Mossa

Kollaps
X
 
  • Tid
  • Show
Rensa alla
nya inlägg
  • Pleione
    • December 2002
    • 19

    #31
    Har gjort lite efterforskningar. "Växten" jag tänker på är ett algsläkte av släktet Chara. De är inte kiselbaserade, utan kalkbaserade <img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>. De blir 4-6 cm och krasar när man gnider bladen mot varandra. De behöver (surprise!) mycket kalk i vattnet för att trivas. Förekommer bl a på Gotland.

    Nu till något totalt off-topic men i mitt tycke väldigt intressant:

    Det är ett intressant släkte då det kan användas för att mäta temperaturskillnader i vattnet sedan flera hundra år tillbaka. Förhållandena mellan syreisotoperna i kalken (cac_o_3) som inlagras i växten är nämligen olika beroende på vilken temperatur vattnet har. Skillnaden är ytterst liten, men den finns där.
    Har man kalkkristaller från fossiliserade exemplar från olika lager(=tidsperioder) i bottenslammet på kalkrika sjöar kan dessa tas upp och analyseras.
    Denna växt är i motsats till andra kalkhaltiga lämningar lämplig att använda då kalken i växten inte omkristalliseras i fossiliseringsprocessen på samma sätt som den gör i t ex snäckskal.

    Nu är jag medicinare, inte biolog, så jag vet inte så mycket mer om hur processen ser ut, eller varför den ser ut som den gör. Intressant är det dock.
    Kanske något för det afrikanska ciklidakvariet, om vi nu ska återknyta till ämnet?<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> Fiskarna lär ju knappast äta den...

    Kommentar

    • Pleione
      • December 2002
      • 19

      #32
      "baserade" var ju lite fel ord att använda, både när det gäller kalk och kisel. Men ni förstår nog vad jag menar.
      Inlagrare kanske låter bättre?

      Kommentar

      • Azur
        • March 2003
        • 12946

        #33
        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>
        Har gjort lite efterforskningar. "Växten" jag tänker på är ett algsläkte av släktet Chara. De är inte kiselbaserade, utan kalkbaserade <img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle>. De blir 4-6 cm och krasar när man gnider bladen mot varandra. De behöver (surprise!) mycket kalk i vattnet för att trivas. Förekommer bl a på Gotland.<hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Kransalger, släktena Chara och Nitella, är relativt vanliga i kalkrika vatten samt i Östersjön. Vissa arter kan bli rätt stora. Dessutom är de ganska vackra, påminner om Hornsärv.

        <BLOCKQUOTE id=quote><font size=1 face="Verdana, Arial, Helvetica" id=quote>citat:<hr height=1 noshade id=quote>Kanske något för det afrikanska ciklidakvariet, om vi nu ska återknyta till ämnet?<img src=icon_smile.gif border=0 align=middle> Fiskarna lär ju knappast äta den...
        <hr height=1 noshade id=quote></BLOCKQUOTE id=quote></font id=quote><font face="Verdana, Arial, Helvetica" size=2 id=quote>

        Ja, det är helt klart intressant. Dessutom är alger av släktet Chara är vanliga i just Malawi och Tanganyika-sjön!

        Jag kommer att göra lite försök med Chara från Östersjön lite senare i vår samt med Najas marina - bägge har släktingar i Tanganyikasjön. Just nu är det dock lite för kallt och isigt i vattnet. <img src=icon_smile.gif border=0 align=middle>

        Jag kommer faktiskt testa lite djur också - lite kräftdjur, några snäckor, rund- och ring-maskar...

        Den som är lättsinnig nog att lyssna på vad en varmluftsballong som jag säger gör det på egen risk och mot bättre vetande!

        Kommentar

        • Pleione
          • December 2002
          • 19

          #34
          "Dessutom är alger av släktet Chara är vanliga i just Malawi och Tanganyika-sjön!"

          Det hade jag ingen aning om! Vad kul!
          Håller med om att de är snygga. Den art som jag sett (vet ej vilken) var dock mer åt det brunröda hållet än hornsärv. Kransalger kom jag inte ihåg att de hette på svenska heller, jaja, man kan inte komma ihåg allt man lär sig.

          Kommentar

          Arbetssätt...