Allmäna funderingar

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Tony
    • January 2002
    • 208

    Allmäna funderingar

    Hej på er!

    Har nu vart sugen på ett saltvattens-akvarium ett bra tag, men man drar sig lite för att ens sätta sig in i det hela. Ni som har erfarenhet av saltvatten, kan ni vara snälla och tala om lite om följande:

    * Hur dyrt är det egentligen med all kringutrustning, och vad är "nödvändigt" att ha? Vi har lite kar som kan användas, så den utgiften kan det sparas in på.

    * Vad skall man lämpligtvis ha för botten- och inredningsmaterial för att hålla ett par kirurger och clow-fiskar?

    * Hur mycket tid bör man lägga i skötsel på akvariet per vecka? Lägger i dagsläget 1-3 timmar i vecka på våra ciklid-kar, så någon extra timma ser jag bara som underhållning =)

    * Man hör ju överallt att det är super-noggrant att hålla ständig koll på vattenvärden etc. Är detta en överdrift?

    * Slutligen, är det att rekommendera en relativ nybörjare med ambitioner att köra igång ett salt-projekt?

    mvh

    Tony Lejvell
    mvh
    Tony Englund
  • Svein A. Fosså

    • January 2002
    • 77

    #2
    Hei Tony,

    Det er få emner av akvaristikken som det er skrevet så mange tykke og omstendelige bøker om som nettopp saltvannsakvarier. Det betyr ikke at det er ekstremt vanskelig å lykkes med saltvann, men derimot at det er svært mange ulike teknikker som kan anvendes og veldig mye man kan si om dem. Det jeg kan gi deg her blir derfor definitivt bare en kortversjon.

    Er det dyrt?
    Fisker og virvelløse dyr finnes i uendelig mange arter, størrelser og prisklasser. Det billigste finner du kanskje for straks under en hundrelapp, mens flertallet av arter i handelen ofte ligger i området 150 til 500 kroner pr individ eller koloni. Det finnes selvsagt også arter som koster tusenvis av kroner (men det gjør det i sötvattensakvaristikken også). Kostnaden med å starte opp akvariet avhenger betydelig av hva slags teknisk oppsett du vil ha. Den aller enkleste løsningen behøver ikke å koste særlig mye mer enn hva et sötvattensakvarium av samme størrelse gjør, men de fleste opplever nok at de mål og ambisjoner de setter seg fort øker prisen en hel del. Oppover finnes det ingen grense...


    Bunnlag og innredning?
    De fleste tropiske saltvannsakvarier innredes i dag med såkalt levende stein, et materiale som både er vakkert og har positiv innvirkning på vannkvaliteten. Nøyaktig hvordan du bygger opp innredningen, avhenger av dyrene du skal holde. Du antyder at det er endast er fisker du vil ha, da er det viktigste at du får en åpen og vakker innredning som lar det være tilstrekkelig med svømmeplass kvar. Pass alltid på at steinkonstruksjonene ikke blir for kompakte. Mange akvarister gjør den feil å lage innredningen så tett at fôrrester og døde organismer blir liggende og råtne mellom steinene, med katastrofale følger for vannkvaliteten.

    Bunnlag er ikke absolutt nødvendig i et saltvannsakvarium, men de fleste akvarister anvender likevel noe korallsand, fordi det er dekorativt. Bunnlaget bør vanligvis ikke være tjukkere enn 4-6 cm.

    Vannverdier?
    God vannkvalitet er meget viktig i saltvann. Først og fremst er det viktig å unngå at det blir for mye organiske avfallsstoffer i vannet (nitrit, nitrat, fosfat). Du bør derfor investere i en proteinskummer - et spesielt vannrensingsapparat som kun anvendes i saltvannsakvarier. I opppstartsfasen er det svært viktig å regelmessig måle nitrit-innholdet, ettersom det er meget giftig selv i små konsentrasjoner. Fosfater og nitrater er farligst ved at de gir næring til alger som du helst vil unngå.

    Andre verdier som bør måles regelmessig er pH og KH. Begge har en tendens til å synke over tid!

    Tidsbehov?
    Det tar vanligvis ikke mer tid å stelle et saltvannsakvarium enn et sötvattensakvarium av samme størrelse.

    Rekommendera?
    Ja, definitivt! Men før du gir deg i kast bør du tilegne deg kunnskap om saltvannsakvarier. Butikker som selger saltvannsdyr har nesten alltid en spesialist med god faglig innsikt, som kan gi råd og veiledning. Dersom din forhandler ikke har det, vil jeg sterkt anbefale at du finner en annen butikk. Ellers vil selvsagt andre hobbyakvarister kunne gi inspirasjon og hjelp, men tenk på at disse ofte har all sin erfaring fra ett eneste prosjekt, og derfor kanskje mangler bredden i erfaring og kunnskap. Invester også noe av dine penger i bøker om saltvannsakvaristikk. En god bok kan redde mange liv, og koster ofte ikke mer enn én fisk eller korall!



    Mvh
    Svein

    Kommentar

    • Tony
      • January 2002
      • 208

      #3
      Tack för ett mycket bra svar!

      Det blir till att låna/köpa lite böcker.

      Om jag börjar med ett 222-liters kar, skulle det klara sig med ett pumphuvud på 500-600l/h, ett 900l/h ytterfilter och en proteinskummare? Krävs det metall-halogen eller klarar det sig med en dubbel lysrörs-ramp för att hålla igång den levande stenen och ett litet antal fiskar? Korall-kross har jag i ett malawi-kar och skulle kunna ta den till ett saltvattens-kar.

      mvh

      Tony Lejvell
      mvh
      Tony Englund

      Kommentar

      • Svein A. Fosså

        • January 2002
        • 77

        #4
        Hei igjen Tony,

        <font size=2>Om jag börjar med ett 222-liters kar, skulle det klara sig med ett pumphuvud på 500-600l/h, ett 900l/h ytterfilter och en proteinskummare?</font id=size2>

        Dersom du enbart skal holde fisk kan det fungere med dette tekniske utstyret, men du vil garantert få et langt mer vellykket akvarium (bedre vannkvalitet, mindre algeproblemer) om du gjør noen endringer. Effektiv vannsirkulasjon med det oppsettet du skisserer blir ikke mer enn maksimalt 1200-1300 l/h. Du bør ha bortimot det dobbelte av dette 2-3 innvendige sirkulasjonspumper med kapasitet 800-1000 l/h skulle være bra (enkle innvendige pumper kan du få kjøpt for en forholdsvis billig penge).

        Et utvendig filter med biologisk filtermateriale er overflødig (og til og med skadelig i noen tilfeller) når du anvender levende sten i karet. Det er mye bedre å ha enkle svamppatroner på innerfiltrene som mekanisk filtermedium. Svamppatroner er lette å rengjøre, og i saltvannsakvarier er det viktig at smuss som samles i filtrene ikke får ligge i kontakt med vannet så lenge at den biologiske nedbrytningen starter. Rengjør filtersvampen ofte, gjerne flere ganger i uken, aldri sjeldnere enn en gang i uken.

        <font size=2>Krävs det metall-halogen eller klarar det sig med en dubbel lysrörs-ramp för att hålla igång den levande stenen och ett litet antal fiskar?</font id=size2>

        Lysrør er helt utmerket for et akvarium med levende sten og fisk. Det er først når man begynner med spesielt lyskrevende ryggradsløse dyr at metallhalogen blir uvurderlig. Pass på at du anvender lysrør med et kaldt lys (typ dagslys eller kaldhvitt), fargetemperatur på 6000 Kelvin eller mer er bra.

        Mvh
        Svein

        Kommentar

        Arbetssätt...