Saltsugen

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Queen_xiter
    • January 2007
    • 264

    Saltsugen

    Har börjat fundera på saltvattensakvarium, men isf vill jag ha ett stort men när jag kollade på pwss såg jag hur dyra dom var.. 90,000 för ett 700 liters lr vad stort de nu var. Är det verkligen så dyrt?
    Kolla in min hemsida
    www.dammaquaristen.se
  • matlo
    • May 2007
    • 295

    #2
    haha! NEJ verkligen inte!! men jag har aldrig hållt på med salt vattens akvarium. Men självklart är det dyrare med saltvatten, då du måste ha flera olika pumpar.. Protein avskiljare etc. Sen saltet också om du har ett stort akvarium. Men 90 000kr är ren jäkla b*llshit.
    Stora ciklider i stora akvarium, finns det bättre? :P

    Kommentar

    • Lasse
      • October 2002
      • 1965

      #3
      Hej

      Priset på det karet som du hänvisar till är 90.000 för hårdvaran - till det kommer allt levande till. Jag gjorde iordning ett 80 liters Mollyhotell till ett enkelt saltvattenskar. Hårdvaran där gick på ca 3,500 :- och det levande ungefär lika mycket. Det är dyrt med saltvatten - helt klart.

      Mitt Red Sea Max som du kan se i en av mina trådar går på mellan ca 7.800 och 10.000 beroende på vart du köper det. Hårdvarumässigt är det i princip komplett i detta utförande (skall du ha det i utställning så bör det kompletteras med automatisk vattenpåfyllning och lite mer andra saker). Om man ser till mitt så har jag dessutom lagt ut ca 1800 för levande sten, ca 1500 för sniglar och eremitkräftor, ca 2500 för fisk och kanske 3000 för koraller. Det vill säga ungefär lika mycket på hårdvara respektive mjukvara.

      Jag kör mina kar på en ganska låg teknisk nivå men det innebär att jag måste satsa lite mer på olika djur som gör det tekniska apparaternas arbete. Det är inte säkert att det blir billigare men det är betydligt trevligare att sitta och titta på en snigel eller eremitkräfta i arbete än att titta på en strumpa med kemisk fosforbortagning!

      Det är klart att det går att driva ett saltvattenskar betydligt billigare men vad som gör det dyrare än ett sötvattensakvarium är på den tekniska sidan att det kräver betydligt bättre belysning (mellan 0,5 till 1 watt per liter, beroende på vad för koraller man tänker ha), bättre cirkulation och eventuell skummare. På levande sidan är den så kallade levande stenen ett måste (den ligger mellan 120 - 200:-/ kg och en tumregel, som kan disk, brukar vara ca 10% levande sten). Man kan använda sk "död sten" (gamla korallskelett) och konstgjord sten men man behöver ändå en del "vild" sten för att ympa in alla de smådjur som gör stor nytta i akvariet. Koraller brukar ligga mellan 2 - 600 kronor styck och fisken brukar kosta från strax under hundralappen till obegränsat.

      Salt - ca 2 kronor per liter och på många ställen i Sverige är en så kallad RO - enhet ett måste. Det är en liten anordning (1200 - ~:-) som man sätter på tappkranen för att göra ett så rent vatten som möjligt innan man blandar in saltet. Reversed Osmos eller osmosvatten.

      Det som dock kan bli den dyraste posten är okunskap. Den är en lika stor bov inom sötvattensakvaristiken men blir inte lika dyrköpt där. Läs och åter läs. Olika forum är en bra ingångskälla men man måste hela tiden göra en sanolikshetsbedömning om det verkar rimligt eller inte. Det finns många meningar och synpunkter på vad som är rätt eller fel. Ha alltid i åtanke att det finns som det sägs - många sätt att flå en katt på.

      MVH Lasse
      Jag är inte tillräckligt ung för att veta allt

      Kommentar

      • kaj.p
        • June 2002
        • 2952

        #4
        NÅgon gång skall en annan också prova en ett saltkar. I Duisburg sist såldes hela saltkit på 280 liter för 4500:- Två från Maf köpte o bokade plats för dessa i bussen. Ångrar ännu att jag inte hängde på där Bara o hoppas man springer på detta paket igen då kommer det definitivt att följa med hem.
        Nordiska Diskus Sällskapet
        Hallandsakvaristerna
        BAK Gcg Maf NCS

        Kommentar

        • Raketforskaren
          • March 2006
          • 170

          #5
          För det första så tycker jag du skall satsa på salt om du är sugen. Vid en första anblick är det mycket krångliga saker att hålla reda på, men om man bara läser på lite så märker man att det är ganska enkelt. Jag är själv i planeringsstadiet för mitt första saltkar och kan kanske ge några korta tips.

          90 000:- är väl ett komplett saltpaket, sådana brukar vara hysteriskt överprissatta. Du kommer få betydligt bättre prylar, och betydligt billigare, om du köper delarna var för sig.

          Själva karet är ingen skillnad från ett sötkar. Helglasakvarium (med svart silikon) är det vanligaste. Däremot så föredrar många att ha "Optiwhite"-glas, åtminstone i frontrutan, vilket kostar lite extra (ungefär 1000:- för en frontruta). Detta är absolut inget måste och handlar bara om estetiken.

          De flesta saltakvarister använder sump. Eftersom det lätt blir lite mer (ful) teknik i ett saltkar så gömmer man undan den i ett litet kar som är kopplat till huvudtanken. Sumpen kan stå under eller vid sidan om huvudakvariet. För att koppla samman akvariet och sumpen är det mest driftsäkert, och stilrent, att bottenborra akvariet och via en överrinnigskammare och en s.k. "Durso standpipe" leda ner vattnet till sumpen. Om man har sump behöver man också en extra pump som pumpar tillbaka vattnet till akvariet.

          Det mest naturliga när man använder sump är att bygga sin egen bänk. Det är inte så svårt och görs med fördel av lite grövre reglar och MDF-board. Man kan också använda en vanlig aluminiumbänk som man klär in.

          En av de absolut viktigaste delarna i ett saltkar är belysningen. Man kan använda antingen MH (Metallhalogen) eller lysrör. Lysrörsalternativet håller på att bli vanligare idag, och man använder med fördel de tunnare T5-rören, där det finns många tillverkare av bra rör. MH ger ett fint "skimmer" i vattnet, men lamporna blir i gengäld varmare än rör och man kan få problem att hålla ner temperaturen i akvariet. Om man vill ha ljuskrävande koraller och liknande brukar man sikta på att ha belysning motsvarande 1W per liter vatten. Om man bara vill ha fiskar kan man nöja sig med betydligt mindre.

          En annan mycket viktig del är vattencirkulation. Man brukar sätta en ungefärlig undre gräns för vattencirkulationen på tio ggr. akvariets volym per timme. Det akvarium jag planerar är på ca 600 liter och då har jag en sammanlagd cirkulation på 30000 liter per timme. Det är nog svårt att få för mycket cirkulation. Ett fabrikat som är omtyckt är Tunze och deras "Streampumpar".

          Som inredningsmaterial använder man "Levande sten". Det är porös sten som fungerar som hem för diverse roliga smådjur. Dessutom fungerar stenen som filter för nedbrytning av näringsämnen. Återigen finns det riktmärken på hur mycket man "skall" ha. Ungefär 10kg sten per 100 liter vatten brukar anses lagom. Levande sten är inte dyrt med tanke på att det fraktas från andra sidan jordklotet, däremot kostar det ganska mycket. Mellan 150 och 200 kr/kg kan det gå på, men om man köper mycket vi ett tillfälle så kanske man kan komma ner mot 100kr/kg. Begagnad sten brukar finnas i annonser emellanåt för kanske 50kr/kg.

          De flesta saltakvarister använder en s.k. proteinskummare, vilket jag också kommer göra i mitt kar. Skummaren är relativt vedertagen som borttransportör av näringsämnen. Däremot finns det vissa, bl.a. min "husgud" Lasse, som ifrågasätter betydelsen av en skummare. Om det dock gäller ett stort akvarium, framförallt om man vill ha mycket fisk, så är det kanske bäst att överväga en effektiv skummare. Skummarna brukar märkas med hur stor akvarievolym de är anpassade för. Ta den siffran med en nypa salt och sikta in dig på en skummare för ett dubbelt så stort akvarium än du egentligen skall ha. En mycket bra skummare för ett akvarium i din storlek går på 5000:-. Om du istället köper ett okänt märke på ebay.com kanske du kommer undan med 1500:-.

          Salt är ju rätt viktigt också. ;-) Det köper man i 25kg-hinkar för ca. 700-800kr per styck.

          Det finns massa andra saker man kan pula med också, men ovanstående är det viktigaste för att komma igång.

          Sist men inte minst kan jag rekommendera saltvattensguiden.se, där finns många akvariumprojekt inlagda med bilder och allt. Du kommer garanterat lära dig mycket om du läser om några projekt där.

          Tveka inte att ställa mycket frågor. Om det är några speciella detaljer du undrar över så tveka inte att starta en tråd (eller PM-bomba mig :-)).

          Lycka Till!
          Senast redigerad av Raketforskaren; 19 July 2007, 10:01.

          Kommentar

          • Raketforskaren
            • March 2006
            • 170

            #6
            Attans, den där jäkla Lasse skall alltid vara så snabb.

            Kommentar

            • Queen_xiter
              • January 2007
              • 264

              #7
              Ursprungligen postat av Raketforskaren
              Attans, den där jäkla Lasse skall alltid vara så snabb.
              *ler*
              Tack för dom otroligt bra tipsen och råden.
              Blir de ett saltvatten blir de efter vi sålt huset o flyttat, lovar att de kommer komma mycket blider isf
              Kolla in min hemsida
              www.dammaquaristen.se

              Kommentar

              • pimo
                • May 2006
                • 182

                #8
                Ser att du kommer ifrån säffle.
                Själv bor jag i åmål, har ett 300 liters kar för tillfället men bygger på ett 770 liters.
                Finns några killar som håller på med salt i säffle också.
                Kan va värt att åka runt och kolla på lite olika kar för att få ideer, tips och inspiration.

                Kommentar

                • Queen_xiter
                  • January 2007
                  • 264

                  #9
                  Från åmål säger du, har du sötvatten oxå?
                  Kolla in min hemsida
                  www.dammaquaristen.se

                  Kommentar

                  Arbetssätt...