Ordentlig kur mot tofsalger

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Azur
    • March 2003
    • 12946

    #16
    <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
    Finns det någon som har ett kanontips på vad som kan användas för att effektivt ta död på tofsalger(andra alger också för den delen)?
    <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

    OK, du vill döda algerna.

    1) Töm akvariet och låt det torka.
    2) Klorin. En 1.5L klorindunk borde slakta ut algerna (och allt annat levande) även i ett stort akvarium. När algerna är döda så pytsar du i avkloreringsmedel (natriumtiosulfat, säljs av fotofirmor. Möjligen funkar också en påse askorbinsyra) i överskott, och byter vatten. Kostnad: beror på om du kan få tag i kemikalierna billigt. Nackdel, kan bleka t.ex. rötter i akvariet. Frätande.
    3) Du skulle kunna prova nån av alla de växtbekämpningsmedel som finns för att hålla t.ex. grusgångar helt växtfria. Nackdel: kan vara svårt att få bort medlet sen, och vem vet hur det påverkar fisken.Välj ett som skryter om att vara biologiskt nedbrytbart.
    4) Släck. Håll akvariet mörkt. Ett bra sätt att hålla nere ljusmängderna är att köpa en sensor som bara tänder lamporna när den märker att nån rör sig i rummet.
    5) Lut. Du var ju inne på det. Ett kilo ren natriumhydroxid höjer nog pH rätt bra, kanske så högt att det dödar algerna. Problemet sen blir att FÅ NER pH't, men när det väl är nere så finns inga farliga rester. Nackdelar: frätande! värmeutveckling!

    Ingen av dessa metoder är riskfri eller garanterad att fungera.

    Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

    Kommentar

    • Gurami
      • March 2003
      • 414

      #17
      ""Kyssgurami tillsammans med Champsochromis caeruleus kunde ju iofs vara en spännande upplevelse (sålänge man inte är kyssgurami då) ""

      Menar du att dom bli uppätna? Kyssguramisar är stora fiskar... Och väldigt snabba.. Växerfort också? Om du köper stora fiskar borde det inte vara något problem

      MVH Daniel
      MVH Daniel

      Kommentar

      Arbetssätt...