    Dessa lär sej snabbt att tigga mat när jag närmar mej akvariet. De äter intensivt och hoppar mycket.

    Stäm Nr3 (stor) och Nr4 (liten) försöker simma genom glaset.
    Nr4 är ganska nyfångad och har ännu inte riktigt lärt sej att man inte kan simma genom glaset. Varför den absolut måste ut genom akvariets högersida förstår jag inte...

    Kommentar

    • Wunder
      • September 2007
      • 315

      #3
      Vad jag lärt mej om de djur jag hittils fångat:

      Stäm:
      Vet inte riktigt om dessa fiskar verkligen är stämmar men de tycks vara det enligt de beskrivningar jag sett.
      De lär sej snabbt att äta flarnfoder. Äter gärna snabbt och glupskt. Ibland driver de runt vid ytan och äter flarn efter flarn, men oftast simmar de nära botten och gör snabba "hajattacker" mot enskilda flarn på ytan. Till skillnad mot elritsa tar de även flarn som ramlat ner på botten. Snäll mot andra fiskar. Deras mun kan fällas ut, men är inte ens då särskilt stor. Nr1 försökte (förmodligen av misstag) att en gång äta en död liten spigg, men misslyckades och fick spotta ut den igen.
      Får ofta vita prick och sammets-sjukan direkt efter isättande i akvariet, men repar sej oftast och tycks då bli immun. Har bara haft ett dödsfall där en tvilling till Nr3 aldrig repade sej från en elak sammetsinfektion i sjärtfenan, förmodligen p.g.a. att den tappade fjäll i samband med infångandet.

      Elritsa:
      Lär sej snabbt äta flarnfoder. Äter gärna snabbt och glupskt. Patrullerar mest ytvattnet hela tiden. Verkar inte känna någon mättnad utan äter så man tror de ska spricka. Kan förmodligen utkonkurrera mesigare fiskar helt om födan.
      Får ofta vita prick och sammets-sjukan direkt efter isättande i akvariet. Mindre fiskar tycks vara tåligare än större. Sjukdomarna tycks inte göra dem sega eller påverka matlusten, men de kliar sej mycket. Jag har nu behandlat akvariet mot denna sjukdom och de tycks alla vara på väg att bli friska. Framtiden får utvisa om de blir immuna som stämmarna.

      Storspigg:
      Ett problembarn. De är helt ointresserade av flarnfoder och spottar ut dessa ifall de kommer deras väg. Man ser dem oftast beta alger från inredningen, men jag vet inte ifall de verkligen får i sej något av detta för de tycks spotta ur sej det mesta här också. Jag har än så länge inte lyckats få någon att överleva längre tider i akvariet, men stora exemplar klarar sej längst (har några nu som hängt med i en knapp vecka, håller tummarna!). Vet inte om de dör av näringsbrist, nitrit eller någon annan sjukdom. Små spiggar sugs lätt in i filtret.
      Tips på spigghantering skulle uppskattas!

      Simpa:
      Lättfångad. Man vänder på stenarna i vattnet så ligger fisken oftast kvar och litar på sitt camouflage, som visserligen är mycket bra. Man lär sej se deras siluette och kan fånga dem med händerna om man inte rör sej för hastigt.
      Riktigt vad de äter vet jag inte. De är för sega för att äta flarn från ytan och verkar ointresserade av flarn som är i eller nära deras grotta. De gör utfall mot småfisk som kommer nära deras grottöppning, men om de verkligen lyckas fånga något är tveksamt. Mest tycks de bara ligga under stenarna och göra ingenting. De är mest aktiva på natten men kan även komma fram dagtid och ligga nånstans och göra ingenting...
      Har matat dem med strimlad köttbulle en gång, vilket de försökte äta men jag vet inte om de verkligen fick i sej något.
      Idag hade jag mitt första dödsfall. Vet ej om det var p.g.a. näringsbrist, nitrit eller någon annan sjukdom, men övriga simpors (3 kvar) öde är ovisst.
      Tipps på simphantering önskas!

      Snäcka:
      Mycket tålig. Äter alger, flarn och döda fiskar. Får ofta gas i skalet och får svårt att hålla tag i bottensanden, flyter då upp till ytan där de åker omkring till de lyckas få tag på ett fast material.

      Mussla:
      Mycket tålig. Filtrerar vatten. Har bara en och den har klarat sej fint hittils.

      Vattengråsugga:
      Verkar som de överlever i akvariet men man ser dem aldrig eftersom de är under stenar och träbitar hela tiden. Tråkiga men kan eventuellt vara föda åt fiskar, om de vågar sej fram.

      Liten kringelsnäcka:
      Mycket små snäckor med symmetriska skal. I likhet med vattengråsuggor ser man dem aldrig eftersom de är under stenar och träbitar hela tiden. Jag tror inte dessa kan fylla någon funktion i ett akvarium.

      Kommentar

      • Wunder
        • September 2007
        • 315

        #4
        Frågor:
        1. Vad ska man mata storspiggen med?
        2. Är det någon idé att försöka ge sjunkpellets till simporna?
        3. Kan jag ha kräftor i akvariet utan att de rycker upp växterna eller ger sej på simpor och sovande fisk?
        4. Kan man göra vattnet lite bräckt och ha östersjöfisk/småkräftor där i eller klarar inte sötvattensfiskarna det? Hur mycket havssalt blandar jag i mitt akvarium?
        5. Vilka andra snälla fiskarter kan man ha i akvariet? Kan man ha sik i och hur fångar jag den isåfall? Kan man ha bäcköring i eller äter de upp de andra fiskarna?
        6. Hur länge dröjer det innan akvariemiljön är stabiliserad med tanke på bakteriekultur och nitrit och sådana saker?
        Fler frågor kommer allt eftersom!

        Kommentar

        • eriahl
          • April 2004
          • 5681

          #5
          Man får bara släppa tillbaka fisken där den fångats. Kommer dom från olika håll så avliva dom ist, risk att sprida ev smitta. Musslan kommer troligen att dö av matbrist. Stämmarna ser ut som idar möjligen någon av dom stäm, svårt att se på bilderna. Idarna äter gärna koipellets sönderklippta skalade räkor mysis mm. Man får bara ha signalkräftor och flodkräftor. Öringarna mår bättre i svalare vatten. Simporna tar nog småfisken men prova med mysis sönderklippta fiskbitar räkbitar mm. Kräftorna tar vad dom kommer åt, troligen simporna först i akvariet. Akvariet är nystartat som det låter så skaffa inga fler fiskar och snålmata kanske var tredje dag. Börjar dom flämta är det bara att byta vatten och idé med någon bakteriekultur på flaska i en zooaffär och sluta mata en vecka eller så. Döda fiskar är det bara att plocka upp som i ett vanligt akvarium så dom inte förstör vattnet. Spiggen kan du ge mygglarver mysis kanske flingor med tiden mm. Blir fiskarna du fångar sjuka ofta när dom är nya i akvariet beror troligen på lite dålig hantering när du fångar/tar hem dom. Ändra filtrets utblås mot ytan så det blir mer rörelser på ytan.
          Senast redigerad av eriahl; 08 September 2007, 16:56.
          "Jag känner mig som en guldfisk som tittar ut på en ny värld" DOCTOR WHO

          Kommentar

          • Connyboy
            • August 2006
            • 80

            #6
            grymt projekt... jag gillar sådant här!

            Har du någon bakgrund på g till karet? Ser lite.... kalt ut.. Kanske svarta sopsäckar?... (Det har jag... fungerar OK med tanke på priset... 2*2,50:-... )

            Har du prövat att fånga mygglarver/grodyngel åt fiskarna? (Dom lit större kanske kan få i sig något?)... Aborre? Mört?

            Kommentar

            • JohanRex
              • June 2007
              • 144

              #7
              Mycket intressant projekt. Bara en liten kommentar. Fixa till en mörk bakgrund till bakrutan så fiskarna inte tvingas gå i starkt ljus hela tiden. Våra svenska vatten har gott om mörka partier. Kanske en bit mörk tapet på baksidan.

              Kommentar

              • eriahl
                • April 2004
                • 5681

                #8
                Ursprungligen postat av Connyboy
                Har du prövat att fånga mygglarver/grodyngel åt fiskarna? (Dom lit större kanske kan få i sig något?)... Aborre? Mört?
                Alla amfibier och reptiler i sverige är fridlysta alltså inget man fångar som foder oavsett yngel eller vuxna.
                Stäm ser ut såhär
                Bifogade filer
                Senast redigerad av eriahl; 08 September 2007, 16:51.
                "Jag känner mig som en guldfisk som tittar ut på en ny värld" DOCTOR WHO

                Kommentar

                • JEK
                  • March 2007
                  • 1467

                  #9
                  Snyggt, men som dom andra skriver fattas det någon sort bakgrund.

                  Snælla, berætta om hur vattendragen i Ecuador ser ut
                  Mvh.
                  Johan - akvarielös!

                  Kommentar

                  • JEK
                    • March 2007
                    • 1467

                    #10
                    Jo, førresten. Jag har också tvivlat på att det ska vara så svårt att ha nordiska fiskar.
                    Skulle också vilja ha ett stort akvarium med aborrar nån gång. Såg en film med nordiska fiskar, det ær ju fantastisk vackert i dom svenska sjøarna.
                    Mvh.
                    Johan - akvarielös!

                    Kommentar

                    • eriahl
                      • April 2004
                      • 5681

                      #11
                      Id ser ut såhär
                      Bifogade filer
                      "Jag känner mig som en guldfisk som tittar ut på en ny värld" DOCTOR WHO

                      Kommentar

                      • Klinten
                        • July 2007
                        • 1313

                        #12
                        Som jag skrivit i en annan tråd på detta forum så fungerar det alldeles utmärkt att hålla svenska insjöfiskar i akvarium. Man kan nöja sig med ett vanligt tempererat akvarium (22-27 grader) eller montera någon form av kylning för temperatur runt 16-18 grader. Jag hade det senare. Inte svårt att ordna och fördelen är att man kan hålla fler arter. Dessutom växer de inte så förbaskat fort(äter inte lika mycket) med lite kallare vatten

                        Lycka till!
                        * Den som vänder sig om hela tiden ser inte framåt *

                        Kommentar

                        • HenrikV
                          • January 2007
                          • 358

                          #13
                          Måste bara säga att jag älskade att läsa dina inlägg. Du är ju för skön...
                          Trodde på allvar först att du var ett forumtroll, men fotona fick mig att inse att du var seriös.

                          Angående kräftorna så kan du nog bara ha en i ett 310L. Om jag var dig skulle jag definitivt prova att ha en insjökräfta i det karet. Du verkar ju inte ha problem med att fixa nya fiskar heller ifall några skulle bli uppätna. Kräftor lever ju på gamla löv och annat skräp (+fisk om det finns), så du hade ju kunnat prova med att slänga i några gamla löv som kräftan skulle kunna knapra på.

                          Vet inte vad simpor äter i naturen, men har du provat att släppa i vanlig daggmask? Det kanske skulle vara något? Eller varför inte maggots?
                          Tanganyika

                          Kommentar

                          • Loelle
                            • July 2007
                            • 623

                            #14
                            Jag tycker det låter lite konstigt att det inte ska vara något filter. Kan en mussla verkligen fylla samma funktion? Fiskar som är fångade i en bäck måste få en chock av att hamna i helt stillastående vatten. Hur blir det med syresättningen?
                            Lelle
                            "I de mörkaste vatten simmar en ulv i fårakläder"

                            Kommentar

                            • Patrik Steen
                              • May 2006
                              • 8464

                              #15
                              Nja kräfter skulle jag inte föredra med fiskar om du inte vill ha livrädda fiskar och trasiga fenor på dem,har testat det slutade med att ljuset fick vara tänt hela natten i karet då kräftorna jagade fiskarna konstant.
                              Mvh.Patrik

                              Kommentar

                              Arbetssätt...