Varför ?

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Malte
    • February 2002
    • 11

    Varför ?

    Varför uppkommer det gröna trådalger i salvattens akvarium ? Vilka är de vanligaste orsakerna. vart kan man hitta mera info om den gröna plågan?

  • Svein A. Fosså

    • January 2002
    • 77

    #2
    Alger er en naturlig del av livet på et korallrev. Man finner en stor variasjonsrikdom, som spenner fra encellede mikroskopiske arter (grønnalger, diatomeer, o.a.) via trådformede arter (trådalger: f.eks. Derbesia spp.) og mer kjøttfulle arter (Caulerpa og mange ulike rød- og brun-alger) til røde og grønne kalkalger.

    Like selvsagt som at alger hører til på korallrevet i naturen, like selvsagt er det at de også vil, og <b>skal</b>, finnes i korallrevsakvariet. Næringsstoffene som tilføres akvarievannet via fôrrester og ekskrementer fra dyrene vil aldri kunne bli fullstendig fjernet ved hjelp av proteinskummer eller annet teknisk utstyr. Algene vil imidlertid kunne hjelpe til med å uskadeliggjøre dem, ved å føre dem tilbake til næringskjeden via sin fotosyntese. For å oppnå dette, må det være vekst av alger i akvariet, men man behøver ikke nødvendigvis å se så mye til dem. Et sunt, veldrevet korallrevsakvarium vil også ha et rikt utvalg av forskjellige alger, men ingen av disse må få dominere i den grad at de blir en trussel for andre organismer.

    De fleste algene skal finnes bare som et lavt teppe av "Turf algae", men de røde, krypende kalkalgene tillates å bre seg utover større områder. Røde kalkalger er særdeles dekorative, og vil bare sjelden komme i konflikt med koraller og andre dyr. Dessuten har de en fantastisk evne til å utkonkurrere andre alger, deriblant de kjedelige <font color=green>grønne trådalgene</font id=green> som er mange akvaristers evige mareritt - og tydeligvis ikke spesielt populære hos deg heller. Større høytvoksende alger, som Caulerpa og tangliknende brunalger, kan - som i naturen - få etablere seg i mindre områder av akvariet, hvor de ikke er til sjenanse for korallene.

    Det er meget vanskelig, for ikke å si UMULIG å holde et akvarium helt fritt for alger. Det har ingen hensikt å forsøke det. Algene utgjør en viktig faktor i ekologien, og skal være der. Din oppgave som akvarist blir å sørge for en balanse mellom næringstilførsel (fodring, tilførsel av sporstoffer), filtreringseffekt (fjerning av næringsoverskudd med proteinskumning og mekaniske filtre, såvel som biologisk nedbrytning i levande sten og biofilter), og nedbetning fra algetande dyr. Riktig belysning er selvsagt også viktig for å unngå ekstrem algevekst.

    Den aller viktigste faktoren blir å holde et mest mulig stabilt miljø i akvariet. Store svingninger i vannkvalitet (som du f.eks. kan få om du ikke rengjør proteinskummeren regelmessig, eller stadig setter inn mange nye dyr eller levande sten, om dyr dør og råtner i akvariet, om du fodrer for mye, etc. etc.), eller i lyskvalitet (plutselig skifte av alle lyskilder på akvariet, f.eks.), eller i vannbevegelse (endring av sirkulasjonspumper) kan alt sammen medføre et bedre miljø for trådalgene, slik at de tar overhand.

    Sørg for å ha et rikt utvalg av ulike algetande dyr i akvariet. Forskjellige algespisende dyr velger ofte helt forskjellige alger som føde. Noen foretrekker å spise grønnalger, noen velger heller brunalger eller kalkalger, mens atter andre helst vil ha diatomeer og andre mikroskopiske arter. Noen algeetere spiser store, fullvoksne alger, men langt de fleste foretrekker unge skudd som ennå er saftige og lett fordøyelige. Noen algeetere, såsom snegler, er også eksperter på å gnage av de aller minste algene som brer seg som et belegg utover steinene.

    For å oppnå en tilstrekkelig algekontroll i akvariet er det derfor nødvendig både å ha flere forskjellige arter av algeetere, og å holde et antall som er stort nok til å holde tritt med algenes tilvekst.

    Mer info om trådalger og algekontroll kan du sikkert finne på internett (søk f.eks. på ordkombinasjonene "filamentous algae marine aquarium" eller "derbesia reef aquarium"). Min egen bok 'The Modern Coral Reef Aquarium, Volume 1' (http://www.mcra.com/) har et 54 siders kapittel om alger, hvorav 4-5 sider er spesifikt om grønne trådalger.

    Mvh
    Svein

    Kommentar

    • Malte
      • February 2002
      • 11

      #3
      Tack för ett somvanligt suveränt svar.

      /Malte

      Kommentar

      Arbetssätt...