Mitt första akvarium på ca 15 år.

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Backman
    • July 2007
    • 77

    Mitt första akvarium på ca 15 år.

    Hej!

    Jag fick ett akvarium av en vän, 175l och givetvis ville jag ha fiskar i det, jag sökte, läste och tittade på denna sida, föll för malawi, och bestämde mig för att göra ett sådant.

    gick iväg till en djuraffär, gjorde klart för personen där att jag ville ha ett malawi akvarium, jag köpte sand, pump, stenar, doppvärmare, aquatan och nitrivec.
    filter: Fluval 4 Plus
    värmare: Jäger 150 W

    tror jag blev lite lurad på sanden, efter som att jag betalde 300 kronor för den och jag tror den är för grov (2-3mm), och efter att ha kollat runt mer på sidan här insett att biltemas blästersand är bra och f*n så mycket billigare. anyhow.

    efter att ha följt alla konstens regler med att tvätta allt nogrant, så va det ju dax att fylla akvariumet med vatten, va väldigt nervös efter som att jag inte hade testat karet innan utan bara gick på vad förra ägaren sa.
    det är vattentätt, som tur är

    efter att ha väntat med att plantera fisk efter som att man ska visst göra det (jag väntade tillräckligt länge).

    nu har jag äntligen köpt 2 växter (malawi ska visst inte ha så mycket växter men jag ville ha lite grönt i karet) plantorna är 1st Crinum-lök och den andra tror jag är en Anubias bild1, bild2 (jag borde varit mer uppmärksam vad han sa i butiken men just då tänkte jag bara att äntligen ska jag få lite liv i akvariet, detta är förövrigt något vi återkommer till lite längre ner)

    jag köpte även lite fiskar.
    en mal som jag inte är riktigt säker på vad det är för någon, har inte lyckats ta någon bild på den ännu efter som att den lille rackaren är en jäkel på att gömma sig, men det är en bra algätare, det sa jag till om i butiken att jag ville ha (tror inte att det är en mal ifrån malawi)
    min 2årige son roar sig med att leta efter den i akvariet, och han har förövrigt döpt den till malen Malin (jag ska försöka ta en bild på den sedan och se om ni kan hjälpa mig att art bestämma den)

    2 st som jag är rätt säker på är Benga-aulonocara (Aulonocara baenschi) 1 hane och 1 hona
    bild1 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00516.JPG
    bild2 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00525.JPG
    bild3 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00522.JPG

    2 st som jag faktiskt inte alls vet vilken art dom är, jag vet att hanen kommer att få en vacker blå färg när han har färgat ut ordentligt.
    bild1 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00517.JPG
    bild2 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00521.JPG
    bild3 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00523.JPG (nere till vänster)
    bild4 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00524.JPG
    bild5 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00525.JPG (uppe till höger)
    bild6 : http://www.wheehaa.net/akvarie/1/DSC00527.JPG (till vänster)

    så jag undrar givetvis vilken art detta är, jag har försökt att kolla på artbeskrivningarna, men det är svårt att se efter som att min inte har färgat ut. rätta mig givetvis om jag har fel på det andra också

    det jag ska göra nu är att byta bakgrunden mot en i sten, eller ev måla den mattsvart, och jag ska införskaffa mer sten.

    fiskarna verkar trivas bra, dom simmar rundor, undersöker allt, hanarna bråkar inte. oftast är alla 4:a tillsammans men ibland ser man att dom delar upp sig i 2 par i var sin ända av akvariet.

    nu har jag skrivit en massa, och det mesta är säkerligen osammanhängande, jag är itne så bra på att skriva, tänker rörigt och då blir det rörigt när man skriver men jag hoppas ni förstod vad jag undrar över.

    MVH
    Ronnie
    175L Blandade Ciklider
    54L Tomt
    250L *renoveras*

  • Malinitzi
    • December 2006
    • 2088

    #2
    Oj! Mycket på en gång att svara på. Det som jag funderar över är din sand?
    Är det inte engelsk sjösten du fått?
    Och du! Om man har rörigt i huvet brukar man få till det rätt bra i karet! Välkommen, förresten!

    Kommentar

    • Backman
      • July 2007
      • 77

      #3
      Ursprungligen postat av Malinitzi
      Oj! Mycket på en gång att svara på. Det som jag funderar över är din sand?
      Är det inte engelsk sjösten du fått?
      Och du! Om man har rörigt i huvet brukar man få till det rätt bra i karet! Välkommen, förresten!
      Jag är rätt säker på att det är engelsk sjösten, men enligt den som sålde det till mig så skulle det funka till malawis också (men jag är lite tveksam), förövrigt glömde jag nämna det i mitt inlägg att fiskarna är köpta i en annan butik, och jag har ett 250l ståendes som har varit hem åt en varan, när jag har övertala min fru (och sett hur/om jag lyckas med 175l karet) så kommer jag nog att silicona om det, testa om det är tätt och göra allting rätt för ett malawi akvarium. då kan jag ju alltid flytta över dom fiskar jag vill från mitt "lilla"
      175L Blandade Ciklider
      54L Tomt
      250L *renoveras*

      Kommentar

      • Malinitzi
        • December 2006
        • 2088

        #4
        Ja, det verkar vara eng. sjösten. Men vilken fisk det är bäst till vet jag inte riktigt, själv har jag bl a botior i mitt - det ska visst inte vara så bra till bottenbökare.
        Annars tror jag säkert du kommer att få svar på dina övriga frågor - det finns många duktiga Zoopare här!

        Kommentar

        Arbetssätt...