3-10 mm långa vita "maskar"?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • loa
    • May 2003
    • 1

    3-10 mm långa vita "maskar"?

    Nystartat 120 liters utan fisk ännu med ett par sk snabbväxande växter. Ganska rejält med grönalger men undrar ffa kring maskarna? Är de ett problem? vad är de? äts de upp av fisken? hur ta bort om så krävs?
  • Azur
    • March 2003
    • 12946

    #2
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
    Nystartat 120 liters utan fisk ännu med ett par sk snabbväxande växter. Ganska rejält med grönalger men undrar ffa kring maskarna? Är de ett problem? vad är de? äts de upp av fisken? hur ta bort om så krävs?<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    De vita maskarna kan vara ett av tre saker: nematoder (mycket vanliga överallt där det finns bakterier), oligochaeter (den mest kända är tubifex), eller fjädermygglarver (ganska osannolikt). I ingendera fallen är de farliga för dig eller dina fiskar. Det är ganska osannolikt att de kan äta på dina växter, men tämligen sannolikt att de äter döda växtdelar. I alla händelser kommer fisken att äta dem, förutsatt att fiskarna är såpass små att de bryr sig om centimeterstora maskar.
    Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

    Kommentar

    • Ola Svensson
      • June 2002
      • 1081

      #3
      http://www.ciklid.org/faq_artikel_visa.asp?NR=664

      Mvh.

      Ola
      Mvh. Ola
      Medlem i Nordiska Ciklidsällskapet www.ciklid.org
      Provläs Ciklidbladet 3/2009 här www.ciklid.org/pdf/cb3_2009_frivisning.pdf

      Kommentar

      • Azur
        • March 2003
        • 12946

        #4
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
        http://www.ciklid.org/faq_artikel_visa.asp?NR=664
        <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Ja, fast det där kraftigt överförenklat. Både nematoder och oligochaeter är helt säkert mycket, mycket, vanligare i akvarier än plattmaskar.

        Det är visserligen så att plattmaskar dyker ibland upp i akvarier, men bara en art folk torde kunna se i sina akvarier är vit (Dendrocoelum lacteum) och ingen är långsmal, utan det rör sig om plattade, knubbiga, osegmenterade, maskar, vanligen mörkgrå i färgen. De flyr dessutom ljus, och dagtid ligger de normalt gömda under stenar och liknande. De rör sig mycket långsamt.

        Frilevande nematoder finns förmodligen i alla akvarier som varit igång ett tag, men de är som regel så små så att folk inte lägger märke till dem. I naturen finns de ofta i tätheter på tiotusentals eller hundratusentals per kvadratmeter.

        Vad gäller vattenlevande oligochaeter så är väl Tubifex den mest kända, men det finns tusentals arter, varierande i storlek från långt under millimetern upp till flera centimeter. De flesta är vita eller svagt rödaktiga eller orange i färgen, men det finns även t.ex. gröna. I naturliga vatten förekommer de normalt i tätheter om ett antal tusen per kvadratmeter.

        Frilevande nematoder i akvarier livnär sig troligen oftast av bakterier, fast det finns många nematodarter, och vissa kan t.ex. äta växtrötter. Oligochaeter äter fiskbajs och/eller döda växtdelar. Både nematoder och oligochaeter är antagligen normalt sett nyttiga i ett växtakvarium.

        Nematoder och oligochaeter sprids mycket lätt med växter; man får också in dem om man matar med levande tubifex (som egentligen är en blandning av olika oligochaet-arter, fast ofta inte just Tubifex!), ja antagligen med i stort sett vilket levandefoder som helst.

        Frilevande plattmaskar kan också spridas med växter, om än kanske inte lika lätt eller ofta, och finns antagligen aldrig i levandefoder.

        Plattmaskar är i första hand rovdjur som äter t.ex. oligochaeter, även om de också äter as (överbliven fiskmat).

        Oligochaeter och nematoder äts gärna av fisk. Fisk rör däremot ogärna plattmaskar.

        Det finns några andra maskformiga grupper som kan dyka upp i akvarier, som t.ex. fjädermygglarver, men när folk ser smala maskar som är mer än två-tre millimeter långa i ett akvarium rör det sig nästan alltid om oligochaeter.
        Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

        Kommentar

        Arbetssätt...